«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir 

Ziraat Bankası TL Vadeli Mevduat Hesabı son zamanlarda yaşanan TL kurunun Döviz karşısında yüksek oranda değer kaybetmesi ile gündeme gelen bir banka hesabı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı TL kurunun değerinin korunması ve bu hesaba yatırım yapan kişilerin döviz endeksli olarak yatırımlarının değer kaybetmemesini sağlayan bir hesaptır. Ayrıca Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı Döviz kurundaki dalgalanmalara ve Döviz kundaki değimşimlere karşı birikimlerinizi korumaktadır. Kur korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı bütün Devlet bankalarında olduğu gibi diğer özel bankalarda da bulunmaktadır.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Özellikleri

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile stobaj oranınız sıfır (0) olmaktadır.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı 3 ay 6 ay 9 ay ile 1 yıl vadelerde tekabül olmak üzere TL olarak açılmaktadır.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı tatil günlerine denk gelen vede sonu ile ilk işgünü olarak değerlendirilmektedir.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabında TCMB Politika Faiz oranı Asgari olarak uygulanmaktadır.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesaplarında azami tutar limiti uygulaması yer almamakta ve uygulanmamaktadır.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabında kısmi para çekme işlemleri yapılamamaktadır.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılmaktadır.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabında vadeden önce kapama işlemi yapılabilecektir. Fakat vadenden önce kapama işleminin yapılması açılış tarihinde endeks olarak seçilen döviz kurunun cinsinin saat 11:00′ da açıklanan TCMB’nin alış kuru ile Kur Korumalı TL vadeli mevduat hesabının kapatılacağı tarihde saat 11:00′ da yine TCMB trafından açıklanan alış kurunun düşük olanı üzerinden ana para tutarınız belirlenecek olup faiz getirisi elde edilemeyecektir.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile vade sonunda döviz kuru artışının faiz getirisinden düşük olduğu durumlarda bile yatırımınız TL faizi olarak değerlenecek ve bu sayede döviz kuru düşük olsa bile yatırımınızın faiz getirisinden kazanacaksınız.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı sahibi olan yararlanıcı kişiler döviz kuru hesap açılış tarihinden sonra hesap kapanış tarihi arasında döviz kurunun düşmüş olması dahilinde yine Ana para ve Faiz olarak kar elde edecektir.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabında vade sonunda oluşacak kur farklılığının faiz oranının üzerinde olması halinde oluşabilecek fark müşterinin hesabına TL üzerinden yansıtılmaktadır.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabını vaktinden önce kapatan yararlanıcı kişiler istekleri dahilinde yeniden Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı açabilmektedir.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Faiz Hesaplama

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile yararlanıcı hesap sahiplerinin yararlanacağı KHK faiz oranı yıllık %14 olmaktatır. Bu orana göre örnek verecek olursak;

Döviz Kuru Artşı Faiz Getirisinden Düşük USD (DOLAR)

Açılan Mevduat Tutarı 10.000,00 TL

Faiz Oranı: 14%

Vade Gün: 91

Endeks Kur: USD (Dolar)

TCMB Saat 11:00 Hesap Açılış Endeks Kur : 11 USD (Dolar)

TCMB Saat 11:00 Hesap Kapama Endeks Kur : 9 USD (Dolar)

Vade sonu ödenecek Tutar : 10.349,04 TL

Döviz Kuru Artşı Faiz Getirisinden Düşük (EUR)

Açılan Mevduat Tutarı 20.000,00 TL

Faiz Oranı: 14%

Vade Gün: 180

Endeks Kur: (EUR)

TCMB Saat 11:00 Hesap Açılış Endeks Kur : 13 (EUR)

TCMB Saat 11:00 Hesap Kapama Endeks Kur : 9 (EUR)

Vade sonu ödenecek Tutar : 21.380,82 TL

Döviz Kuru Artışı Faiz Getirisinden Yüksek USD (DOLAR)

Açılan Mevduat Tutarı 10.000,00 TL

Faiz Oranı: 14%

Vade Gün: 91

Endeks Kur: USD (Dolar)

TCMB Saat 11:00 Hesap Açılış Endeks Kur : 11 USD (Dolar)

TCMB Saat 11:00 Hesap Kapama Endeks Kur : 14 USD (Dolar)

Vade sonu ödenecek Tutar : 12.727,27 TL

Kur Farkı bu örnekte 2.727,27 TL olurken Faiz getirisi ise 349,04 TL olmaktadır. Kur farkından dolayı oluşacak fark ise Hazine tarafından karşılanacaktır.

Döviz Kuru Artşı Faiz Getirisinden Yüksek EUR

Açılan Mevduat Tutarı 20.000,00 TL

Faiz Oranı: 14%

Vade Gün: 180

Endeks Kur: (EUR)

TCMB Saat 11:00 Hesap Açılış Endeks Kur : 13 (EUR)

TCMB Saat 11:00 Hesap Kapama Endeks Kur : 15 (EUR)

Vade sonu ödenecek Tutar : 23.076,92 TL

Kur Farkı bu örnekte 3.076,92 TL olurken Faiz getirisi ise 1.380,82 TL olmaktadır. Kur farkından dolayı oluşacak fark ise Hazine tarafından karşılanacaktır.

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır

Ziraat Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabınızı size en yakın banka şubelerinden açabilirsiniz. Ayrıca Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı açma işlemleri Ziraat bankasının Dijital kanalları olan internet ve mobil bankacılık üzerinden yapılabilmektedir. Kur korumalı TL Vadeli Mevduat Hasabını yaralanıcı kişiler isterlerse müşterek hesap olarak açabilirler. Müşterek hesap açmak isteyen paydaşların gerekli kriterleri sağlaması durumunda Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı açmalarına hiç bir engel olmamaktadır. Kur Korumalı TL Mevduat hesabını sadece gerçek kişiler açabilmektedir. Vadeli hesap açılışı ücretsiz olarak gerçekleştirilmektetir.

 

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.