«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Ölüm Aylığı Nedir? Ne Kadar Ödenir?

Ölüm Aylığı Nedir? Ne Kadar Ödenir?

Ölüm aylığı nasıl alınır www.finanshaberi.net

Ölüm Aylığı Nedir? Ne Kadar Ödenir?

 

Ölüm aylığı nedir? Ölüm aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, sigortalı çalışırken vefat etmiş olan veya sigorta primi ödenmiş kişilerin yakınlarına ödenen bir yardım olmaktadır. Bildiğiniz gibi, çalışan insanlar emekli olana kadar SGK’ya prim ödüyorlar. Bazı insanlar, henüz emekli olamadan vefat etmiş ve sigorta primleri de boşuna ödenmiş olabiliyor, bu gibi durumların olmaması için, SGK’ya prim ödeneği yapmış vefat eden bireyin yakınlarına ölüm aylığı adı altında bir yardım ödeniyor.

 

SGK Hangi Ödemeleri Yapıyor?

 

Vefat eden bireyin yakınları, aşağıda gösterilen yardımları almaya hak kazanmıştır.

  1. Cenaze Ödeneği
  2. Evlenme Yardımı
  3. Vefat Aylığı
  4. Vefat Toptan Tazminat Ödeneği

 

Ölüm Aylığı Alabilmek İçin Gerekli Şartlar

Ölüm aylığı alabilmek için, vefat eden sigortalı bireyin, en az 1800 gün sigorta primlerini ödemiş olması gerekmektedir.

 

Ölüm Aylığı Kesilir Mi?

 

Ölüm aylığı nedir sorusunun cevabından sonra, bu ödeneklerin bazı durumlarda kesilmesi konusuna da değinmek gerekiyor. Vefat eden bireyin, çocukları ve eşleri ölüm aylığından yararlanabiliyor olsalar da ölüm aylığı, çocuklardan herhangi birinin evlenmesi durumunda ölüm aylığı kesilir. Aynı şekilde vefat eden bireyin eşinin, dulluk durumundan çıkması yani başka bir ile evlenmesi durumunda da ölüm aylığı kesilmektedir.  Bu tür durumlar dışında ölüm aylığının kesileceği haller aşağıda yer almaktadır.

 

  1. Bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan eş veya çocuklardan ölüm aylığı kesilir.
  2. Sigorta hakları gereğince bir maaş bağlanan kişiden ölüm aylığı kesilir (İşsizlik maaşı, iş göremezlik ödeneği vs)
  3.  Öğrenim görmeyen ancak 18 yaşını geçmiş olan çocuklardan ölüm aylığı kesilmektedir.
  4. 20 yaşında olmasına rağmen, henüz liseyi tamamlayamamış olan çocuklardan ölüm aylığı kesilir.
  5. 25 yaşında olmasına rağmen, herhangi bir lisans veya yüksek lisans bölümünden mezun olmayanlardan ölüm aylığı kesilir.
  6. Kişinin, anne ve babasının elde ettikleri gelirin asgari ücretin üzerinde olması durumunda ölüm aylığı kesilmektedir.

 

Ölüm Aylığı Hangi Oranlarda ve Ne Kadar Ödenir?

 

1-Ölüm aylığı kişinin ödemiş olduğu sigorta prim süresine ve prim miktarına göre değişebilmektedir. Güncel olarak bakıldığında en düşük ölüm aylığı 2020 yılı için 370 liradır.  Yine güncel olarak en yüksek ölüm aylığı 1,000 TL olarak ödenmektedir. Bu ölüm aylıkları, hak eden kişilerin aile kurumundaki pozisyonlarına göre değişken oranlarda ödenmektedir. Ölüm aylığı nedir konusunda detaylı bir bilgi aldığımıza göre, sıra geldi bu aylıkları kimin hangi oranlarda aldığına.

 

1-Ölen sigortalı bireyin eşi, ölüm aylığının toplam tutarının en az yarısını almaktadır.

2-Ölüm aylığını, sigortalı bireyin herhangi bir çocuğa sahip olmaması durumunda yüzde 75 oranında eşine ödenmektedir.

3-Herhangi bir okulda öğrenim gören, lise için 20, lisans ve yüksek lisans bölümleri için 25 yaşını aşmamış çocuklara yüzde 25 oranında pay edilir.

4-Ölüm aylığı, ölen sigortalı bireyin tek bir çocuğu olması halinde yüzde 60 oranında eşin, yüzde 30 oranında çocuğun aylık almasını sağlar.

Yukarıdaki şartlar dahilinde bireyler, ölüm aylığı ödeneklerini alabilmektedirler.

 

Ölüm Tazminatı Nedir?

 

Vefat eden birey, emekli olmadan ya da üzerinde borçlu olarak kalan bir kıdem tazminatı bulunurken vefat ettiyse, bu kıdem tazminatını ölü bireyin eşi ve çocukları alabilmektedir. Söz konusu kıdem tazminatı, çalışan bireyin brüt maaşı, yemek ve yol parası gibi ekstra sabit gelirler hesap edilerek ödenmektedir. Örnek vermek gerekirse, 4.000 TL brüt maaşla çalışan bir kişinin hak ettiği kıdem tazminatı her bir yıl başına 4,000 TL değildir. Söz konusu kişi, çalıştığı süre boyunca 400 TL yemek ve 200 TL yol parası aldığını hesap edersek 4,600 TL/yıl kıdem tazminatını hak eder. Yani bu tabloya göre, işçinin ailesi, vefat eden bireyin çalıştığı her bir yıl için 4,600 lira tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *