«
  1. Anasayfa
  2. Asgari ücret haberleri
  3. 2019′ da Asgari Ücrete %25 Zam Gelebilir

2019′ da Asgari Ücrete %25 Zam Gelebilir

ASGARİ ÜCRET

Asgari Ücretle Geçim Olmuyor

2019 yılında asgari ücrete verilecek zam şimdiden bütün Ülkenin konusu olmuş durumda. Çünkü asgari ücrete gelecek zammın önemi sadece bu ücretle çalışan vatandaşlarımızı değil Ülke genelindeki bütün küçük ve büyük esnafı da yakından ilgilendirmektedir. Alım gücünün düşük olduğu zaman mecburen harcama kısıtlaması yapılıyor çünkü asgari ücretli hiçbir şekilde özel harcamalar da bulunamıyor kıt kanaat evinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Özellikle yurdumuzda ki hayat pahalılığı enflasyon yüksekliği zaten asgari ücretli vatandaşlarımızı çok zor duruma sokmaktadır. Bir evin para harcaması için alım gücünün yerinde olması gerekmektedir. Fakat bizim Ülkemiz de bu çok da mümkün değildir. Biraz öncede bahsettiğimiz üzere asgari ücretli vatandaşlarımız evlerini çocuk  çocuğunun geçimini zor karşılamaktadır.

Piyasalar ve Esnaf İçin Asgari Ücretin Önemi

Söz konusu olana asgari ücretin önemi gerçekten büyük, küçük ayırt etmeden Ülke esnafı içinde çok önemlidir. Sonuçta her asgari ücretli esnaf için bir müşteridir. Asgari ücretin yükselmesi bu ücrete çalışan vatandaşlarımızında harcamalarını hem rahatlatacak hemde artıracaktır. Esnaf dükkanına veyahut işyerine gelen müşteri artıkça para kazanır ve bu kazandığı paraya göre de vergi verir. Müşterisi olmayan veya azalan işyerleri mutlak suretle kepenk kapatmaya mahkum kalır. Fakat esnaf para kazandığı takdirde kendi harcamalarını daha rahat yapabilecek ve bu zincir halkası böylece dönmeye başlayacaktır.

Neden % 25 Zam?

Bilindiği üzere asgari ücrete 2016 yılında % 30 zam verilmişti. Bunun arkasından ise 2017 yılı zammı da 7.92 olarak verilmişti. Yine 2017 yılında enflasyona karşın %11.92 olmuş 2018 de ise %14.18 olarak artırılmıştır. Geçen ay itibari ile aynı ekim ayında açıklanan enflasyon oranının % 25 olarak çıkması aynı zaman da merkez bankasının yıl sonu olarak belirlediği %23.5 enflasyon oranına denk gelmesi asgari ücrette çok etkin olacaktır. Mutlak suretle yıl sonu enflasyon oranından %2 ile % 5 üzerinde belirleneceği bilinen asgari ücret enflasyonun altında hiçbir zam almamıştır. Bu sebeplerden dolayı asgari ücrete muhtemelen gelecek zam en az % 25 olacaktır.

 

 

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *