«
  1. Anasayfa
  2. Üfe - Tüfe Haberleri
  3. Ekim Ayı Enflasyon Oranı Açıklandı

Ekim Ayı Enflasyon Oranı Açıklandı

ekim-ayi-enflasyon-rakamlari-aciklandi

Çok merak edilen Ekim ayı enflasyon oranı  açıklandı. Ekim ayında enflasyon oranı yine yükselmiş oldu. Açıklamalara göre enflasyon oranı yüzde 2,67 olarak aylık bazda artış göstermiştir. Bu artış aylık bazda 2,67 olurken senelik bazda ise yüzde 25,24 olarak artmıştır. Enflasyonun artması her zaman vatandaşın alım gücünü azalttığı gibi bazı vatandaşlarımızın da çok ciddi şekilde geçim sıkıntısı içine sürüklemektedir. Türkiye İstatistik Kurumunun tarafından hazırlanan rapora göre eylül ayından sonra ekim ayında da enflasyonun 2,67 olarak arttığı belirtilmiştir.

Giyim ve Ayakkabıda Büyük Artış 12,74

Giyim ve ayakkabı sektöründe muazzam bir artış yaşanmış olmakla beraber özellikle de kış aylarına girmiş olmamız da buna etki göstermiştir. Aslın da bunun kışla alakası yok fakat uyanık satıcılara bir bahane gerekmektedir. Uyanık satıcı ve üretici firmalar tarafından kış aylarının gelmesi yönünde bahaneler olması Vatandaşın ise bu husus da üstüne ve ayağına giyeceğini almasının da zorunluluğunu bildikle için bunu fırsata çevirmişlerdir. İnsanımız soğuk hava şartların da kendisine almasa bile çoluk çocuğuna mecbur almak zorunda olduğu ürünlerdir bunlar örnek verecek olursak en büyük artışı kışlık kaşe, kaban ve kazaklar da olmuştur.

En Yüksek Artış 37,92 İle Ev Eşyaları ve Beyaz Eşyalarında Yaşandı

Ülkemize giren bütün ürünlerde doların etkisi olduğu hepinizin malumudur. Bu konuda özellikle Beyaz eşya ve küçük ev aletleri mutfak robotu, Bilendır, ütü ve halı yıkama makinelerini de bunlara örnek olarak verebiliriz. Bu gurupların hemen hemen hepsinde çok ciddi oranlarda doların yükselmesi sebebiyet vermiştir. Bunun farkında olan hükümetin ÖTV ve KDV indirimine gitmesi de dolar kaynaklı yükselen enflasyona dur diyebilmek ve düşürmek için yapılan uygulamalardan biridir. Çünkü bu adımların atılması için bir şekilde mecburiyet doğmuş ve piyasalar iyice daralmıştı. 37,92 lik bir artış beyaz eşya için rekor bir artıştır. Bir sektörde bu denli artış olması bir nevi develasyon yaşanması gibidir. Ülke genelinde bunun eşiğinden dönülse de beyaz eşya ve ev eşyaları bir nevi develasyonu kendi içinde yaşamıştır. Fakat Devletimiz tarafından alınan kararlar doğrultusun da bunların da önüne geçilmiştir.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *