«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. LGS Tercihleri Yarın Başlıyor

LGS Tercihleri Yarın Başlıyor

Lise Geçis Sistemi

Liselere Geçiş Sistemi Kapsamında Okul Tercihleri Yarın Başlıyor

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercihleri yarın başlayacak. Tercih ekranında 3 ayrı yerleştirme türü bulunuyor. İlki adrese dayalı mahalli yerleştirme, ikincisi imtihan puanıyla merkezi yerleştirme, üçüncüsü ise pansiyonlu okul yerleştirmesi.

Liselere geçiş sistemi (LGS) kapsamında okul tercihleri, mahalli yerel yerleştirme, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve yerleştirme sonuçları tarihleri hakkında gerekli bilgiler haberimizin devamındadır.

İlk Monitör Yerel Yerleştirme İçin Açılacak

Öğrenciler, öncelikle mahalli yerleştirme ile talebe alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından kura çekmek kaydıyla öğrenciler en çokca 5 okulu tercih edebilecek. Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en çokca 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerleştirmeyle talebe alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla talebe alan okullar için açılacak merkezi sınavla talebe alan okullar ekranından en çokca 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en çokca 5 okul olmak suretiyle toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek. Yerel yerleştirme tercih ekranındaki “yeşil” renk, talebe için ikamet adresinin bulunmuş olduğu kayıt alanındaki okulları; “mavi” renk, komşu kayıt alanında yer edinen okulları; “kırmızı” renk ise il içerisindeki öteki kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tanım edecek.

Yerel Yerleştirme Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak?

Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna bakılırsa il, ilçe ulusal öğrenim müdürlüklerince açılan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırası ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık meydana getirilen gün sayısının azlığı kriterlerine bakılarak yapılacak. Değerlendirmede eşitlik olması niteliğinde sırası ile 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki sene sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.

Tüm Öğrenciler Mahalli Yerleştirme Tercihi Yapacak

Sınava giren ve merkezi imtihan puanına haiz olan öğrenciler dahil bütün öğrenciler, mahalli yerleştirme ile talebe alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerleştirme ile talebe alan okullar ekranından tercih yapılmaması niteliğinde öğrencilere merkezi sınavla talebe alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih monitörü açılmayacak. Özel ortaöğretim kurumlarına ve beceri imtihanı ile talebe alan okullara kati kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacaklar. Öğrenciler, merkezi imtihan puanı ile talebe alan okullar, mahalli yerleştirme ile talebe alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak suretiyle üç grupta tercih yapabilecek.

Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise mahalli yerleştirme ile talebe alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak suretiyle iki grupta tercih yapabilecek.

Merkezi  Mahalli Yerleştirme Ne Zaman ve Nasıl yapılacak?

Merkezi yerleştirme; merkezi sınavla talebe alan fen liseleri, toplumsal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi imtihan puanı üstünlüğüne bakılarak yapılacak. Öğrenciler, sınavla talebe alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecekler. Merkezi sınavla talebe alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne bakılırsa tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Sınavla talebe alan okullarda merkezi imtihan puanının eşitliği halinde sırası ile Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırası ile 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık meydana getirilen gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum geçmişine bakılırsa yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

Sonuçlar 25 Temmuz’da Açıklanıyor

Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi’ne bakılırsa, hususi ortaöğretim kuruluşlarının kayıt işlemleri, beceri sınavıyla talebe alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları bugünden itibaren 20 Temmuz’a kadar tamamlanacak. Özel tedris kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih monitörü açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri niteliğinde tercihte bulunabilecek.

Yerleştirme neticeleri ve boş kalan kontenjanlar 25 Temmuz 2022 tarihinde “http://www.meb.gov.tr” adresinden duyuru edilecek.

ilginizi çekeceğini düşündüğümüz haberlerimiz için aşağıda verilen url’ye tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı : https://www.finanshaberi.net/asgari-ucret-haberleri/asgari-ucret-aclik-sinirinin-altinda-kaldi/.html

Temmuz ayı FED toplatısı ne zaman: https://www.finanshaberi.net/bitcoin-kripto-para/temmuz-ayi-fed-toplantisi/.html

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.