«
  1. Anasayfa
  2. Emlak Ve İmar Haberleri
  3. Kira Zammına Yüzde 25 Sınırı

Kira Zammına Yüzde 25 Sınırı

kira artışları ne kadar olacak

Kira Zammına Yüzde 25 Sınırı İle Önlem

Kira zammına getirilen yüzde 25’lik zam sınırı hakkında Adelet Bakanı Bekir Bozdağ açıklama yaptı. Bakanın açıklamasına göre 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde yapılacak artışın bir önceki yılın yüzde 25’ini geçemeyeceği yönünde oldu. Buna göre 1 Temmuzdan itibaren ev sahipleri kira artışlarına en fazla yüzde 25 artış yapabilecektir. Kira zammına getirilen yüzde 25’lik artış sınırı 11 haziran 2022 tarihinde resmi gazatede yayımlanmıştır.

Kira Zammına Yüzde 25 İle Geçiçi Bir Düzenleme

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Kira zammına yapılan yüzde 25 artış sınırının geçiçi bir süre olduğunu belirtmiştir. Bakanın açıklamalarının bir kısmı şu şekilde gerçekleşmiştir. Yaptığımız çalışmaların neticesinde konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek şartıyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair geçici hüküm Borçlar Kanunu’na Adalet Komisyonu’nda eklenecek demiştir.

Bakan Bekir Bozdağ’ın açıklamasına göre konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek oranda artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Kira zammına getirilen yüzde 25’lik sınır ile kira zamları yüzde 25’in üzerinde olmayacaktır. Kira artışına yüzde 25 üzerinde yapılacak artışların geçerli olmayacağı Bakan tarafından açıklanmıştır.

Kira Atışlarına Getirilen Yüzde 25’lik Sınıra Ev Sahipleri Tepkili

www.finanshaberi.net olarak yapmış olduğumuz araştırmalara göre ev sahipleri kira artışına getirilen yüzde 25’lik kira zammı sınırına tepki göstermektedir. Yapılan yorumlara göre bir çok ev sahibi kendiside başka birinin kiracısı olduğu için tepki göstermektedir. Özellikle bulunduğu ilden başka bir ile tayin ve atama ile gitmek zorunda kalan kişiler tarafından tepki verilmektedir. Kiracılar için bu önlem avantaj gibi gözüksede önümüzdeki yıllarda kira artışlarına çok daha fazla zam gelecektir. Ev sahipleri bundan sonra evini tekrar kiraya verirken böyle bir sorunla karşılaşmamak için kiraya vereceği mülküne en yüksek artışı yapacaktır.

Yüzde 25’lik Önlem Kira Artışına ve Ev Fiyatlarının Yükselmesine Engel Değil

Kira artışına getirilen yüzde 25’lik geçiçi önlem asla kalıcılık sağlamayacaktır. Önümüzdeki yıllarda kira ve ev fiyatlarında yaşanacak artışıda tetikleyecektir. Kira artışının ve ev fiyatlarında yaşanan artışların önlemi en başta yabancıya konut satışını yasaklamak ile başlamalıdır.

Yabancıya yapılan konut satışları ve kiralama hususu ortadan kalmadığı sürece Konut ve kira fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş devam edecektir. Ülke genelinde konut fiyatlarının artmasını önlemek için öncelikle yabancıya satışın önüne geçilmelidir. Ayrıca mülteci ve sığınmacılara kiralık ev verilmemelidir. Kontrolsüzce alınan mülteci ve sığınmacılara dur denilmediği sürece yapılan hiç bir önlem devamlıklık sağlamayacaktır.

İlginizi çekebilecek haberlerimiz için aşağıda verilen url’ye tıklayınız.

Bankalardan Satılık Evler

YapıKredi Bankasın’dan Satılık ev: https://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/yapi-kredi-bankasindan-satilik-gayrimenkuller/.html

Ziraat Bankasın’dan Satılık ev: https://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/ziraat-bankasindan-satilik-gayrimenkul/.html

QNB Finansbank’tan satılık ev: https://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/finansbanktan-satilik-gayrimenkul/.html

ING’den satılık evler: https://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/ing-bank-satilik-gayrimenkuller/.html

Garanti BBVA’dan satılık evler: https://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/garanti-bbvadan-satilik-gayrimenkul/.html

Vakıfbank’tan satılık evler: https://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/vakifbanktan-satilik-gayrimenkuller/.html

Halkbank’tan satılık evler: https://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/halkbanktan-satilik-gayrimenkuller/.html

İş Bankasından satılık evler: https://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/is-bankasindan-satilik-gayrimenkuller/.html

İş bankası gayrimenkul satış için bankanın resmi web sitesi:  https://www.istegayrimenkul.com/gm-index.intengo?cid=13479525

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.