«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. ATM (Bankamatik) Nedir

ATM (Bankamatik) Nedir

atme-nedir

ATM Hakkında Gerekli Bilinmesi Gerekenler

Bankalar, hemen hemen tüm mali işlerimizi yönettiğimiz kurumlar haline gelmiş durumda. Durum böyle olunca, bankacılık ürünlerinin de her türlüsünü kullanıyor ve işlemlerimize yardımcı olmasını sağlıyoruz. Şüphesiz en işlevsel banka hizmetlerinden birisi de ATM’ler. ATM’ler sayesinde dilediğimiz zaman bankadaki paramızı çekebiliyor, bankaya para yatırabiliyor ve işlemlerimizi saat kısıtlaması olmadan anında halledebiliyoruz. Gerek ödemelerimiz, gerek para transferi işlemlerimiz için de ATM’leri kullanıyoruz. Hatta son dönemlerde ATM kullanımı öyle bir hal almış durumda ki, banka müşterisi olmasak bile kartsız işlemler sayesinde bankalarda işlemlerimizi halledebiliyoruz. Peki ATM nedir? Nasıl kullanılır?

ATM Nedir?

ATM, İngilizce Automated Teller Machine kelimelerinin kısaltılmış hali olup, Türkçeye ise Otomatik Para Çekme Makinesi olarak çevrilmiştir. Genellikle halk arasında ise Bankamatik adı verilmektedir. Günümüzde birçok alanda kullandığımız ATM’ler, Luther George Simciyan tarafından icat edilmiştir. Zamanında pek çok ilgi duyulmadığı için ise daha sonralarda İngiliz mucit John Shepherd – Barron tarafından tam otomatik olacak şekilde elektronik para makineleri icat edilmiştir.

Türkiye’de ATM’ler

Türkiye’de ATM’ler, ilk olarak İş Bankası tarafından hizmete sunulmuştur. Türkiye’ye ilk ATM 1982 yılında İş Bankası tarafından getirilmiş, isimlerine ise Bankamatik denmiştir. O günden beri ise ATM’lerin adı Türkiye’de, Bankamatik olarak kalmıştır.

ATM Nasıl Kullanılır?

Bankaların çeşitli müşteri edinme arzusu doğrultusunda ATM’ler çok hızlı bir gelişim süreci geçirmiştir. Yalnızca para çekip yatırma işlemleri için kullanılan ATM’ler, sonrasında yerini hemen hemen tüm bankacılık işlemleri yapabilir ATM’lerin yerine bırakmıştır. Günümüzde durum öyle bir hal aldı ki, artık ATM üzerinden kredi başvurusu dahi yapacak seviyeye geldi. Üstelik banka müşterisi olmadan!

Banka tarafından iletilen kredi veya banka kartını ATM’nin kart bölümüne yerleştirerek, şifrenizi girmenizin hemen ardından bankacılık işlemlerine başlayabiliyorsunuz. Banka müşterileri genellikle bu gibi ATM işlemeli için herhangi bir ekstra masraf da ödemiyor. Tamamen ücretsiz olarak müşterilerin kullanımına sunulan ATM’ler ile daha birçok işlem yapabiliyor, tüm ödemelerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.

ATM’ler, banka müşterisi olunmadan da Kartsız İşlemler menüsü üzerinden kullanılabiliyor. Bu menüden kurum ödemeleri, fatura ödemeleri, devlet ödemeleri ve para transferleri gibi birçok işlem yapıldığı gibi, kredi ve kredi kartı başvurusu da yapılabiliyor. Bu sebeple de ATM’ler günümüzün en yaygın kullanılan banka hizmetlerinden birisi haline gelmiştir.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *