«
  1. Anasayfa
  2. Üfe - Tüfe Haberleri
  3. Üfe Ve Tüfe’nin Açılımı Ve Tanımı Nedir

Üfe Ve Tüfe’nin Açılımı Ve Tanımı Nedir

Üfe -Tüfe

Üfe Ve Tüfe’nin Açılımı Ve Tanımı Nedir

Üfe Ve Tüfe’nin Açılımı Ve Tanımı Nedir; Ülkemizde halen birçok kişinin merak ettiği Üfe nedir Tüfe nedir açılımı, tanımı nasıldır enflasyonu nasıl belirliyor gibi soruların yanıtını merak edenler olmaktadır. Üfe ve Tüfe verilerinin hesaplanması ile aylık enflasyon oranları bulunur. Her zaman duyduğumuz enflasyon düştü veya enflasyon yükseldi cümleleri Efe-Tüfe rakamlarının hesaplanmasıyla belirlenmektedir. Bizim ülkemizde olduğu gibi yabancı ülkelerde de enflasyon oranlarını belirlemek için Üfe-Tüfe verilerine bakılır. Üfe-Tüfe verileri enflasyon ve ekonomi açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bizde yazımıza öncelikle üfe ne demektir anlamı nedir bununla başlayarak açıklık getirelim istedik.

Üfe Nedir Ne Anlama Gelmektedir

Üfe Üretici fiyat endeksi olarak tanımlanmıştır.Çok önem arz etmekte olup 4 ayrı gurup olan enerji, madencilik,imalat ve tarım dan oluşmaktadır.Her ayrı gurubun birbirinden farklı üretim yüzdeleri olmaktadır.Buna açıklık getirecek olursak üretiğimiz enerjimiz, yurdumuzun her bir köşesinden çıkartılan madenlerimiz, sanayisel imalatlarımız, el üretimi imalatlarımız ve ülkemiz için çok büyük önem taşıyan tarım ürünlerimiz olarak açıklık getirmiş oluruz. Saydığımız bu 4 ayrı gurup ülkemizdeki üretimi oluşturup ekonomi açısından çok büyük faydalar ve kazançlar sağlamaktadır. Tarımsal alandaki üretimimiz ülke verilerine göre %22 ile %25 oranlarında değişe bilmektedir. En büyük verilerimizi ise imalat sektörü oluşturmaktadır. İmalat sektöründeki verilerimiz çok büyük önem arz etmekte olup %71 ile %73 oranlarına kavuşmuş durumdadır.

Tüfe Nedir Ne Anlama Gelmektedir

Tüfe Tüketici fiyat endeksi olarak tanımlanmaktadır. Önemi çok çok fazladır çünkü her insan bir tüketicidir. Örnekler halinde açıklayacak olursak giyim, içecekler, yiyecekler, gezi ve seyahatler, tüketilen enerji kaynakları, ısınmaya yönelik yakacaklar ve bunun gibi daha çok fazla örneklerde yazabiliriz. Üsteki yazımızda da belirtiğimiz gezi, tatil, seyahat gibi örnekler de tüketim olarak sınıflandırılır. Aslında kısa bir açıklamada şu şekilde getire biliriz, yaşamlarımızı devam ettirmemiz ve sosyal faaliyetlerimizi sürdüre bilmemiz için yaptığımız bütün harcamalar bir tüketimdir. Tüketim çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Bir kaç örnek daha verecek olursak misal evlerimizde veya bahçelerimizde baktığımız evcil hayvanların  tüketimlerini bile bizler karşılamaktayız.

Buna çok kısa bir tanımla cebinizden çıkan her paranız bir masraf her masrafınız ise bir tüketimdir tanımını yapabiliriz. Tüketici fiyat endeks oranlarını yurdumuzda en çok tekel ve tekel ürünleri oluşturmaktadır.Çok tüketilen ürünlerin pahalı olmasının sebebi ise tüketilen ürünlere olan talep fazlalılığının olmasından kaynaklanmaktadır.

Finans nedir ; https://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/finans-nedir-kac-tur-finans-vardir/.html

Finansal yönetim nedir : https://www.finanshaberi.net/euro-dolar-altin-haberleri/finansal-yonetim-ne-demek/.html

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *