«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. Havale Nedir Nasıl Havale Yapılır

Havale Nedir Nasıl Havale Yapılır

havale-nedir

Havale Nedir?

Havale Nedir Nasıl Havale Yapılır

Havale işlemi hakkında birçok sorular göz önünde bulundurulduğunda, havale hakkında bilgi almak isteyenlerin havale nedir? konusunda arama yaptıkları görülmektedir. Bunun için bizler de havale yapmak isteyen kişilere özel olarak havale işlemleri hakkında bilgilendirme yazısı yazdık. Bu sayede havale işlemleri hakkında bilgi edinebilir ve havale işlemleri ile EFT işlemleri arasındaki farkları değerlendirebilirsiniz. Aynı banka ismi ile çalışarak farklı hesaplar arasında gerçekleştirilmiş olan para aktarma işlemlerine havale denir. Günlük belirli bir havale yapma miktarı bulunmaktadır. Bunu her banka kendi politikasına göre belirlemektedir. Ayrıca havale işlemleri şubeden, ATM den, mobil ve internet bankacılığından, telefon bankacılığından yapılabilmektedir. Her bankanın kendine göre bir havale işlemi kuralı olmasına karşın her kanal aracılığı ile havale yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Havale Nasıl Yapılır?

Havale yapmak isteyen banka kullanıcıları havale nasıl yapılır? konusunda bilgi sahibi olmak istemektedirler.Havale işlemi yapmak için birçok bankacılık kanalını kullanabilirsiniz. Şubeden havale yapmak isteyen kişiler ilgili bankaya giderek banka personeline hesap numarasını ya da IBAN numarasını verdikten sonra kolay bir şekilde havale yapacaklardır. İnternet bankacılığı ve mobil bankacılık yolu ile havale işlemi yapacak olan kişiler ise, internet bankacılığı şifreleri ile hesaplarına girmelidir. İnternet şubesi ve mobil bankacılık şubesi aynı tek şifre ile açılmaktadır. Şifrenizi girdikten sonra para transferleri, havale işlemleri sıralamasını takip ettiğiniz zaman sizler de kolay bir şekilde adım takibi ile havale işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Telefon bankacılığı ile havale işlemi gerçekleştirmek istediğinizde çağrı merkezi şifreniz ile müşteri hizmetlerine ulaşabilir ve her banka için aynı şekilde havale işlemlerini banka personeli aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için hesabınızda göndermek istediğiniz tutarın olması yeterlidir. Ayrıca eksi hesap sahipleri eksi hesaplarının aylık ödemelerini düzenli şekilde yaptıkları zaman bu hesaplardan da havale işlemine izin verilmektedir. Çekilebilir tutarın tamamına kadar havale olarak aynı bankanın başka bir hesabına transfer işlemi gerçekleştirilmektedir. ATM aracılığıyla havale yapmak isteyen kişiler de ATM kartlarını taktıktan sonra para transferi menüsü, Havale  menüsü adımlarını seçerek göndermek istedikleri tutarı belirleyip, onayladıktan sonra kısa süre içinde işlemlerini gerçekleştirmiş olurlar. Bu işlemler her bankada aynı şekilde ilerlemektedir.

Havale ve EFT Arasındaki Farklar

Hesabınızdan başka bir hesaba para göndermenin iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi havale seçeneğidir. Diğeri ise EFT seçeneğidir. EFT ve havale işlemleri arasında belirli farklar bulunmaktadır. Öncelikli olarak belirtmek gerekir ki havale işlemi iki hesap arasında aynı bankadan yapılan işlemlere denilmektedir. EFT işlemi ise bir bankadan başka bir bankaya para transferi olarak değerlendirilebilir. En belirgin farkı budur. Havale aynı banka arasında, EFT ise farklı bankalar arasında yapılan işlemlerdir. Bu nedenle havale işlemleri istenildiği zaman ve EFT işlemlerinden daha hızlı olarak gerçekleşmektedir. EFT işlemleri farklı bankalar arasında yapılan transfer olmasından kaynaklı olarak ücrete tabi tutulabilmektedir. Belirli bir saati vardır fakat EFT işlemleri hem ücretsizdir hem de dilediğiniz zaman diliminde gerçekleştireceğiniz bir işlemdir. Bu nedenle aynı bankalar ile çalışmakta fayda bulunmaktadır. Bir kişiye ait aynı bankanın farklı hesapları ya da ek hesapları da para transferine tabi tutulduğu zaman havale işlemi olarak anında transfer ile yapılmaktadır.

Havale Saatleri

Havalenin EFT işlemi gibi belli başlı bir saati bulunmamaktadır. Dilediğiniz zaman havale işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için karşı tarafa gerçekleştirilecek olan para transferi de saat kaç olursa olsun ve hangi gün olursa olsun başarılı şekilde tamamlanacaktır. Çoğu özel bankada havale işlemlerinin hesaba geçme süresi anında olmaktadır. Gene de güvenlik önlemi nedeniyle bazı bankalar 15 dakika ile 30 dakika arasında havale işlemlerini bekletmeye alabilmektedirler. Bu sayede yanlış hesaba yapıldığında ya da bazı nedenlerden dolayı iptal edilmek istendiğinde işlemleri değerlendirmeye alacak birkaç dakika tanımaktadırlar. Havale saatleri konusunda bütün zaman dilimi içinde gerçekleşmesi insanları her zaman havale yapmaya teşvik etmektedir. çünkü bekleme süresi olmadan direkt bir biçimde işlem yapabilmek herkesin kolayına gelmektedir.

Havale Ücretli mi?

Havale işlemleri hangi banka ile yapılırsa yapılsın ücretsiz olarak değerlendirilmektedir. Hatta bazı bankalarda EFT işlemleri de ücretsiz yapılmaktadır. Bunun nedeni havale işlemlerinde yapılabilir bir özellik olmasından kaynaklıdır. Havale işlemlerinin ücretsiz olması kişilerin taksit taksit para transferi yapmasını ve sürekli olarak bu yöntemi kullanmasını kolaylaştırmaktadır. Havale ücretli mi?Konusunda birçok kişinin savunduğunun aksine bütün bankalarda da bu işlemin ücretsiz olarak yapılıyor olması banka kullanıcılarının işlemlerini aksatmamaktadır.

Sayın okurlarımız bugün yazmış olduğumuz makalemizde Havale nedir, Havale Nasıl yapılır, Havale ücretlimi yapılır, ATM’ üzerinden Havale yapma, Telefon bankacılığı üzerinden havale yapmak gibi bilinmesi gerekli olan hususları sizlere aktarmak istedik. Havale saatleri, Havale Ücretleri ve EFT ile Havale arasındaki farklar ile ilgili sizinde sorularınız olabilmektedir. Söz konusu olan hususlar hakkında sorularınız olursa eğer, havale nedir nasıl yapılır başlıklı haberimizin en alt köşesinde mevcut olan yorum ve cevap bölümünden sorularınızı bizlere sorabilirsiniz…

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *