«
  1. Anasayfa
  2. Emlak Ve İmar Haberleri
  3. İmar Affı Nedir

İmar Affı Nedir

imar-affi

İmar affının genel tanımı olarak yurdumuzun her köşesin de yapılmış olan dükkanların, evlerin, gece kondular ve tarlaların ve bütün kaçak yapıların ruhsatsız olarak inşa edilmesinden sonra bu yapıların kentsel dönüşümlere uyabilmesi adına alt yapı kaynaklarından ve enerjilerden faydalanması amacı ile 2981 sayılı imar yasası ile hak sahibi olan vatandaşların sorunlarının ortadan kaldırılması ve bu kaçak yapıların ruhsatlandırılması işlemidir.İmar affı sayesinde bu aftan yararlanan kişiler belediyelerin vermiş oldukları bütün emlak ve alt yapı düzenlemelerinden faydalanması amacı ile ayrıca kamunun da vermiş olduğu hizmetlerden de yarar sağlaya bilmesi için düzenlenmiş yasadır.Bu konuda sıkıntılı olan kaçak yapı yani ruhsatsız yapılara sahip olan kişilerin sıkıntılarının ortadan kaldırılması amacı ile 7143 sayılı imar affı yürürlüğe girmiştir. Bu af sayesinde kaçak yapılarına ruhsat alma imkanı sağlanmıştır. Ruhsat aldıkları bu yapılarda artık sorunsuz olmaları enerji sıkıntılarının çözümü ve alt yapı gibi sıkıntıları bağlı oldukları belediyeler tarafından giderilecek olup ruhsat aldıkları yapılarda sorunsuz şekilde ikametleri sağlanmış olacaktır. Ruhsata başvuracaklar mutlaka harita mühendisleri ile irtibata geçmelidirler ve imar affının süresi dolmadan kaçak olan yapılarına ruhsat almalılardır.İmar affının çıkmasının asıl nedeni bu tarz kaçak yapılara sahip kişilerin ikametlerinde hiç bir sorun yaşamadan ve belediye ve kamunun verdiği hizmetlerin hepsinden faydalanması için düzenlenmiştir. Ayrıca çıkmış olan bu imar affı sayesinde daha evvelden kaçan yapıları için para cezası veyahut yıkım gibi her hangi bir karar alınmış da olsa kaçak yapılarına ruhsat almak için başvuru yaptıkları için daha önceki almış oldukları cezaların hepsinin tamamı hükmünü kaybedip iptal olacaktır.Üsteki yazımızda da bahsettiğimiz gibi doğal gaz, elektrik ve su gibi olanaklardan en iyi şekilde yararlanmaları sağlanmaktadır. Ayrıca bu aftan hazine ve belediye arazilerine kaçak yapı yapmış kişiler yani hak sahibi olanlar ve iskan tapu sahipleri kat mülkiyeti olanlarda faydalanacaktır. 2018 yılından daha önce yapılmış bütün kaçak yapılar imar affından faydalanacaktır. Bazı önemli ayrıntılara da değinirsek imar affından yararlanamayacak veya imar affı kapsamında olmayan yerler nereler kimler imar affından faydalanamaz diye onları da kısaca açıklayalım.
Özel tarihi savaşlarımız olduğu alanlar Gelibolu ile Çanakkale savaşlarının yapıldığı bölgelerdeki kaçak yapılar, İstanbul da boğaz içi öngörünüm alanları, Sultan Ahmet ile Süleymaniye çevresindeki alanlar birde yurdumuzun her bir yerindeki hazine arazilerin de sosyal teçhizat yani donatı alanları var ise bu alanlardaki kaçak yapılarda faydalanamayacaktır. Buna istinaden birde sizin imar affından faydalanmak istediğiniz kaçak yapının üçüncü bir kişiye ait olan tarla veya arsa üzerinde bulunuyorsa imar affı kapsamı dışında kalacaktır.
İmar affının bitiş tarihi henüz netlik kazanmadığı için af kapsamının içinde olan kaçak yapı sahiplerinin bu aftan mutlaka yararlanması gereklidir. Henüz bitim tarihi açıklanmayan imar affı tekrar yürürlüğe girer mi girse kaç yıl sonra bu af tekrar çıkar bilinmez ayrıca af kapsamından yararlanmaz iseniz imar affı yürürlük tarihinin sona ermesi ile tekrar kaçak yapılarınıza denetimler yapılarak ceza yiye bilirsiniz.Eğer ki sizlerin de kaçak yapınız var ise mutlaka bu imar affını değerlendirmeniz faydanıza olacaktır.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *