«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. MAAŞIN NE KADARINA KREDİ ALABİLİRİM

MAAŞIN NE KADARINA KREDİ ALABİLİRİM

Maaşa kredi

Maaşın Ne Kadarına Kredi Çekilebilir ?

Günümüzde hemen herkesin bir şey sahibi olmak için kredi çektiğini  görüyoruz. Maddi durumu iyi olan bireyler bile peşin para ödemekten sakınıp kredi kullanmayı tercih edebiliyor. Çünkü peşin para ödediğinizde birikimleriniz elden gidebiliyor ve ciddi sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz. Bankalarda bireylerin bu ihtiyaçlarını karşılamak için kuruldu zaten. Bankalar sermaye sahibi bireylerden toplamış oldukları mevduatı bankaya yatırarak faiz geliri elde ederken bankalarda bu kredileri verdikleri faizden daha yüksek bir faiz satarak aradaki faiz farkından gelir elde ederler. Böylece bankacılık sistemi bu şekilde işler.

 

Bankalardan kredi çekmek için belli limitler bulunur. Bu limitler tamamen kredi kullancak bireyin gelirine göre oluşturulur. Eğer kullanılacak için yüksek gelir gerekiyorsa kredi kullanmanız imkansız olmaktadır. Bunun için bankalar maaş bordrolarınıza bakar ve buna göre kredi verir. Bankalar geliri düşük olan bireylere yüksek tutarlı kredi veremezler çünkü bu kredinin geri ödeneceği garanti altında değildir. Yani bir memur 500 bin TL kredi çekemez, bu borcu ödeyebilse bile bankalar böyle bir risk alamazlar. Ayrıca bunun için sadece kredi notuna değil pek çok özelliğe bakarlar. Bunun dışında da kredi notu gelir. Kredi notu bireylerin borç ödeme alışkanlığını ölçen çok ciddi önem arz eden bir finansal enstrümandır. Kredi notuna göre bireylerin borç ödeme düzeni görülebilir ve borçlarına sadık oluplmadıkları bu notlar sayesinde belli olmaktadır.

Ancak bankaların en çok önem verdiği ve dikkat ettiği konu kredi notu ve kredi tutarıdır. Bu nedenle kredi notu nasıl belirleniyor ve kredi tutarı nasıl hesaplanıyor bir tüketici  olarak bunları bilmeniz büyük önem arz etmektedir.

Maaşa Göre Ne Kadar Kredi Alabilirim ?

Bankalar tüm müşterilerini çeşitli koşullara göre ayırır. Evet bir ayrım bulunmaktadır. Bu ayrım gerek kredi notlarına gerek ise bireylerin gelirine göre olabilmektedir. 10 Bin TL maaş alan biri, 500 bin TL kredi alabilirken 3 bin TL maaş alan biri aynı krediye alamayacaktır veya kredi notu yüksek olan biri 100 bin TL krediyi alabilirken aynı gelire sahip fakat kredi notu orta olan biri için maksimum 20 bin TL kredi çıkabilir. Bu gibi durumlar bankaların ayrım yaptığının en net kanıtıdır. Bankalardan kredi kartı çıkarttığınızda çıkarılacak kredi kartı aylık gelirin maksimum 4 katı kadar olabiliyor. Yani 3000 TL geliriniz varsa maksimum 12 bin TL limitli kredi kartı alabiliyorsunuz. Yeni gelen pek çok yasal düzenleme ile bu limitin üzerine çıkmak pek mümkün görünmüyor. Bu gibi uygulamalar sadece kredi kartından değil aynı zamanda kredi alırken de uygulanmaktadır.

Bankalardan kredi alırken, kullanacağınız kredi tutarının aylık taksidinin maaşınızın veya gelirinizin 3’te ikisini geçmemesi gerekmektedir. Yani aylık geliriniz 3000 TL ise maksimum 2 bin TL taksitli kredi alabilirsiniz. Bu da faizsiz olarak 5 yıllık vadede 120 bin TL kredi anlamına gelmektedir. Bunları bilip öğrendikten sonra başvurunuzu yaparsanız kısa süre içerisinde başvurunuz onaylanacaktır.

Kredi başvurusu yaparken bu bilgileri bilmek çok önemlidir. Aylık geliriniz 3000 TL iken 2500 TL taksitli krediye başvurursanız başvurunuz kabul edilmeyecektir.Sadece kabul edilmemekle kalmayacak aynı zamanda kredi notunuz da düşecektir. Bu gibi durumlarda son derece dikkatli olmalısınız çünkü kredi notunuzdan her 10 puan eksilmesi ciddi anlamda kredi almanızı engelleyebilir.

Maaş Katına Göre Kredi Nasıl Hesaplanır ?

Bankalardan alabileceğiniz maksimum kredi tutarını belirlemek için, öncelikle aylık gelirinizin 3’te  ikisini almalısınız 3000 TL aylık gelir için bu yaklaşık 2000 TL etmektedir. 2000 TL sizin faiz ve vergiler  dahil aylık ödeyebileceğiniz maksimum kredi taksididir. Mesela 5 yıl vadeli 100 bin TL kredi almak istiyorsunuz ve bankanın uyguladığı aylık faiz vergiler dahil % 2. Bu durumda ilk hesaplamanız gereken kredinin aylık faizidir. 100 bin TL kredi için sadece 2 bin TL faiz ödeyeceğinizden bu krediyi alamazsınız. Ancak 50 bin TL krediye başvurduğunuzda aylık faizi 1000 TL, ve aylık anapara ödemesi 800 TL civarında olduğu için ve 2000 TL limiti aşmadığı için bu krediyi kolaylıkla alabilirsiniz.

Maaş Katlarına  Göre Kredi Nasıl Alınır?

Maaş Katlarına göre ne kadar kredi alabileceğinizi üst yazımızda belirterek sizlerin bilgilerine sunmak istedik. Sizlerinde bildiği üzere bankalarda hem kendi ekonomilerini korumak hemde kredi vermiş olduğu müşterisini korumak için maaş katlarına göre kredi vermektedirler. Bunun sebebi ise banka alamayacağı bir krediyi kesinlikle vermek istemez ve kendini riske atmayı asla istemez. İşte bankaların bu politikalarından dolayı kredi başvurusunda bulunan kişiler eğer memur ise memur maaşının ne kadarına kredi alabilir. Yine bu kapsamda kredi almak isteyen kişi emekli ise emekli maaşının katına göre kredi alabilmektedir. Bu kapsamda Asgari ücretli çalışan vatandaşlarımız ise asgari ücretin katına göre kredi kullana bilmektedirler. Bankaların maaş katına göre kredi uygulamasının diğer bir sebebi ise kredi vermiş olduğu müşterisini koruya bilmektir. Eğer kişi kendi maaşının karşılayamayacağı bir kredi kullanacak olursa eğer, o zaman kredi ödemeleri gün geçtikçe zorlaşacak ve ilerleyen zamanlarda almış olduğu krediyi hiç ödeyemeyecek ayrıca kullanmış olduğu kredisine sürekli faizler eklenecektir.

Maaş Katına Göre Kredi Neden Verilir?

Bankaların maaş katına göre kredi vermesinin en temel sebebi ise daha öncede belirtmiş olduğumuz üzere hem kendi ekonomisini çıkarını korumak, hem kredi verdiği müşterisinin ödemesini kolay tutmak ve müşterisini kaybetmeden sürekli kredi satmak amacı içinde olmasıdır. Bankalarda bildiği üzere günümüz koşullarında kredi kullanmadan ayakta kalabilmek, ihtiyaçlarımızı karşılaya bilmemiz oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle Bankalar maaş katına göre kredi vererek müşterisine kredi satma devamlılığı sağlamaktır. Aynı zamanda günümüz koşullarından kredi kullanmadan ne araba alına bilir, ne ev alına bilir nede bir yatırım yapılabilmektedir. Hatta ve hatta Ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeni ile kredi çeşitliliği artmış ve bankalar kredilerine düğün kredisi, bedelli askerlik kredisi, tatil kredisi, bayram kredisi gibi bir çok kredi türü eklemiştir.

Sayın www.finanshaberi.net okuyucuları bugünkü makalemizde sizlerin bilgilerine sunmak için yayımlamış olduğumuz Maaşın ne kadarına kredi alabilirim hususunda merek etmiş olduğunuz hususlar olabilmektedir. Hatta yine makalemizin içerisinde açıklık getirmek istediğimiz konular olan Memur Maaşının kaç katına kredi kullanılır, Asgari ücretin kaç katına kredi kullanılır, Emekli maaşının kaç katına kredi kullanılır gibi sorularda gelebilmektedir. Değerli okuyucularımız söz konusu olan haberimizin başlığında belirtmiş olduğumuz Maaşın ne kadarına kredi kullanabilirim gibi hususları bugünkü makalemizde yazmamızın sebebi ise yine daha öncede bahsetmiş olduğum gibi ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeni ile bütün vatandaşlarımız kredi arayışı içinde olmasıdır. Bu hususlara örneklerde verecek olursak eğer son zamanlarda internet arama motorlarında en çok aranan haber olarak karşımıza Maaşın ne kadarına kredi çekebilirim, memur maaşının kaç katına kredi kullanabilirim, emekli maaşının kaç katına göre kredi verirler vede asgari ücretli maaşının kaç katı kredi kullanabilir gibi haberler karşımıza çıkmış hemde internet haber sitelerinde en çok okunan haber olmuştur. Bizlerde söz konusu olan hususlarda sizleri çok daha iyi bilgilendirmek adına bu haberi sitemizde yayınlayarak Maaşın ne kadarına kredi kullanabilirsiniz konusuna çok detaylı olarak açıklık getirdik.

Çok sayın okurlarımız bütün bahsetmiş olduğumuz hususlara yönelik aklınıza takılan sorularınızı bizlere sormak isterseniz eğer maaşın ne kadarına kredi alabilirim başlıklı haberimizin alt köşesinde bulunan cevap yaz bölümünden sorularınızı sorarak bizlere ulaşır ve bütün sorularınıza cevaplar alabilirsiniz. Dilerseniz eğer kredi kullanmak istediğiniz bankanın müşteri hizmetleri telefon numaralarını arayabilir ve aramış olduğunuz bankanın müşteri temsilcisinden maaş katına göre ne kadar kredi alabileceğiniz hususunda çok daha sağlıklı bilgiler alabilirsiniz. Sitemizin haber arama kısmına dilediğiniz bankanın adını yazarak müşteri hizmetleri numaralarına ulaşabilirsiniz. Dilerseniz eğer sitemizde tek bir sayfa halinde yayınlamış olduğumuz bütün bankaların müşteri hizmetlerine direk bağlanma haberine girerek istediğiniz bankanın müşteri hizmetleri numarasını bulabilir ve direk bağlanma metodunu kullanarak maaşın kaç katına göre kredi kullanılabilir hakkındaki sorularınızı müşteri temsilcilerine rahatlıkla sorabilirsiniz…

 

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *