«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. İşsizlik Maaşı Nedir Hangi Şartlarda Alınır?

İşsizlik Maaşı Nedir Hangi Şartlarda Alınır?

issizlik-maasi

Günümüz koşulları nedeni ile her insanın başına gelecek işsiz kalmak gibi durumlar özellikle bizim Ülkemiz de çok sık rastlanır bir hal almıştır. Bu hususta işsiz kalan kişilere Sosyal Sigortalar Güvenlik kurumu tarafından işsizlik maaşı bağlanmaktadır. Fakat işsizlik maaşından yararlanmak için bazı husus ve şartların oluşması da gerekmektedir. Siz değerli okuyucularımızı işsizlik maaşı nasıl alınır ve bu konu hakkında merak edilen sorulara yönelik bilgilerimizi sizlerle paylaşmak istemi duyuyoruz. Öncelikle konumuza işsizlik maaşı alabilmek için hangi şartlar gerekmektedir onu açıklayalım.
İşsizlik Maaşı Almanın Şartları?
İşsizlik maaşı alacak kişinin mutlak suretle kendisi istifa etmiş olmamalıdır. Kişi kendisinden kaynaklanan kabahat ve suçlardan dolayı işiyle olan ilişiği kesilmiş olmamalıdır. İşsizlik maaşı alması için 3 senelik süre zarfı içinde mutlaka 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca iş feshinden önce 4 ay yani 120 günlük sigortasının aralıksız olarak yatmış olması da gerekmekte olacaktır.
İşsizlik Maaşına Başvuru Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşı başvuru yapacak kişilerin İş-kur şubelerine müracaat edebilirler. Ayrıca bu kişiler online web sitesi üzerinden de müracaatlarını gerçekleştire bilmektedirler. Söz konusu olan işsizlik maaşını 30 gün içinde almak istiyorsanız gerekli yerlere yapılacak başvurularınızı ivedi olarak gerçekleştirmelisiniz.

İşsizlik Maaşı Hesaplama
İşsizlik maaşı hesaplanırken yatırılan prim ve gün sayısı baz alınmaktadır. Prim ve gün sayınız fazla ise o oranda da işsizlik maaşı alacağınız aylarda da artış olacaktır. Pirim ve gün sayısını şu şekilde izah edelim. 1080 gün sigortalı olarak çalışarak pirim ödemesi gerçekleşen kişilere 300 gün olacak şekilde işsizlik maaşı ödenmektedir. 900 gün sigortalı olarak çalışarak pirim ödemesi gerçekleşen kişilere 240 günlük işsizlik maaşı ödenirken 600 gün sigortalı olarak çalışan ve pirim ödemesi gerçekleşen kişilere ise 180 gün yani 6 ay boyunca işsizlik maaşı ödenmektedir.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *