«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. KESK Antalyada TÜİK Rakamlarını Protesto Etti

KESK Antalyada TÜİK Rakamlarını Protesto Etti

KESK'den TUİK Protestosu

KESK Antalya Şubeler Platformundan TÜİK Verilerine Protesto

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) emekçinin yanında olduğunu her platforma gösteriyor. Enflasyon rakamlarının tavan yaptığı bu günlerde memur, işçi ve asgari ücretlinin mağduriyeti karşısısnda ses olmaya devam ediyor. 4 temmuz 2022 tarihinde saat 10:00′ da TÜİK tarafından haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Açıklanan enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığı ve vatandaşlarında TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinden memnun olmadığı bütün sosyal medya platformlarında düzenlenen anketlere yansıdığı görüldü.

TÜİK Enflasyon Verilerinin Gerçeği Yansıtmadığı Dile Getirildi

KESK Antalya Şubeler Platformu, TÜİK tarafından 4 temmuz 2022 tarihinde açıklanan enflasyon verilerini protesto etmek amacıyla 5 temmuz tarihinde bir araya toplanarak TÜİK rakamlarını protesto etti. Bir çok anket şirketinin enflasyon verileri ile TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında uçurum olduğu dile getirildi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antalya Şubeler Platformu tarafından Antalya TÜİK Bölgeler Müdürlüğü önünde açılan pankartlar da vatandaşların dikkatinden kaçmadı.

Açılan pankartlarda yer verilen yazıların bir bölümü kameralara şu şekilde yansıdı.

İnsanca yaşamak istiyoruz, enflasyon farkı zam değildir, vergi dilimi soygununa son verilsin, toplu sözleşme yenilensin, güvenilir bir TÜİK istiyoruz, ekmeğimize göz dikme TÜİK, ekmek olmadan yaşanmaz, Simit 5 TL gibi pankartlar dikkatlerden kaçmadı.

Büro Emekçileri Sendikası Tarafından Yapılan Basın Bildirisi

Enflasyon farkının zam olmadığı belirtilerek açıklamalara başlanmıştır. Geçmiş aylarda enflasyon yüzünden kaybedilen gelirlerimizin telafisi olmamaktadır. 2022 yılının Ocak ayında ki alım gücümüze dahi ulaşamadığımızı buradan bütün kamuoyuna bildiriyoruz. Kamu Emekçileri için 2022 ve 2023 senelerinde geçerli olan ücret ve sosyal ödemelerin belirlenmesi süreci yani TİS süreci Ağustos ayında sona ermişti.

Yine 2021 yılında CB hükümeti, 2022 yılındaki maaş artış oranını senenin ilk 6 ayında %5 ile sonraki 6 ay için olmak üzere %7 olarak belirlemişti. Fakat 2021 yıllık enflasyonunun beklentilerin çok daha üzerinde %36,08 ile oluşmasıyla %5+7 zam oranının üzerine enflasyon farkı eklendi ve refah payı olarak anılan bir ifade ile %2,5 iyileştirme ile gerçek artış yılın ilk 6 ayı için memur maaş zamlarında %7,5 emekli maaş zamlarında ise %2,5 olarak gerçekleşti.

Elektrik ve doğalgaz zamlarının yanı sıra her gün akaryakıt fiyatlarına yapılan fiyat artışlarının peşi sıra bütün tüketim madelerinede görülen fahiş fiyat artışları biz kamuoyu emekçilerini ve emeklileri her geçen gün yoksullaştırdı.

Büro Emekçileri Sendikası tarafından yapılan açıklama şu şekilde devam etti. BES/AR olarak yaptıkları çalışmanın neticesi Kamu Emekçilerinin enflasyon sepeti araştırmasına göre 2022 haziran ayı aylık enflasyon verisi %9,99 olmuştur. Altı aylık enflasyon farkı ise %75,62 olarak gerçekleştiğini kamuoyuna ilan etmekteyiz.

Açıklmanın devamında Kamu Emekçilerinin 2022 yılı haziran ayında, ücretlerinde %68,12 oranında enflasyon kaybına uğradığı ifade edilmiştir. Ayrıca açıklamaya enflasyon farkının zam olmadığı ve geçmiş aylarda yaşanan kaybedilen gelir olduğu belirtilmiştir.

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.