«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. Kredi Borcu Ödenmezse Neler Olur

Kredi Borcu Ödenmezse Neler Olur

kredi-borcu

Kredi borcunuzu ödeyemez durumda olduğunuz da çok sıkıntılı bir döneme girmişsiniz demektir. Söz konusu olan kredi borcunuzu ödeyemediğiniz zaman neler yapmanız gerekli önce bununla ilgili siz değerli okuyucularımızı bilgilendirerek yazımıza başlayalım istedik. Herkesin başına gelebilecek bir durum olduğunu unutmamanız gerekli çünkü herkes maddi anlamda sıkıntılar çekebilmektedir. İlk yapmanız gereken borçlu olduğunuz banka ile temasa geçmek olmalı çünkü unutmamalısınız ki bankanın bu duruma düşen yüzlerce müşterisi vardır. Mutlak suretle onlarda alacaklı olduğu para da sıkıntı yaşamamak için sizin önünüzü açmaya çalışacaklardır. Bankanızdan çekmiş olduğunuz krediyi yapılandırmaları nı istemeniz sizin doğal hakkınız. Bunun için yapılandırılan kredinin vadeleri artarak aylık ödediğiniz miktar aşağı çekilmiş olup ödemeniz kolaylaştırılacaktır. Şimdi ise bu yapılandırmayı yapmadınız çekmiş olduğunuz krediyi ödemediniz neler olacak bunları anlatalım. Öncelikle banka size idari takip başlatacaktır. Sonra ise yasal takibe düşmenizden dolayı Merkez Bankası sizi Kara Listesine alacak bundan sonraki yıllarda kredi çekme işleminiz zorlaşacaktır. Ayrıca kredi notunuz en alt seviyeye inecektir. Olası bir kredi çekmek istediğinizde Merkez Bankası tarafından kara listeye alınmanız bütün bankalarda göründüğü için kara listeden çıkmadığınız sürece kredi çekemeyeceksiniz. Hakkınız da yasal takip başlatılmadan önce önünüzde 90 günlük bir zaman zarfı bulunur. Fakat bu 90 günlük belirtilmiş süre idari takipten sonraki süre değil kredinizi ödemeniz gereken son tarihten itibaren başlayacaktır. Buda demek oluyor ki önünüzde 40 ile 45 gün arası bir zaman kaldığıdır. Süresi yani ödeme günü gecikmiş olan borcunuz 90 güne denk geliyorsa bu, idari takibin başlatılması için yeterli bir zaman olacaktır. Lakin bu süre zarfı içinde borcunuzu öderseniz sadece borcunuza gecikme faizi yansıtılacaktır.

Bu gibi durumlarda bankalar borçluya ihtar çekmek için 54. günlük sürenin dolmasını bekler ve 54. günlük süre dolduğu an ihtarını çekerler. Borcunuza ihtar çekerken mutlaka bankalar gecikme faizi ile bu ihtarı çeker hem faizini alır hemde çekilen ihtarın ücretini borçluya yansıtırlar.

Söz konusu olan krediyi ödememe gibi durumlarda idari takibin başlama süresi 90 gündür. Bu süre sonrası borçlu olduğunuz banka sizinle irtibata geçerek bu 90 günlük borcu faizi ile ödemenizi isteyecek ve ihtar ücreti de size ödettirecektir. İhtar mektubu elinize geçtikten sonra 7 gün süreniz var bu 7 gün süre içinde ya borcunuzu ödeyeceksiniz yada bankanızdan kredi borcunuzu yapılandırma işlemini uygulamalarını isteyeceksiniz. Bu hususu en başta siz değerli okuyucularımız için yazmıştık mutlaka bu durumlara gelmeden yapılandırma istemelisiniz. Diyelim ki bu hususları yapmadınız 7 gün içinde borcunuzu da ödemediniz o taktirde bütün yasal işlemler başlayacak ve banka icra yoluna gidecektir. Başka bir ayrıntı ise çekmiş olduğunuz kredide eğer ki bir kefil var ise banka tarafından kefile de ihtar çekilir siz ödeyemediğiniz için kalan borcu kefilden tahsil edecektir. Ne demişler kefilin ya saçı yada sakalı.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *