«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Milli Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli Öğretmen Alımı 2021

Milli Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli Öğretmen Alımı 2021

Milli eğtim müdürlüğü personel alımı 2021

 

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılacak?

Eğitim fakültelerinden mezun binlerce gencin hayalinde öğretmen olmak vardır. Fakat öğretmen olmanın günümüzde çok fazla külfeti bulunmakta. Üniversiteden mezun olduktan sonra kimi öğretmen adayları senelerce atama bekleyerek sonunda hayalini kurdukları mesleğe kavuşabilmişlerdir. Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl ya da iki yılda bir yılın belli dönemlerinde bir veya iki kez öğretmenlik için atama yapıyor ve birçok kişiyi mesleğine kavuşturuyor. Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı, atamaların yanı sıra sözleşmeli personel alımı da yapıyor.

Sözleşmeli Öğretmenlik Nedir?

Yükseköğrenimini bitiren herkesin mezun olduğu alanla alakalı atanabilecekleri Talim ve Terbiye Kurulunun, 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı kararı ve ek çizelgeye göre belirlenmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’na tabii olarak çalışma hayatını sürdürecek olan sözleşmeli öğretmenler, KPSS puanından  ve sözlü mülakattan başarı ile geçmelidir. Sözleşmeli öğretmenlere ise 4+ 2 yıllık bir sözleşme süresi tanınmıştır. Bu sürelerin 3+ 1 olarak değişmesi ise son zamanlarda Milli Eğitim Bakanlığı’nca gündeme gelmiştir. Bu yıllar dolduktan sonra kişi tamamen devlet kadrosuna geçebilecektir. MEB personel alımı bu şekilde direkt atama, sözleşmeli öğretmen alımı gibi çeşitlendirilerek öğretmen kadrosunu genişletmeye çalışmıştır. Bu sene alım yapılacağı bakanlık tarafından açıklanmıştı. MEB personel alımı 2021 yılında gerçekleşecek mi henüz belli değil. Fakat her sene sözleşmeli ya da direkt atama usulü ile öğretmen alımı yapılmaktadır.

Sözleşmeli Öğretmenlik Şartları Nelerdir?

 

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. madde içerisinde belirtilen şartlara uygun olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Mezun olunan lisans programının öğretmenliğin yapılacağı alan ile uyumlu olması.
  • Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca denklik kabulünün gerçekleşmesi KPSS’ den ilgili olunan sınav türünden en az 50 puan almış olmak.
  • Devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden atılmayı gerektiren yüz kızartıcı bir ceza almamış olmak.
  • Daha önce öğretmenlik ya da herhangi bir devlet memurluğu kadrosunda çalışırken meslekten ihraç edilmemiş olmak.

Sözleşmeli Öğretmenlik Sözlü Mülakatında Sorulan Sorular Nelerdir?

Mülakat her zaman kendini tanıtmayla başlar. Daha sonra “neden öğretmen olmayı tercih ediyorsunuz?” gibi retorik sorular sorulur. Bu kısım geçildikten sonra genel kültür soruları ve basit tarih soruları sorulur. Güncel konulardan ve Türkiye’nin şu an da içinde bulunduğu siyasi durumla alakalı sorular muhtemelen sorulacaktır. Bunların haricince mesleki alanla da ilgili sorular gelecektir. Bunlar şu şekildedir;

 

  • Olumlu öğretmen tutumunun faydası nedir?
  • Akıllı tahtanın kullanımı
  • Akıllı tahta ve projeksiyon arasındaki fark
  • “Öğretmen duygularından arındırılmış olmalıdır.” cümlesi için düşünceleriniz nelerdir?
  • Sınıfta cep telefonu kullanımıyla alakalı ne düşünüyorsunuz.

Bu ve buna benzer öğretmenlik hayatıyla alakalı soruların gelmesi muhtemeldir.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *