«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. Asgarisi Ödenen Kredi Kartının Açtığı Yansımalar

Asgarisi Ödenen Kredi Kartının Açtığı Yansımalar

kredikarti

Konumuza şu şekilde giriş yapalım istedim.Günümüz şartlarında herbir bireyin kredi kartı kullanması gayet doğal, kimimiz sıkıntıdan bir yardım aracı olduğu için kimimiz cebimizde tomar, tomar kabarmış parayla dolaşmak istemediğimiz için. Gelgelelim kredi kartı hakkında neler biliyoruz asgari ödeme nedir veya faiz tutarı, gecikme zammı, akdi faiz oranları nasıl işliyor bi haberdarız. Ve bunun en ilginç yanıda ödeyemediğimiz veya asgarisini ödediğimiz borç bizlere nasıl yansıyor merak dahi etmiyoruz. Şimdi bunlara kısaca göz atalım bakalım ödenmeyen kart veya sadece asgarisini ödediğimiz kartın bizlere yansıması nasıl oluyormuş görelim.

1. ASGARİSİNİ ÖDEMEK NE İŞE YARAR
Bunu şu şekilde izah edecek olursak asgari ödeme borcumuzun %30 ile %40′ ı arasında bir ödemedir.Bu asgari ödeme kredi kartının limiti ile bazı bankalar arasında biraz farklılık gösterebilir.Genellikle 5’bin ve 15’bin TL’lik limitlerde bahsettiğimiz oranları takip eder.Eğer olduki dönem borcumuzun hepsini ödeyemiyorsak mutlaka asgari ödemesini yapmalıyız.Bunu yapmadığımız takdirde hem kredi notumuzda düşüşe sebep olacak hemde ilerleyen dönemlerde kredi kartımızın kapanmasına sebep olacaktır. Burada bilmemiz gereken faktör dönem borcumuzun asgari ödemesini yapsak dahi kalan borcumuza akdi faiz yüklenecek ayrıca gecikme tutarıda yansıyacaktır.

2. GECİKME FAİZ ORANI NASIL İŞLİYOR
Asgari ödemesi yapılan karta gecikme faizi işlemez.Gecikme faizi nasıl işliyor buna bir göz atalım.Kredi kartının ekstresinde belirtilmiş olan borcun son ödeme tarihini geçiktirirsek işte o zaman gecikme faizi devreye giriyor ve borcumuza ekleniyor.

3. AKDİ FAİZ NASIL İŞLİYOR
Misal verecek olursak diyelim ki kredi kartımızın borcunun tamamını ödeyemedik veya asgari borcunun ödedik.İşte bu anda akdi faiz devreye girecektir.Bu demek oluyor ki ne kadarda asgarisini veya daha üzerini ödesekte borcun tamamını kapatamadığımız için ekstreden geriye kalan kısmına akdi faiz işlemeye başlayacaktır.

ASGRARİ BORCU ÖDENMEYEN KREDİ KARTININ AÇTIĞI SONUÇLAR

Dönem borcu tarihi geldiğinde kredi kartının kullanımının O dönemin içinden bulunduğu taksitli ödemelerinde yer aldığı harcamalar hesap kesiminde toplanarak karşımıza çıkar. O dönemde mahsus olan asgari ödemeyi gerçekleştirmediğimiz taktirde veya 70 ila 90 gün süre zarfında hiçbir ödeme yapmadığımız taktirde hukuki süreç devreye giriyor. Burada izah etmek istediğimiz şudur ki, mutlaka asgari ödemeyi yapmalıyız. Bunu yapmadığımız taktirde kredi notumuzu ciddi oranda etkileyecek ve kartımızın limit artışını da ciddi oranda etkileyecektir.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *