«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. Kredilerin Özellikleri Ve Türleri

Kredilerin Özellikleri Ve Türleri

kredi özellikleri

Kredi türlerini daha önce yazılarımızda başlıklar halinde siz değerli okuyucularımız yazmıştık. Bugünkü yazımız da ise kredi türlerinin hepsini ve özellikleri detaylı şekilde anlatacağız.

Yapısal Niteliklerine Göre Kredi Çeşitleri
Yapısal niteliklerine göre kredi çeşitleri iki farklı gruba ayrılır.Bu iki aynı nitelikten oluşan kredi çeşitlerinin birincisi Nakdi Kredi ikincisi ise Gayri Nakdi Kredi olarak adlandırılır.Daha önceki açıklamalarımızda yazdığımız gibi kredinin sadece nakit olmadığını bilmeliyiz.Şimdi iki farklı kredi türünü başlıklar halinde açıklayalım.
Nakdi Kredi Nedir
Nakdi olarak adlandırılmış kredi türü Halk arasında en çok kullanılan kredi türüdür.Tanımı ise isminden de anlaşıldığı gibi parasal olarak alınan kredidir.Bu kredi türü en çok da acil ihtiyaçlarımızı karşılamak amacı ile kullandığımız kredi türüdür.Bu kredinin ödeme şekli ise faiz tutarları hesaplanmış belirli vadelere bölünmüş genellikle aylık faiz üzerinden ödenen kredi türüdür.
Gayri Nakdi Kredi Nedir
Gayri nakdi kredi herhangi bir nakit değildir.Fakat parasal değeri olan evraklardan oluşur.Bu evrakları açıklayacak olursak teminat mektubu, senet, çek v.b. gibi evraklarla karşılanan kredi türüdür.Bankaya verdiğiniz evrakların teminatını kendisi olarak göstermesi gerekmektedir.Bunun için gerekli evrakları düzenleyerek evrak ve kredinin teminatı benim demiş olduğunuz kredi türüdür.

Vadelerine Göre Değişen Krediler
Kredi türlerinin fazla olmasından dolayı vadeleri de farklı ve çeşitli olacaktır. Bu kredi türü vadelerine göre değişiklik ve farklılık gösterdiğinden dolayı vadelerine göre değişen kredi olarak tanımlanır. Bu kredinin vadeleri 3 ayrı çeşit olarak adlandırılan ve faiz oranları ile birbirinden farklılık gösteren kredilerdir. Kısa vadeli krediler, orta vadeli krediler ve uzun vadeli krediler olarak tanımlanmıştır. Kısa vadeli krediler faiz oranları daha düşük olduğu için bireysel kredi açısından en fazla avantaj sağlayan kredi türüdür. Orta vadeli kredi ise en düşük 1 yıl en fazla olarak da 5 yıl ile orantılı kredilerdir. Bu kredi türünün faiz oranı vadesinden dolayı kısa vadeli krediye oranla daha yüksektir. Uzun vadeli krediler ise 5 yılın üstüne çıkan ve 10 yılı geçmeyen krediler olup genellikle vade süresinin uzun tutulmasından dolayı faiz oranı en yüksek olan kredilerdir.
Teminat Durumuna Göre Değişen Krediler
Teminat durumuna göre değişen krediler isminden de anlaşıldığı gibi kredi çektiğiniz bankaya kredi bedeli olarak gösterebileceğiniz taşınır veya taşınmaz olan mal varlıkları ile bankalara teminat belgesi doldurularak verebileceğiniz evraklar olarak da tanımlanabilmektedir. Bu kredi türü kendi içinde açık kredi ve teminatlı kredi diye 2 ye ayrılmıştır.Bu kredi türlerine örnek verecek olursak açık krediler arsa,tarla ve konut gibi taşınmaz varlıkların tümünü sayabiliriz.Teminatlı krediler ise alacağınız krediye karşılık sahip olduğunuz bir malın bankaya teminat olarak verilmesidir.
Faaliyetlerine Göre Değişen Krediler
Faaliyetlerine göre değişen kredi türleri 3 farklı gruptan oluşmaktadır. Her bireyin alacağı kredinin durumuna göre farklılık ve değişkenlik gösteren kredilerdir.
1.Tüketici Kredisi Nedir
Tüketici kredisi daha önce de açıkladığımız gibi çok acil durumlarımız da küçük masraflarımızı karşılamak için alınan kredidir. Örnek verecek olursak gezi, eğelence ve tatil gibi masraflarımız için kullanabileceğimiz kredilerdir.
2.İşletme Kredisi Nedir
Küçük veya büyük ölçekli ticarethaneler ile işletmecilerin var olan işletmelerinin devamını sağlamak veya işletmenin mali sorunlarını ortadan kaldırmak ayrıca faaliyetlerinde yenilikler yapabilmek için kullanılan kredi türüdür.
3.Yatırım Kredisi Nedir
Ticarethane ve bütün işletmeler tarafından ihtiyaçları olan ve bu ihtiyaçlarının niteliklerinin arsa, konut, dükkan gibi yatırımı olacak ürünlerde kullanılan kredi türünün adıdır.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *