«
  1. Anasayfa
  2. Euro-Dolar-Altın Haberleri
  3. ALTINA YATIRIM NASIL YAPILIR

ALTINA YATIRIM NASIL YAPILIR

Altına Yatırım Nasıl Yapılır

Altına Yatırım Nasıl Yapılır ?

Ev hanımlarından büyük yatırımcılara kadar herkesin tercih ettiği altın yatırımı son 10 yılda yıllık ortalama getirisi ile en çok kazandıran yatırım araçlarından birisidir. Altın yatırımını tercih eden sermaye sahipleri pek çok farklı kanal kullanarak  yatırımlarını değerlendiriyor. Peki siz Altına yatırım yapmak için hangi kanalları kullanabilirsiniz? Altın yatırımı için en mantıklı yol hangisidir?

1- Kuyumcudan  Fiziki Altın Alarak Yatırım Nasıl Yapılır?

Geleneksel altın yatırımcılarının en çok tercih ettiği yatırım modellerinden biri olan kuyumcudan altın alarak yatırım yapmak, Her zaman karlı bir seçim olmayabilir. Kuyumcular altın alım ve satımlarında ciddi komisyonlar almaktadır.  Bu komisyonlar bazen kısa süreli alım satımlarda ciddi zarara neden olabilir. Ayrıca alınan komisyonlar kimi zaman 100’de 10 seviyesine kadar varabilir. Kuyumcudan almış olduğunuz altınların çoğu zaman çalınma riski vardır. Ayrıca almış olduğunuz altınlar binde bin saflıkta değil binde 995 saflıktadır.  Bu nedenle kuyumcudan fiziki altın alarak altına yatırım yapmayı pek tavsiye etmiyoruz

2- Bankaların İnternet Şubelerinden Altın Alarak yatırım yapmak 

Altına yatırım yapabileceğiniz en mantıklı yollardan birisi de Bankaların internet şubelerinden altın almaktır.  Bankalardan alacağınız altınlar binde bin saflıktadır. Ayrıca yine bankadan aldığınız altınların çalınma riski yoktur çünkü altınlar fiziki olarak saklanmamaktadır.  Banka şubelerinden almış olduğunuz altınları tekrardan yükseliş döneminde bankaya geri sattığınızda ciddi komisyon farkları ödemezsiniz. Bu açıdan ani alım satımlarda zarar riskiniz önlenmiş olur.

3-  Altın Tahvili Alarak Altına Yatırım Yapmak

Hazine Bakanlığı ve  bankalar belli zamanlarda altın tahvil ihracı gerçekleştirmektedir.  Tahvil ihraç dönemlerinde fiziki altınlarınızı bankaya getirerek faiz getirisi elde edebilirsiniz. Fiziki altınlarınız için uygulanan faiz oranı yıllık bazda %2 ile % 3  arasında değişmektedir. faiz getirileri 6 ayda bir kupon ödemeli olarak gerçekleşir ayrıca yine faiz gelirlerinizi külçe altın olarak alırsınız.

4-  Altın Yatırım Fonu Alarak Yatırım Nasıl Yapılır?

Altına yatırım yapabileceğiniz alternatif bir kanal olan altın yatırım fonlarında, toplam varlığın en az yüzde sekseni  altına ve altına dayalı Sermaye Piyasası araçlarına yatırılır. Böylelikle uzun vadede mevduat faizinden yüksek getiri elde etmeyi amaçlar.  Altın yatırım fonlarından elde etmiş olduğunuz getiriler yüzde on stopaj vergisine tabidir.

5-  Altın katılma Hesabı Kullanarak Yatırım Nasıl Yapılır

Faiz hassasiyeti bulunan müşteriler genelde katılma hesaplarına yatırım yaparlar.  Katılma hesapları ile birlikte mevduatınız, şirket ve kurumları finanse etmek amacıyla kullanılır.  Bu nedenle herhangi bir faiz geliri söz konusu değildir. Altın yatırımları ticaret veya risk barındıran işlemlerde kullanıldığı için,  sabit bir getiri mevcut değildir. Altın katılma hesapları son 1 yılda ortalama % 1 ile *rasında getiri elde etmiştir.

6- Sepet Fon Alarak Altına Yatırım Yapmak

Altına yatırımı yapabileceğiniz bir diğer kanal ise altın sepet fonlarıdır. Bu fonlarda sadece altına değil çeşitli katılım enstrümanlarına ve sermaye piyasası araçlarına yatırılır. Bu fonların amacı uzun vadede mevduattan yüksek getiri elde etmektir. Yatırım fonlarından elde ettiğiniz kazançlarstopaj vergisine tabiidir.

Altın Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Altın yatırımı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi de,  Altın fiyatlarını etkileyen faktörler olmaktadır. Altın fiyatları genel olarak pek çok şeyden etkilenebilmektedir. Küresel piyasada yaşanan gelişmeler, faiz indirimleri,  küresel piyasada yaşanacak olan gerginlikler, Altın fiyatlarını olumlu olarak etkilemektedir. Öte yandan faiz artırımları, küresel piyasadaki gerginliklerin azalması ise altın fiyatlarını negatif yönde etkiler ve altında bulunan sermaye, tahvil piyasasına geçiş yapar .

 

Geçtiğimiz aylarda Amerikan Merkez Bankası’nın tahvil faiz indirimleri, altın fiyatlarını olumlu yönde etkilemiş ve yükselişe geçmesine neden olmuştu.  Altın ons fiyatı 1550 dolar seviyelerini test etmişti. Düşen Faizler ile beraber tahvil yatırımcıları sermayeleri ile beraber altına yönelirler. Bu da altın fiyatlarının yukarı yönlü seyir izlemesine neden olur. Altın fiyatları faiz piyasasındaki tüm gelişmelerden etkilenebilmektedir. Öte yandan  faiz piyasasında yaşanan yükselişler, tahvil piyasasında ki sermayenin altına yönelmesini sağlar. Bu da altın fiyatlarına olumlu olarak yansımaktadır. Tahvil faizlerinin düşmesiyle beraber risk iştahı artan yatırımcılar altın almaya başlar. Altın talebinin artması da altın fiyatlarının fırlamasına ve yükselmesine neden olur. Altına yatırım yapmak için uygun  zaman arıyorsanız mutlaka tahvil faizlerinin düşüşünü bekleyiniz.

 

Yurt İçi Piyasada Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörleri

Yurtiçi piyasada da yine pek çok faktör altın fiyatlarına etki etmektedir. Türk lirasının tüm para birimleri karşısında değer kazanması altın fiyatlarının TL bazında düşmesine neden olur.  Türk Lirasında yaşanacak değer kayıpları ise altın fiyatlarının yurtiçinde artmasına neden olmaktadır. Döviz fiyatları küresel piyasada yükselirse bu da altın fiyatlarına olumsuz olarak yansır ve altın fiyatları sert bir şekilde aşağıya düşebilir.

Ülkede sözleri ciddiye alınan, Cumhurbaşkanı, Ekonomi Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı gibi kişiliklerin önemli açıklamaları da altın fiyatlarına dolaylı yoldan etki eder. Örnek vermek gerekirse, Merkez Bankası başkanı yıl sonu enflasyon tahminini azaltırsa bu durumda dolar fiyatları yurt içi piyasada düşüşe geçer ve altın fiyatı dolar üzerinden fiyatlandığı için  altın fiyatları da düşmeye başlar.

Ülkedeki önemli veri istatistikleri de altın fiyatlarına önemli anlamda etki eden etmenlerden biridir. Enflasyon raporu, işsizlik rakamları gibi istatistiklerin olumlu veya olumsuz sonuçlanması altın fiyatlarına etki eder.

Sayın www.finansheberi.net okuyucuları Altına yatırım nasıl yapılır başlıklı haberimizi okuduysanız eğer mutlaka altın yatırımı hakkında çok iyi bilgilere sahip oldunuz demektir. Altına yatırım yapmak çok kolay bir mevzu olmadığı gibi çok zor bir mevzuda olmamaktadır. Üst yazılarımızda belirtmiş olduğumuz gibi Bankaların altın hesapları ile yatırım yapmak bu hususta en akılcı yatırım olmaktadır. Diğer Altın yatırım metotları bu hususta biraz daha deneyimli olmanızın gerektiği altın yatırımı metotları ve yöntemleri olmaktadır. Sizlerinde bildiği üzere Amerika ve Çin arasındaki ticari gerginlik dolar kurunun aniden yükselmesine bazende düşmesine sebep olmaktadır. Ayrıca Türkiye ve Amerika arasında yaşanan Suriye krizi altın fiyatlarının etkilenmesine neden olmaktadır.

Altına yatırım yöntemleri olan kuyumcudan altın alarak yatırım yapmak, Sepet fon alarak Altın yatırımı yapmak ve Altın tahvili alarak altın yatırımı yapmakta yatırım bakımından çok ciddi faktörler olsa bile risk barındırmaktadır. Altına yatırım nasıl yapılır başlıklı haberimizi sonuna kadar okuyan okuyucularımız altına en ideal yatırımın bankaların internet şubelerinden altın yatırımı yapmak olduğunun mutlaka farkına varmışlardır. Bütün bankaların Altın hesabı olmaakta ve bu hesaplar vadesiz altın hesabı ile Vadeli Altın hesabı olarak ikiye ayrılmaktadır. Altın hesabı bulunan kişiler internet üzerinden altın fiyatları düştüğünde altın alabilir ve altın fiyatları yükseldiğinde almış olduğu altını satabildiği için çok daha karlı çıkabiliyorlar. Özellikle en risksiz ve karlı olan Vadeli altın hesabı açarak altına yatırım yapmaktır. Çünkü altın fiyatı düşmüş olsa bile bankanın vermiş olduğu faiz altın yatırımında riskinizi düşürmektedir.

Altına yatırım nasıl yapılır, Altın yatırımının püf noktaları nelerdir ve Altına yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken bütün hususları sizlerin bilgilerine sunmak istedik. Sizlerinde Altın yarımı ve Altına yatırım nasıl yapılır hususunda aklınıza takılmış sorular olabilmekte ve söz konusu olan altın yatırımı hususunda merek etmiş olduğunuz konularda olabilmektedir. Sayın okuyucularımız Altına yatırım nasıl yapılır ve altın yatımı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği hususlar hakkındaki sorularınızı makalemizin en alt kısmındaki cevap yaz bölümünden bizlere sorduğunuz takdirde sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir…

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *