«
  1. Anasayfa
  2. Üfe - Tüfe Haberleri
  3. Enflasyon Nedir Nasıl Oluşmaktadır Ve Enflasyonun Önemi

Enflasyon Nedir Nasıl Oluşmaktadır Ve Enflasyonun Önemi

Enflasyon nedir

Enflasyon nasıl oluşuyor ne demektir artmasındaki ve düşmesindeki sebeplerin önemli unsurları ve faktörleri  ile ilgili merak edilen sorulara yanıt ve tanım yapmak ve enflasyonun önemini anlatmak istediğimiz yazımız da ilk olarak enflasyonun tanımı ile başlamak istedik. Çünkü  enflasyon nedir  önce bunu açıklamamız gerekiyor. Eğer ki bir kelimenin tanımını bilmiyorsak nasıl oluştuğu ve önemi hakkında hiçbir fikir sahibi olamayız. Bu neden le yazımıza enflasyonun tanımını yaparak başlamamız gerekmektedir. Peki nedir bu enflasyon hep birlikte göz atalım.

Enflasyon Ne Demektir

Bir Ülkenin ekonomik ve mali bilançosu olan enflasyon günü birlik yaşantılarımız da ana faktör olan giderlerimizin fiyat artışları bir başka terimle yorumlayacak olursak aldığımız hizmetler ve ürünlerdeki fiyat artışları olarak açıklaya biliriz. Yani bu demek oluyor  yiyecekler, içecekler, telefon ve internet ücretleri, elektrik ile su faturalarınız, giyecekler ve ödediğiniz ev veya dükkan kiralarındaki artışlar gibi bir sürü tüketim yaptığınız ürünleri bunlara ilave edebilirsiniz. Aslında şu şekilde bakacak olursanız artan fiyatlar değil paramızın değer kaybı olarak göre bilirsiniz. Enflasyonun tanımını bir çok şekilde farklı yorumlamak mümkün olsa da kısa olarak üretim ve tüketimdeki maliyet artışlarının yükselmesinin adıdır enflasyon.

Enflasyon Nasıl Oluşmaktadır

Enflasyon nasıl oluşur enflasyonu neler hangi şekilde belirler hangi kurum tarafından tespit edilir kısaca bahsedelim. Enflasyonun oluşması üretici fiyat endeksi (ÜFE)’ ile tüketici fiyat endekslerinin (TÜFE)’nin karşılaştırılması sonucunda ortaya çıkan verilerin artış veya yükselişi ile belirlenmektedir. Üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi düşüyorsa bu enflasyonun düştüğünü ve paramızın değer kazandığını göstermektedir. Fakat bunun tam tersi oluyor ise üretici fiyatları artıyorsa bu tüketici fiyatlarına da artarak yansıdığı için enflasyonun yükseldiğini ve paramızın değer kaybettiğini göstermektedir. Bu veriler (TUİK) Türkiye istatistik kurumu tarafından yapılan araştırmalar,çalışmalar ve anketler sonucu belirlenir ve kamu aydınlatma platformu na sunulur. Bu toplanan veriler sonucunda enflasyonu oranları belirlenerek yükseldiği veya düştüğü açıklanır.

Enflasyonun Önemi

Enflasyon neden mi önemli çünkü enflasyon bir ülkenin ekonomik ve mali bilançosunu oluşturur ayrıca o ülkenin vatandaşlarının gelir gider düzeyinde çok büyük denge ve önem arz eder ülkedeki işsizlik oranlarını ciddi miktarda etkilemekte olup ülke parasının değerini belirleyen bütün faktörleri oluşturduğu için bizim ülkemizde olduğu gibi bütün yabancı ülkelerde de çok ama çok önemlidir. Enflasyonun yükselmesi hem ülkeyi hemde ülke vatandaşlarının geçimini çok ciddi oranlarda etkiler ve maddi açıdan bütün bireylerin gerilemesine sebep olur. Fakat enflasyonun düşmesi ise o ülkenin işsizlik oranlarının azalmasını ülke refahının daha iyi durumlara gelmesini ayrıca bütün bireylerin geçim sıkıntılarının giderilmesini sağlamaktadır. Bunları bir kaç örnekle daha iyi tanımlaya biliriz misal bu yıl için ödediğiniz ev kiranız 600 TL. bir sene sonraki kiranız 700 TL. olmuş ise başka bir örnekle bu sene aldığınız ekmek 2 tl bir sonraki sene aldığınız ekmek 2.50 tl olmuş ise enflasyonun arttığını bizlere göstermektedir. Enflasyonun artışındaki en büyük sebeplerin başında dolar ve diğer döviz kurları gelmektedir. Fakat en büyük etki dolar yüzünden oluşmaktadır. Çünkü bunun sebebi başka ülkelerden üretim veya imalat için aldığımız ürünlerin veya teknolojik olan bir çok cihazın yurdumuza dolar üzerinden girmesinden kaynaklanmaktadır. Doların yükselmesi bizim paramızın değer kaybettiği anlamına gelir. Ayrıca bankalar tarafından yükseltilen faiz oranları da enflasyonun yükselmesine neden olmaktadır. Her ne kadar bankalar da etkili olsa bile TL. mizin değer kazanması için dolar başta olmak üzere diğer döviz kurlarının da düşmesi gerekmektedir. Dolarsız ve dövizsiz yapılan her bir ticaret de mutlaka ülke ekonomisine katkı paramıza değer ve enflasyonun düşmesine etkide bulunacaktır. Ülke vatandaşı olarak dövizsiz yaptığınız alış verişlerin ve yatırımların ülke ekonomisine katkısının olduğunu bilmek her bireyin bilmesi ve uygulaması gereken vatandaşlık görevidir.

 

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *