65 Yaş Aylıkları 2020’de Ne Kadar Olacak
Vatandaşlara verilen birçok sosyal hak bulunmasına rağmen, genelde kişiler yaşlılık maaşları konusunda yeterince bilgi sahibi değildir. Hatta yaşlılık maaşının ne olduğunu duymayan dahi çok sayıda insan bulunur. Eğer şimdiye dek ihtiyacınız olmadıysa ya da yaşınız itibariyle ilgi alanınıza girmediyse bilmemeniz son derece normaldir. Yaşlılık maaşları, 65 yaşın üstündeki T.C. vatandaşlarına verilmektedir. Vatandaşların bu haktan yararlanabilmeleri için hiçbir gelirlerinin olmaması ve yaş şartını sağlıyor olmaları gerekmektedir.
Elbette bu maaşı almak için başka kriterler de bulunmaktadır. Kriterleri sağlayan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunarak maaş almaya hak kazanabilir. Ayrıca maaşlara, tıpkı emeklilerin ve memurların maaşlarında olduğu gibi her yıl zam yapılmaktadır. Dolayısıyla 2020 yaşlılık maaşlarının ne olacağı merak konusudur. Bu yazımızda güncel yaşlılık maaşlarının ne kadar olduğuna, yeni yılda maaş tutarının ne kadar artacağına ve maaş zammını etkileyen unsurlara değindik.
2020 Yaşlılık Maaşları Ne Kadar Artacak?
Öncelikle yaşlılık maaşı alabilmek için gerekli kriterlere değinelim. Eğer T.C. vatandaşı ve 65 yaşın üzerinde bir bireyseniz 2022 sayılı kanun kapsamında bu maaşı alabilirsiniz. Ancak, aylık gelirinizin de 483 TL altında olması şartı bulunmaktadır. Daha önce üç ayda bir ödenen yaşlılık maaşının kısa bir süre önce aylık olarak ödenmesine karar verilmişti. Ayrıca Temmuz ayında alınan karar doğrultusunda maaşa 2020 yılında zam yapılacağı ve yapılacak zam miktarı da belirlenmiş oldu.
Bu maaşın verilmesinin en büyük sebeplerinden biri, yaşlı kişilerin kimseye muhtaç olmadan ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini sağlamaktır. Yaşlılık maaşlarının ne kadar olacağı hesaplanırken memur maaş katsayısından yararlanılıyor. 1 Temmuz 2019’da maaşlara zam yapılacağı duyuruldu. 3 Temmuz 2019 sonrası enflasyon artışı baz alınarak da yaşlılık aylıklarının katsayısı belirlendi. Buna göre katsayı 0.13056’dan 0.138459’a çıktı. Bu da demek oluyor ki yeni yılda maaşlara yüzde 6.05 oranında zam yapılacak. Ayrıca önceden gelir hesaplaması yapılırken kişinin çocuklarının da hesaba katılması devri kapandı. Artık kişi başına düşen aylık gelir hesaplanırken yalnızca kişinin kendisi ve eşi dikkate alınıyor.
2020 Yılında Yaşlılık Maaşları Ne Kadar Olacak?
Yaşlılık maaşı almaya hak kazanmak için gereken aylık gelir limiti de yeni yılda değişmiş olacak. Asgari ücretteki yüzde 26 artış değerlendirilerek güncellenen maksimum kişi başı aylık gelir sınırı 484 liradan 607 liraya çıkarılmış durumda. Bu limitin altında gelire sahip olan 65 yaş ve üstü kişiler ilçelerindeki kaymakamlığa giderek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yaşlılık maaşı başvurusunda bulunabilecek. Başvurular değerlendirilerek sonuçlar 1 ay içinde kişilere bildirilecektir.
2020 yılında yaşlılık maaşlarına yapılması planlanan yüzde 6.05’lik artışla birlikte yeni yılda maaşlar 601 TL yerine 637 TL olarak ödenmeye başlanacak. Ayrıca hem 65 yaşın üzerinde olup hem de yüzde 70 ve üzeri engellilik durumuna sahip olanların durumunun ne olacağı da merak konusu. Önceden bu kişilerin yaşlılık maaşları engelli maaşına dönüştürülüyordu. Ancak artık bu kişilerin yaşlılık maaşı alması, ancak maaş almaya hak kazanıp kazanmadığına bakılırken eşiyle birlikte aynı evde birlikte yaşadığı çocuklarının da dikkate alınmasına karar verilmiş durumda. Ayrıca 65 yaş üzeri ve yüzde 40-69 arası engelli kişiler de hak kazanmaları durumunda belirlenen miktar dahilinde yaşlılık aylığı alabilecekler.
2020 Yılında Yaşlılık Maaşlarına Enflasyon Eklenecek mi?
Yaşlılık maaşları hesaplanırken enflasyonun etkili olup olmadığı da merak edilen diğer konulardan biri. Bir sonraki yılda maaşların ne olacağı hesaplanırken elbette enflasyon artışları göz önünde bulunduruluyor. Memur maaşlarındaki artışa göre belirlenen katsayı ile enflasyon artışı birlikte değerlendirilerek 2020 yılında yaşlılık maaşlarına ne kadar zam yapılacağı kararlaştırılıyor. Ancak yılın son günlerine yaklaştığımızda enflasyondaki daha çok artışın belirlenen maaş zammına eklenip eklenmeyeceğiyle ilgili net bir açıklama yapılmış değil.
Bir Cevap Yaz