«
  1. Anasayfa
  2. Emekli Haberleri
  3. Emekli Maaşlarına Ne Kadar Zam Yapılacak 2020

Emekli Maaşlarına Ne Kadar Zam Yapılacak 2020

Emekli Maaşı 2020

Emekli Maaşları Zamları 2020

Yeni yıla yaklaştığımız şu günlerde birçok emekli de 2020 yılı ile birlikte maaşının ne olacağını merak etmeye başladı. Ocak ayında 2020 emekli maaşları açıklanacak. Ancak emekliler şimdiden maaşlarına ne kadar zam yapılacağını öğrenmek istiyorlar. Maaş artışları SSK ve Bağkur emeklisi olanlara farklı oran ve miktarlarda yapılacak. Dolayısıyla emeklilik maaşı alan herkesin maaşı farklı tutarda artmış olacak. Emekli maaşlarındaki minimum ve maksimum artış ne kadar olacak? Kim 2020 yılında ne kadar emekli maaşı alacak? Maaş artışları hangi tarihten itibaren ödeneklere yansıyacak? Hepsi ve daha fazlasının cevabını yazımızı okumaya devam ederek öğrenebilirsiniz.

2020 Emekli Maaşları Ne Kadar Artacak?

Emekli maaşı artışları TÜFE ve dolayısıyla enflasyon oranları dikkate alınarak yapılıyor. 2020 yılında emekli maaşlarının ne kadar olacağı da yıl sonu enflasyon ve TÜFE oranlarına göre belli olmuş olacak. Şu anda yıl sonu enflasyon oranı için tahmin edilen rakam %12. Kısa bir süre öncesine kadar yıl sonunda enflasyonun %13.9’a ulaşmış olacağı bekleniyordu. Ancak enflasyon tahminlerin dışında bir düşüş yaşadı. Bu durum TÜFE oranlarını etkiledi. 2019 sonunda TÜFE’nin %8.2 olabileceği düşünülüyor. %8.2’lik TÜFE oranı ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına da %7.3 zam yapılabileceği tahmin ediliyor.

Hem SSK hem de Bağ-Kur emeklileri düzenli olarak yılda iki kez maaş artırımı alıyorlar. Maaşlardaki artış önceki 6 ayın enflasyon oranı dikkate alınarak yapılıyor ve Ocak ve Temmuz maaşlarından itibaren ödemelere yansıtılıyor. TÜFE’nin beklenen doğrultuda %8.2 olması durumunda emekli maaşlarının %7.3 artacağı da kesin gibi. Beklentilerin ve tahminlerin tamamen doğru çıkması varsayıldığında emeklilerin alacakları maaş zammı SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 87 TL ile 408 TL arasında değişecek. Değişik artışlar şu anki mevcut maaş miktarına göre yapılacak.

2020 Yılında Emekli Maaşları Ne Kadar Olacak?

Mevcutta en düşük olan emekli maaşı Bağ-Kur tarım emeklilerine ait. Bağ-Kur tarım emeklileri aylık 1249 TL emekli maaşı alıyor. Tahminler doğrultusunda emekli maaşlarına yeni yılda %7.2 zam yapılırsa, Bağ-Kur tarım emeklilerinin 2020 Ocak ayından itibaren maaşları artık 1340 TL olarak yatırılacak. Öte yandan esnaf emeklileri arasında en düşük maaş da 1675 TL. Zammın ardından bu rakamın 1797 TL’ye çıkması tahmin ediliyor.

SSK emeklileri ise emekli oldukları tarihe göre farklı tutarlarda maaş alıyorlar. 2000 yılından önce emekli olanlar şu anda aylık olarak 1982 TL emekli maaşı ödemesi alıyor. 2000 öncesi SSK emeklileri 2020 yılında 2126 TL maaş almaya başlayacaklar. 2000 yılı sonrası SSK emeklilerinin ise 1181 olan maaşları 1267 TL olacak. Emekli maaşı zamları Ocak ayındaki ödemelere yansıtılmış olacak. Net TÜFE oranı ve maaş artış oranının ise yılın son günlerinde ya da yeni yılın ilk günlerinde resmi bir şekilde duyurulması bekleniyor.

2020 Yılında Emekli Maaşlarına Enflasyon Eklenecek mi?

Emeklilerin maaşlarına yapılan zamların enflasyondan etkilenip etkilenmediği de bir diğer merak konusu. Özellikle de son iki yıl içerisindeki yüksek enflasyon oranları halkı düşündürse de, maaş zamlarının enflasyon artışına göre yapılacağı düşüncesi de yüzleri güldürüyor. Emekli maaşları da her yıl Ocan ve Temmuz aylarında, önceki 6 ay içindeki enflasyon oranı dikkate alınarak artırılıyor.

Memur emeklilerinin maaş artışları yıllık olarak yapılan toplu sözleşmelerdeki belirlenen oran dahilinde yapılıyor. Ancak bu oranın enflasyonun altında kalması durumunda aradaki fark da maaşlara yansıtılıyor. Ayrıca 2018 yılında yasalaşmış olan bayram ikramiyesi de iki yıldan beri verilmekte olup 2020 yılında da verilmeye devam edecektir. 2020 senesi için emeklilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda verilecek olan ikramiye tutarı 1000 TL’dir.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *