«
  1. Anasayfa
  2. Asgari ücret haberleri
  3. 2019 Yılında Asgari Ücretli Ne Kadar Zam Alacak

2019 Yılında Asgari Ücretli Ne Kadar Zam Alacak

2019-Asgari ücret

Ülkemiz de merakla beklenen konulardan biride 2019 yılında asgari ücrete gelecek zammın ne kadar olacağıdır. Fakat her ağızdan farklı,farklı söylentiler söylenmektedir. O kadar farlı söylentilerin olması asgari ücretli kişilerin aklını karıştırmakta olup belirli bir gündem konusu haline gelmiştir. Asgari ücretin ne kadar olacağı hakkında henüz netleşmiş bir karar açıklanmamıştır. Asgari ücret sadece çalışanların değil işvereninde merakla beklediği bir konudur. Ülkemizdeki araştırmalarda tespit edilen 40.3 yani 6 milyon asgari ücretli bulunmaktadır. Şimdiden insanların kafasını karıştırılmamalı. Yurdumuza yapılan ekonomik saldırılar nedeni ile enflasyon oranlarında ciddi artışlar olmuştur. Fakat yıl sonu enflasyon oranları açıklanmadan net bir rakam vermek asgari ücret şu kadar veya bu kadar olacak gibi açıklamalar da doğru olmayacaktır. Asgari ücretin netlik kazanması için önce 2018 yılı aralık ayında yıllık enflasyon artışı ne kadar olacak enflasyon düşecek mi çıkacak mı beklemek gerekmektedir. Ayrıca ülkemize yapılan ekonomik saldırılardan ötürü yıl sonu dolar ve euro kuru ne kadar olacak bunlar netlik kazanmamıştır.

2019 yılında asgari ücretlinin ne kadar zam alacağını  şu şekilde tahmini olarak açıklaya biliriz. Ve dikkat etmeliyiz ki bu en doğru açıklama olacaktır. Öncelikle yıl sonu enflasyon oranlarını açıklanır ve yıl sonu döviz kuruna bakılarak ortak bir karar almak için Hükümet ile Türkiye işçi sendikaları konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ile ayrıca Türkiye işveren sendikaları konfederasyonu (TİSK) ile yapılacak pazarlıklar sonucu asgari  ücrete verilecek zam oranları belirlenecektir.

Fakat burada bilmeniz gereken başka bir ayrıntıya değinmek ve bu konuya açıklık getirmek fayda görmekteyim. Merak ettiğimiz asgari ücret oranlarını gelecek zammı öğrenmek tahmin etmek çok zor olmayacaktır. Bunun püf noktası ise daha önceki yıllara bakılarak asgari ücrette olacak artışı bulmanız için sizlere yardımcı olacaktır. Bundan önceki yıllara baktığınızda bu püf noktanın farkına varacaksınız. Peki bu püf nokta nedir onu açıklayalım. Buradaki püf noktaya bakarsak enflasyon karşınıza çıkacaktır ve daha önceki yıllara baktığınızda asgari ücrete enflasyonun altında bir zam verilmediğinin farkına varacaksınız. Ekonomistler tarafından belirlenen enflasyon verilerine göre şu anki koşullarda beklenen zam oranı %22 ile % 25 arasını göstermektedir. Fakat başka bir unutulan ayrıntı daha var. Nedir bu ayrıntı ona da bakalım. Bu çok önemli ayrıntı asgari ücretin belirlenmesinde de çok daha etkin bir faktör olacaktır. Şimdi bu çok önemli olan asgari ücret zammının oranlarını etkileyecek olan ayrıntıya bakalım. Bu ayrıntı şudur ki 2109 mart ayında yapılacak olan yerel seçimleri unutmamalıyız. Bu seçimler asgari ücrete gelecek olan zam oranında muhakkak etki yapacağını düşünür isek asgari ücrete gelecek zam oranının kesinlikle ekonomistlerin açıkladığı oranın üstünde olabileceğini göre biliriz. Bu oran ekonomistlerin açıkladığı oranın çok üstünde olmasa da %2 daha fazla olabileceğini göstermektedir. Bizim beklentimiz ise daha önceki yıllara baktığımızda açıklanacak zamdan sonra seçim tarihi yakın ise gelecek zam tahmini verilerin üstünde olduğudur. Buda bize başka yüzdelik veriler vermektedir. Bizim verilerimiz asgari ücrete gelecek zam oranının %25 in altına inmeyeceği en üst açıklanacak zam oranının ise %28 i aşmayacağı dır. Unutulmaması gereken bir faktör olan yerel seçimler sadece asgari ücret le sınırlı kalmayıp memur,emekli ve bağkur emeklilerini de olumlu yönde etkileyecek olmasıdır. 

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *