«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. 2020 Yılı Doğum Yardımı Ne Kadar

2020 Yılı Doğum Yardımı Ne Kadar

Doğum Yardımı Ne Kadar Oldu 2020

Doğum Yardımı 2020 Yılında Ne Kadar Oldu?

Doğum yardımı 2020 yılında, annelere ödenen tek seferlik bir devlet yardımıdır. Doğum parası, doğum için devlet tarafından belirlenen şartları taşıyan kişilere belirli bir miktarda ödenmektedir. Söz konusu miktarlar, kaçıncı çocuğunuzu doğurduğunuza göre değişiyor, çocuk sayısı arttıkça yardım da artıyor. Peki doğum yardımı kimler tarafından alınabilir? Doğum yardımı ne kadar ödenir? Doğum yardımı alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

 

Doğum Yardımı Nedir?

Çocuk yapmayı teşvik etme amaçlı ödenen doğum yardımları, her bir çocuk başına aileye ödenen bir maddi yardımdır. Söz konusu çocuk yardımı belli başlı bazı şartlar ve koşullar dahilinde ödenmektedir. Tek seferlik bir yardım olduğundan, aylık olarak bağlanmaz ve sadece her bir çocuk başına bir defa alınır.

 

Kimler Doğum Yardımı Alabilir?

Doğum yardımını alabilecek olan kişiler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Mavi kart sahipleridir. Söz konusu doğum yardımını sadece canlı doğum yapan anneler alabilir. Doğum yardımı güncel olarak 2015 Temmuz ayından sonra doğmuş çocuklar için ödenir. Eğer anneler, doğum yardımlarını almamışlarsa, 2015 Temmuz ayından sonraki doğumlar için doğum yardımı talep edebilir. Doğum yardımlarının zamanaşımı süresi beş yıldır.

 

Doğum yardımı alacak olan anne veya babanın, son bir yıl içerisinde en az 120 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekir. Çocuğun doğduğu günden 365 gün öncesine kadar SGK kayıtlarına bakılır ve 120 günlük prim ödemesi eksiksiz bir şekilde yapılmışsa, kişi doğum yardımından yararlanmaya hak kazanabilmektedir. Doğum yardımı tutarı ve detaylar yazının ilerleyen bölümlerinden aktarılmaktadır.

 

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Doğum yardımı 2020 yılında, PTT şubelerinden alınmaktadır. Doğum paraları, takip eden ay içerisinde kişinin SGK sistemine kaydedilir, bu süreçten sonra bireyler, kolay ve hızlı bir şekilde doğum paralarını çekebilirler.

 

Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum parası, çocuk başına ödenmektedir. Sahibi olduğunuz çocuğun kaçıncı sırada olduğu da alacağınız yardımı etkiler. Eğer ilk defa çocuk sahibi olduysanız 300 TL, ikinci kez çocuk sahibi olduysanız, 400 TL, üçüncü kez çocuk sahibi olduysanız 600 TL doğum parası ödeneği alabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *