«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. EFT Nedir Nasıl Yapılır

EFT Nedir Nasıl Yapılır

eft

EFT NEDİR?

Para transferleri konusunda mobil bankacılık ya da internet bankacılığını kullanan kişilerin karşılaştığı bir takım sorunlar bulunmaktadır. Günümüzde her şeyi internet ortamı üzerinden yaptığımız için zamandan kazanç elde etmek adına para transferi işlemlerini de internet ortamı üzerinden sağlamaktayız. Hal böyle olunca havale terimleri ve EFT terimleri karışmakta ve banka müşterileri kendileri gerçekleştireceği para transferi işlemleri konusunda tereddüt yaşamaktadırlar. Bankalar fark edilmeksizin herhangi bir bankada hesabı bulunan müşteriler, EFT konusunda bilgi almak için EFT nedir? ve EFT nasıl yapılır? konularında bilgi almak için sıklıkla arama motorlarında bu konuyu aratmaktadırlar. Bizler de sizler için bir EFT köşesi hazırladık. Bu köşede yer alan EFT haberlerine göre EFT işlemlerinin nasıl yapıldığına ve her yerden ayrı ayrı nasıl EFT işlemi gerçekleştirildiğine en ince ayrıntılarına kadar farklı bir bakış açısı geliştireceğiz. Genel olarak yayımladığımız bu yazımızda EFT hakkında yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenleri bulabilirsiniz. İlerleyen günlerde ise genelden özele bir bakış açısı ile tek tek bankaların EFT işlemlerinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi vereceğiz. Böylece müşteriler kendi bankaları özelinde nasıl EFT yapmaları gerektiğini kuralları ile öğreneceklerdir. Sizler de EFT konusunda bilinmeyenleri öğrenmek amacıyla en kısa sürede yazımızı takip ederek detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

EFT Nedir? Nasıl Yapılır?

EFT sözcüğü, elektronik fon transferi sözcüğünün kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. Kelime anlamı, iki farklı kriterlerdeki banka arasında para transferi yapmak anlamında kullanılmaktadır. Para transferi aynı banka içerisinde farklı kişilerin hesabına gerçekleşirse havale olur. Fakat EFT farklı bankalar arasında yapılan para transferidir. Bu iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Birincisi bir kişinin a bankasında bulunan parayı aynı kendi hesabının b bankasındaki yerine transfer etmesi durumudur. İkindi durum ise, a kişisinin a bankasındaki parasının b kişisinin b bankasındaki durumuna para transfer talebinde bulunmasıdır. Yani özetle kişiler fark etmeksizin bankalar arası ayrım olması EFT yapılmasını sağlamaktadır.

EFT yapmak amacıyla çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir. Bunlardan ilki banka şubeleridir. Banka şubelerinde EFT işlemi yapmak için size en yakın banka şubesine giderek emek harcarsınız. Bunun sonucunda bitmek bilmeyen uzun ve yorucu banka şubesi sırasını bekleyerek zaman harcarsınız. Şubede sıra size geldiği zaman da yatırmak istediğiniz para tutarının belirli bir komisyon oranını da banka şubesine hesap işletim ücreti olarak vererek ekstra para harcarsınız. Örneğin faiz oranı ve hesap işletim oranı en düşük olan bir bankada bile bin TL değerinde bir EFT işlemi yapıyorsanız nereden baksanız minimum 80 TL tutarını EFT masrafları ve hesap işletim ücreti adı altında şubeye verirsiniz. Bu nedenle de şubeye gelerek EFT yaptırmak isteyen kişilere bankacılar eğer şubeden EFT işlemi yaparlarsa oldukça fazla ek ücret ödeyeceklerini bunun yerine ATM ya da internet şubesi kullanmaları gerektiğini söylemektedirler. Bazı bankalarda da direkt olarak hiçbir şey söylemeden sizden bu yüklü miktar parayı tahsil etmektedirler. Bu nedenle şubeden EFT yapma işlemini zorunlu olmadıkça bizler önermemekteyiz. Hem emek hem zaman hem de olarak harcanmasının yanında hiçbir işe yaramayan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

EFT yapmak için ihtiyacınız olan bilgiler, parayı yatırmak istediğiniz kişinin IBAN numarası ve isim soy isim bilgileridir. Bu sayede kolayca ve kısa bir şekilde EFT işlemlerini yapabilirsiniz. Farklı bankalardan oluşan bu bilgilerde eğer banka ismini de biliyorsanız bilginizin sağlamasını yapmanız açısından size kolaylık sağlanmış olacaktır. Eğer IBAN numarası elinizde yoksa hesap numarasını bilmeniz durumunda da EFT işlemi yapabilirsiniz. Yalnız hesap numarası ile yapılan EFT ler oldukça güç ve uğraştırıcı olabilmektedir. Burada karşı taraf ile ilgili daha fazla detaylı bilgiye sahip olmanız beklenmektedir. Karşıdaki kişinin ad ve soyadı, hesap numarası, hesabın açıldığı bankanın ismi ve şube kodu da istenmektedir. Hatta bazı bankalar ekstra bilgi olarak karşıdaki kişinin TC kimlik numarası bilgisini de istemektedir. Bu nedenle banka hesap numarası ile değil IBAN bilgisi ile EFT yapma işlemi oldukça kolay ve pratiktir. Hatta internet şubesinden yaptığınız takdirde bu bilgileri direkt kopyala yapıştır şekilde giriş yapıp ekstradan yazmanıza bile gerek kalmamaktadır.

IBAN numarası başında TR ile başlayan ve geri kalanının 4 er haneli numaralardan oluştuğu bir hesap kodudur. Bu kodun yanlış yazılması durumunda paranın başka hesaba geçiş yapması çok düşük bir ihtimal olarak karşımıza çıkmaktadır. 24 haneli IBAN numarası dörder bölümler ile ayrıldığı için başka bir hesap numarası ile karışmaz. Ayrıca IBAN nosu girildikten sonra hemen göndereceğiniz kişinin ismi ve bankasının adı da otomatik olarak karşınıza çıkacağı için yanlış yapma ihtimaliniz bulunmamaktadır. Bir takım aksaklıkların ortadan kalkmasının da önüne bu sayede geçilmiş olmaktadır.  Müşteri numarası ya da banka hesabı konusunda bilgi istendiği zaman da diğer bankalar ve hesap numaraları ile karışıklık yaşanması ihtimali biraz daha artış göstermektedir. Fakat böyle bir karışıklık olması durumunda banka tekrar kişinin hesabına para iadesini gerçekleştirmektedir. Sadece hesap numarası ile EFT işlemlerini gerçekleştirmek biraz daha uğraştırıcı bir konumda olmaktadır.

Telefondan EFT Nasıl Yapılır?

Bankaların çağrı merkezlerinin oluşturduğu teknoloji sayesinde gerçekleştirilen telefon bankacılığı şifresi kullanılarak EFT yapmak işlemleri günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle internet bankacılığına girerek zaman kaybetmek istemeyen kişiler yolda giderken bile internet şubesini telefon ile arayarak EFT işlemlerini çağrı merkezlerini kullanarak vermektedir.  Bunun için kullanıcıların tek yapması gereken işlem bankaya ait telefon bankacılığının şifresinin sahibi olmaktır. Her bankanın telefon bankacılığı şifresi bulunmaktadır. Bu şifrenin internet şubesi şifresi ve kart şifresinden farklı olması güvenlik nedeni ile bankaların tercih ettiği bir durumdur. Telefon bankacılığı şifresi edinmesinin ardından telefon bankacılığını kullanarak müşteri temsilcilerine bağlanmadan çağrı merkezlerinde direkt olarak finansal işlemlerinizi yapabilirsiniz. EFT işlemleri de bu finansal işlemlerin başında gelmektedir. Bunun için çağrı merkezine bağlandıktan sonra hesap işlemleri için verilen tuşa basmanız ardından para transferleri için ayrılan tuşa basmanız ve para transferleri seçeneklerinden de EFT işlemleri tuşuna basmanız gereklidir. Bazı bankalarda EFT ismi ile değil de farklı kişi hesabına para transferi şeklinde yorumlanabilmektedir. Bu da EFT ile kelime anlamı aynı olduğu için bu seçeneği seçmeniz gerekmektedir. Ardından ne kadar EFT yapacağınızı ve işleminizin onaylanma sürecini telefondaki tuşlar ile yöneterek kısa sürede işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkündür.

ATM’den EFT Nasıl Yapılır?

Günümüzde bütün bankalar EFT işlemlerini şubede sıra olmaması adına ATM lere de taşımışlardır. Gene de ATM den EFT işlemi yapmak çok tercih edilen bir durum değildir. Çünkü şubeden kesilen tutar gibi ATM EFT ücretleri de oldukça fazla tutmaktadır. Bu yol ile EFT yapmak isteyen banka müşterileri genellikle internet bankacılığı kullanmayan ve telefon bankacılığı kullanımını bilmeyen müşterilerden oluşmaktadır.

ATM den EFT işlemlerini gerçekleştirmek için ana menüde yer alan para transferleri bölümünü seçerek EFT işlemleri ve yatırmak istediğiniz tutar ile kişinin IBAN bilgilerini girmeniz durumunda gerçekleştirebileceğiniz seri işlemlerden oluşmaktadır. ATM den EFT işlemlerini yapmanın ayrıcalıklı bir yanı bulunmaktadır. Bu da hesabınızda para yoksa o anda ATM den para girişi yaparak EFT işlemlerini gerçekleştirebilme durumunuzdur.

İsme EFT Nasıl Yapılır?

İsme EFT yapmak için kişinin ismini hesabınıza kaydetmeniz gerekmektedir. Buna bazı bankalarda tanınmış hesap denilmektedir. Hesabınızda tanınmış isim ve IBAN numarasını bankanız anında kaydetmektedir. Bu sayede bir daha aynı kişiye EFT yapmak istediğinizde IBAN numarası aramanıza gerek kalmamakta ve direkt olarak isme EFT yapma durumundan yararlanabilirsiniz. Bu işlem düzenli olarak aynı kişilere EFT yapan kişilerin kullanmış oldukları bir yöntemdir.  İsme EFT işlemi her bankada bulunmaktadır. Bunun için ekstra ücret talep edilmemektedir.

İnternet ve Mobil Bankacılıktan EFT Yapma

İnternet ve Mobil Bankacılıktan EFT Yapma kısmını sizlere iki aşamalı olarak anlatacağız. Çünkü her ne kadar internet şubesi ve mobil bankacılık bölümlerine aynı tek şifre ile girilse de çalışma prensipleri bakımından birbirinden farklıdır. Bu nedenle de ayrı ayrı şekilde ele alınması gerekmektedir.

İnternet Bankacılığı Yolu ile EFT yapma işlemleri son derece basittir. Kişiler bunun için çalıştıkları bankaların internet şubesi bölümüne giriş yapmalıdır. Eğer internet bankacılığı kullanımı ve şifre alım işlemleri hakkında sorun yaşıyor iseniz, önceki bölümlerde sizlere bankacılıkta şifre alım işlemleri ile ilgili hazırlamış olduğumuz yazımızdan yararlanabilirsiniz. Burada kendi çalıştığınız bankayı bularak internet bankacılık işlemleri ve şifre alım işlemleri sıralamalarını takip edebilir ve bankanızın internet şubesi kullanımını kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili bankanın internet bankacılığı bölümüne giriş yaptıktan sonra bankanın sayfasında bulunan kategorilere göre sırası ile Ödemeler bölümü, Para Transferleri bölümü ve EFT işlemleri seçeneklerini işaretlediğinizde ana ekranınıza EFT işlemleri ile ilgili bir sayfa açılacaktır. Buradan alıcı bilgilerini IBAN numarasını girdikten sonra para yatırmak istediğiniz hesabınızı seçmeniz gerekmektedir. Bazı kişilerin aynı hesaba ait hem vadesiz hesabı hem avans hesabı hem kredi kartı hesabı gibi birçok seçenekli hesabı olabilmektedir. Bu nedenle banka hangi hesaptan para çekilmesi isteniyorsa o koşullarda seçim yapılmasını istemektedir.  EFT işlemleri her bankanın kendi finansal prosedürüne göre farklılık göstermektedir. Erken EFT ücretleri ayrı fiyat geç EFT ücretleri de ayrı fiyat olarak belirlenmektedir.  Her ne kadar farklı fiyat da olsa şubede ve ATM de yapılan EFT ücretlerinden oldukça ucuz bir miktara para transferi gerçekleştirebilirsiniz. Bu nedenle EFT işlemi gerçekleştiren kişilerin çoğu internet bankacılığını ve mobil bankacılık işlemlerini tercih etmektedir. Ayrıca bazı bankalar yeni yapılan uygulama sayesinde EFT koşullarından hesap işletim ücreti almamaktadır. Maaş hesabı bulunan bankaya ait de EFT işlemlerinde ücret kesintisi yapılmamaktadır. Bu işlemlerin her bankaya göre değişiklik göstermektedir. Bankaların bireysel aldıkları kararlar içerisinde kabul edilmektedir.

Mobil Bankacılık EFT İşlemleri

Mobil Bankacılık ile EFT işlemleri yapılırken öncelikle internet şubesi ya da mobil bankacılık şifrenizin olması gerekmektedir. Kullandığınız bankanın mobil uygulamasını ücretsiz bir şekilde tablet ve telefonlarınıza indirdiğiniz zaman internet şubesi şifresi ve müşteri numarası ile uygulama üzerinden dilediğiniz zaman giriş yapabilirsiniz.

Giriş yaptığınız zaman mobil bankacılık üzerinden ödemeler butonunu bulduğunuzda EFT bölümü de çıkacaktır. Bu kısmı seçtiğinizde sistem sizi direkt olarak EFT yapmaya göndermektedir. Göndereceğiniz kişinin IBAN numarası ve gönderim tutarını belirledikten sonra saniyeler içerisinde EFT işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bazı bankalar anlaşmalı olduğu durumlara göre saniyesinde hesaba para transferi gerçekleştirmektedir. Bazıları da işlemi saniyesinde tamamlasa da güvenlik nedenleri gereği 15 dakika ile yarım saat arasında hesaba para geçirme işlemi yapmaktadır. Bu bankaların güvenlik nedeni ile yapmış olduğu bu çalışma yanlış hesaba EFT yapılması durumunda hesaba para geçmeden önce müdahale etmek amacıyladır. Her iki yöntem de Türkiye bankaları üzerinden sıklıkla kullanılan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yanlış Hesaba EFT Yaptım Ne Yapmalıyım?

Genellikle her zaman EFT yapanları hayatları boyunca başlarına gelmiş bir durumdur yanlış hesaba EFT yapmak. Bizler de yanlış hesaba EFT yapan müşterilerin ne yapmaları gerektiğine dair sizleri bilgilendirmeye çalıştık.

IBAN’ ı Yanlış Girmek

EFT işlemlerinde yanlışlıklar farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Bunlardan ilki IBAN ın yanlış olması durumudur. IBAN yanlış ise, sistem sizin EFT yapmanıza izin vermez. Çünkü IBAN yazdığınız zaman otomatik olarak EFT yapacağınız kişi adı da çıkması gerekmektedir. Hem kişi adının farklı olmasından kaynaklı yanlış girilen IBAN numaraları fark edilebilir hem de yanlış girilen IBAN bir kişiye ait değilse sistem tarafından hata verilebilir. Bu nedenle IBAN yanlış girildiği zaman en başından para transferi işlemi gerçekleştiremeyeceğiniz için hiçbir şekilde sorun yaşamazsınız.

Karşı Hesaba Geçen EFT İptal Etmek

Eğer bir şekilde yanlış EFT yaptınız ve banka uyarılarına rağmen gözden kaçırarak EFT işlemlerini gerçekleştirdiyseniz bu işlemi oldukça güç şekilde iptal edebilirsiniz. Bu durum biraz da kullandığınız banka ile alakalıdır. Bazı bankalar EFT işlemlerinde herhangi bir yanlışlık olması durumuna karşın önlem almaktadır. Bu vesile ile parayı karşı hesaba direkt olarak geçirmemekte ve güvenlik önlemi nedeniyle havuzda bekletmektedir. Bu havuz süresi 15 dakika ile sınırlıdır. Eğer yanlış EFT yaptığınızı düşünüyorsanız ya da dolandırıldığınızı anlayıp EFT işlemini iptal etmek istiyorsanız 15 dakika içerisinde bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak EFT iptali sağlayabilirsiniz. Bu sayede durum kontrol altına anında alınabilmektedir. Fakat bu uygulamayı yapan banka sayısı oldukça sınırlıdır. Bu nedenle de yapılan EFT hesaba anında geçmektedir.

İptal etmek istediğiniz EFT işleminin sadece yanlış IBAN’ a gönderilmesinden kaynaklı olarak müdahale edilebilir. Böyle bir IBAN bulunmaması durumunda sizin bir şey yapmanıza gerek yoktur. Müşteri hizmetlerini aradığınızda böyle bir IBAN bulunmadığını ve 12 saat içerisinde sistemin otomatik olarak yatırdığınız EFT tutarını size iade edeceklerini bildirmektedir. EFT miktarını bu koşullarda alabilirsiniz. Fakat EFT yaparken sizden tahsil edilen EFT işlem ücretini geri alamazsınız.

Sadece IBAN üzerinden değil, banka hesabında müşteri numarası ve alıcı adından kaynaklı olan yanlış isim girme, yanlış hesap numarası girme işlemleri gibi durumlarda da otomatik olarak sistem tarafından paranız iade edilmektedir.

Bazı imla hatalarından kaynaklı küçük yazım hataları olabilir. Bu durumlarda yapacağınız EFT işlemleri iptal edilmemektedir. EFT işleminiz bu durumda askıya alınır. Sizin müşteri hizmetlerine bağlanmanız durumunda bu küçük hatalar banka personelleri tarafından düzeltilmektedir. Bu sayede anında EFT işlemleriniz askıdan çıkarak karşı tarafa kolayca iletilecektir.

EFT işlemleri bir başka hesaba iletilmiş ve para transferi gerçekleşmiş ise bu durumu da müşteri hizmetlerini arayarak çözebilirsiniz. Karşı tarafa iletilen para transferleri ile ilgili bankalar pek bir şey yapamamaktadır. Bunu ancak paranın iletildiği hesap alıcısına ulaşarak çözümleyebilmektedirler. Fakat bankaların yatırılan hesaptan para çekip sizin hesabınıza iletme yetkisi bulunmamaktadır. Karşı taraf ile iletişime geçerek o paranın yanlış aktarıldığını ve iadesini istemektedirler. Eğer hesaba ücretin yatırıldığı kişi parayı iade etmek istemezse hukuki işlemleri başlatma hakkınız doğmaktadır.

Değerli okurlarımız sizlerin bilgilerine sunmak için EFT işlemleri hakkında bilmeniz gereken çok önemli detayları paylaştık. Bu önemli detaylar EFT nedir, EFT nasıl Yapılır, ATM’den EFT nasıl yapılır, Mobil bankacılık yani İnternet bankacılığı ile EFT nasıl yapılır ve yanlış hesaba yapılan EFT nasıl düzeltilir gibi bir çok önemli hususları içermektedir. Bu hususlar içerisinde merak ettiğiniz veya aklınıza takılan her hangi bir işlem olursa eğer yine sizlerin bilgilerine sunmak amacı ile yayımlamış olduğumuz EFT nedir EFT nasıl yapılır başlıklı haberimizin alt kısmında yer almakta olan yorum bölümünden bizlere sorularınızı çok rahat sorabilirsiniz. Sormuş olduğunuz sorular siz okurlarımıza en güzel hizmeti vermek için en geç 24 saat içerisinde yanıtlanacaktır…

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *