«
  1. Anasayfa
  2. Üfe - Tüfe Haberleri
  3. Üfe-Tüfe Verileri Nasıl Hesaplanır Önemi Nedir

Üfe-Tüfe Verileri Nasıl Hesaplanır Önemi Nedir

efe tüfe nasıl hesaplanır

Üfe-Tüfe Verileri Nasıl Hesaplanır

Üfe-Tüfe Verileri Nasıl Hesaplanır ; Üfe ve Tüfe verilerinin hesaplanması çok önemli husustur. Çünkü bizim ülkemizde olduğu gibi yabancı ülkelerde de önem göstermektedir. Üfe ve Tüfe verilerinin hesapları Türkiye İstatistik Kurumu (Tuik) tarafından yapılmaktadır. Bu istatistikler tutulurken bütün illerimizden gelen üretici fiyatları endeksi ve tüketici fiyatları endekslerinin takibi yapılmaktadır. Bu takip sonucunda üfe ile tüfe’nin karşılaştırılması sonucu enflasyon rakamlarının belirlenmesi sağlanmaktadır.

Üfe-Tüfe Verileri Nasıl Hesaplanır ; Enflasyon oranlarının belirlenmesi için üretici fiyatları ve tüketici fiyat verilerine ihtiyaç duyulduğundan Türkiye istatistik kurumu  tarafından bütün illerimizde araştırmalar ve anketler yapılarak düzenlenen çalışmalar sonucunda bu veriler elde edinmektedirler. Bu araştırmalar her ayın 1 den 25 ine kadar tutularak hesaplanır ve kamu oyuyla paylaşılarak aylık bazlar da enflasyon rakamları belirlenmiş olmaktadır. Bu hesaplar hangi bazlar da  yapılıyor ve ölçüm sonuçları nasıl ortaya çıkıyor şimdi bunları örnekler halinde açıklayalım.

Üfe-Tüfe Önemi Nedir

Üfe-Tüfe Verileri Nasıl Hesaplanır Önemi Nedir ; Bütün harcamalarınız gıda, yiyecek, içecek, sağlık giderleriniz, okul ihtiyaçları gibi giderlerinizin tümü tüketici fiyat endeksini oluşturmaktadır. Üretici fiyat endeksini  ise yurdumuzun her köşesinde üretilen tarımsal üretimler, enerji bazındaki üretimler, sanayi ve el imalatları ve üretimi yapılan madenlerimiz oluşturmaktadır. Bu verilerin ölçümlerinin yapılması için yapılan araştırmalar, çalışmalar ve anketler sonucun da fiyat endeksleri incelenerek gelir ve gider dengesi oranlarına ulaşılmaktadır. Bu oranların yükselmesi özellikle de üretici fiyatlarının yükselmesi enflasyon artışına sebep olmaktadır. Maliyeti artan her ürün enflasyonun yükselmesine sebep olmaktadır. Mesela bir domates, salatalık, üzüm gibi üretilen ürünlerimiz pazara girince tükettiğimiz ürünler olmaktadır. İller bazında fiyatlarda değişiklik olabilir fakat bu değişikliğin farklı sebepleri bulunmaktadır.

Üfe-Tüfe Verileri Nasıl Hesaplanır Önemi Nedir; Örnek verecek olursak üzüm yetiştirilen bir ilimizde nakliye gibi masrafları olamadığı için üzüm fiyatları ucuz iken üzüm üretilemeyen başka bir ilimizde farklı olacaktır çünkü buna nakliye ve çalışan masrafı da eklenince doğal olarak fiyat farkı da büyüyecektir.Bu fiyat dengesinin sağlanması ve ortalamasının çıkarılması için bütün illerimizde ayrı ayrı anketler tutulup ortalaması bulunmaktadır. Ayrıca döviz kurlarının yükselmesi de bu oranları etkilemektedir. Çünkü dışarıdan alınan her üründe örnek verecek olursak gübre ve tohum gibi çeşitlilik sayabileceğimiz ürünler yurdumuza döviz endeksli girmektedir. Özellikle bu faktörü dolar oluşturmakta olup doların yükselmesi üretici fiyat endeksinin artmasına sebep olurken artış gösteren üretici fiyat endeksi de enflasyon oranlarının artmasına neden olacaktır.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *