«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Fiyat Artışı Yapan 114 Firmadan Savunma İstendi

Fiyat Artışı Yapan 114 Firmadan Savunma İstendi

savunma

Ülkemiz de yaşanan enflasyon artışlarının ve doların hızla yükselmesinin ülke ekonomisine açılan ekonomi savaşından kaynaklandığını duymayan sağır sultan kalmadı.Fakat bunu bir fırsata çevirmek gibi düşünenler bir yerde haksız kazanç sağlamak için kollarını sıvamış durumdalar.Yurdumuza yapılan ekonomik saldırıdan nemalanmak amacı ile fiyatları gerçek oranlarının üzerinde yükselterek zaten dar gelirli olan vatandaşlarımızı çok daha fazla sıkıntıya sokmuş durumdadırlar. Halktan gelen şikayetler sonucu Ticaret Bakanlığı, devreye girerek haksız fiyat artışlarının önüne geçmek için harekete geçmiş durumdadır. Burada vatandaşlarımızın bilmesi gereken bir husus hakkında açıklama yapmamız gerekmektedir. Marketlerde, pazarlarda, alışveriş merkezlerin de satılan bütün ürünlerin hepsinin dolar ve euro ile girmediğini bilmemiz gerekir. Bu denli fiyat artışlarının yapılması aslında yasal bir suçtur. Yurdumuz insanının iyi niyetinden faydalanmak ise hem ayıp hem günahtır. Tamam anladık dolar, euro artığı için ülkemize ithalat ettiğimiz beyaz eşyaların, teknolojik ürünler ile elektronik bütün malzemelerin fiyatları yükseldi fakat olması gerekenden daha fazla yükseldi. Peki domatese, salatalığa, bulgura, salçaya ve suya hatta bütün pazar ürünlerine demi dolar ve euro kaynaklı zamlar yapıldı. Çok şükür bu ürünlerin hepsi ülkemizde yetişmektedir. Herkesinde bildiği üzere bütün pazar ürünlerimiz artık her manav ve marketlerde satılır durumdadır. Döviz bazlı olmayan ürünlerdeki artış vatandaşlarımızın haklı tepki göstermesine ve şikayetlerde bulunmasına neden olmuştur.

Bu şikayetler sonucunda haksız yere fiyatlarını gerçeğinden daha fazla yükselten işletme ve ticaret hanelere karşı 6502 sayılı Tüketici Haklarının Korunması hakkında ve bu kanun kapsamında tüketicilerin korunması ve bu koşullarda haksız yere tüketicilerin mağdur edilmemesi için Ticaret Bakanlığı devreye girmiştir. Bu nedenlerden dolayı Ticaret Bakanlığı haksız ve gereğinden fazla olan fiyat yükseltilmesinin denetlenmesi için basın açıklamasında bulunmuştur.Ayrıca tüketici mağduriyetinin, haksız kazancın hemde haksız rekabetin önüne geçmek için yeni kararname çıkartmıştır.

Ticaret Bakanlığınca Yürürlüğe Giren Kararname
31/8/2018 tarihli ve 30521 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile anılan Yönetmeliğe “Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar” başlıklı Ek’inin “A – Aldatıcı Ticari Uygulamalar” bölümüne “Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak” düzenlemesi uygulanmıştır.

114 firmadan savunma yazıları talep edildi

3 bin 974 işetme, market ve alış veriş merkezleri başta olmak üzere 81 vilayetimizde resen incelemelerin ve denetimlerin başlatıldığını açıklamış olan Ticaret Bakanlığı bu denetimleri vilayetlerimizde bulunan il müdürlükleri denetçi personelleri ile gerçekleştirmektedir.Bu denetim ve incelemelerin sonucunda dolar bazlı veya döviz bazlı artış olmayan ürünlerine gereğinden fazla artış sağlayıp haksız kazanç sağlayan işletmeler tespit edilmiş ve toplam 69 bin 200 ürünün denetlendiğini açıklamıştır. Piyasa Genel Müdürlüğünce, üreticiler nezdinde yürütülen re’sen incelemeler ve Ticaret İl Müdürlüğü denetçileri tarafından denetim ve tespitlerin tüketici haklarının korunması amacı ile devam edeceği açıklanmış olup 114 firmadan savunma yazıları talep edilmiştir.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *