«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. Kredi Başvurusu İçin Gerekli Kriterler

Kredi Başvurusu İçin Gerekli Kriterler

kredi çekme kriterleri

Kredi Almak İçin Gerekli Kriterler

Kredi başvurusu için gerekli kriterler konusundan önce “kredi nedir?” sorusuna cevap vermek ve ondan sonra kredi çeşitlerini belirleyip, bu kredilerde aranan kriterleri açıklamak daha doğru sonuç verecektir.

Birikimi ve tasarrufu olmayan kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için banka tarafından, belirli bir maliyetle para verilmesine kredi denilmektedir. Kredi, Latinceden “Credere” kelimesinden dilimize geçmiştir. Kredi alabilmek için bankanın sizi tanıması gerekmektedir. Yani sizin ne iş yaptığınız, gelir tablonuz ve tapulu sahip olduğunuz gayrimenkullerin varlığından haberdar olmaları gerekmektedir. Bunların arasında kredi notu da bulunmaktadır. Yani bugüne kadar çekmiş olduğunuz kredilerdeki davranışlarınız, bir karne gibi bankalar arası ortak veri bankasında tutulur. Bankalar tanımadıkları veya riskli gördükleri kişilere kredi vermezler. Ayrıca kredi karneniz kötüyse bankalardan kredi almanız da zorlaşır. Kredi bir anlamda size kurumsal bir firmanın faizi ile borç vermesidir. Nasıl ki siz güvenmediğiniz birine borç vermezseniz, bankanın da sizi tanıyıp size güvenmesi gerekmektedir.

Kredi Çeşitleri

Krediler temel olarak ikiye ayrılır. Bireysel krediler ve kurumsal krediler. Bireysel krediler de ana başlık olarak üç çeşide ayrılır. İhtiyaç Kredisi, Konut Kredisi ve Taşıt Kredisi.

İhtiyaç Kredisi

Kısa vadeli bir kredidir. Nakit ihtiyacınız karşılamak için verilir. Bankada hesabınız ya da kredi kartınız varsa şubeye gitmeden mobil bankacılık ya da internet bankacılığı aracılığıyla başvurabilirsiniz. Ne için ya da neden aldığınız sorgulanmaz. Kurumlar bu krediyi kullanamaz.

İhtiyaç Kredi Başvurusu için Gerekli Kriterler;

Gelir durumunuz, kredi notunuz ve taksitleri ödeyebilmenize bakılır.

Taşıt Kredisi

Taşıt kredileri de kendi içlerinde ayrılmaktadır. Ticari taşıt kredileri ve bireysel taşıt kredileri olarak adlandırılır. Bireysel taşıt kredileri de sıfır kilometre, ikinci el, motosiklet ve tekne kredisi olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Taşıt kredilerinde taşıtın değerinin %70’ini banka, %30’unu alacak kişi ödemektedir. Taşıt, 120 binden daha pahalıysa bu oran bankadan bankaya değişmekle beraber %50 – %50 olabilmektedir. Banka taşıt ruhsatına ipotek koyar. Bankadan habersiz taşıt satışı yapılamaz ya da devredilemez. Taşıt kredilerinde en fazla 60 ay vade bulunmaktadır.

Taşıt Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Kriterler

  • Nüfus cüzdanı (18 yaşını doldurmuş olmak)
  • Gelir belgesi veya maaş bordrosu
  • Araç üzerinde borç olmadığını kanıtlayan belge
  • Aracın trafikte kullanıldığına dair belge
  • Aracın ruhsatı
  • Kredi notunuzun iyi olması (Bunu kişiden istemezler, bankalarda bulunur)

Konut Kredisi

Adından da anlaşılacağı üzere konut, dükkan gibi gayrimenkul alımında kullandırılan kredidir. Genellikle uzun vadeli kullandırılır. Ödemeleri ay olarak yapılır. Enflasyona bağlı ve enflasyondan bağımsız sabit faizli çeşitleri bulunmaktadır. Konut kredilerinde tapu, alış satışlarında bankada hazır bulunur. Tapuya ipotek konulabilir. Borçların tamamı ödenene kadar ipotek kaldırılmaz. En fazla 180 ay vadeye kadar konut kredisi alınabilir.

Konut Kredisi için Aranan Kriterler

  • Kredi Notu
  • Gelir ve çalışma durumunuz: Konut kredisinin Aylık taksiti, toplam gelirin %50’sini aşmaması gerekmektedir. Çalışma durumu da etkilidir. Kamu ya da özel sektörde çalışmanız da risk durumunuzu belirlemektedir. Kamu bankalarında özel sektörde çalışanlardan istenen belgeler daha fazladır. Ayrıca krediye özel hayat sigortası istenir. Özel bankalardan kredi çıkarmak için ise bankanın sizinle daha önceden çalışmış olması ya da sizi tanıyor olması gerekmektedir. Maaş müşterisi iseniz işleriniz daha kolaylaşır.
  • Peşinat Tutarı: Yasal olarak düzenlenmiş peşinat tutarını nakit olarak verebilmek gerekir. Bu oran yeni düzenlemelerle %10 olmaktadır. Yani alacağınız gayrimenkulün değerinin %10’nunu cebinizden vermeniz gerekmektedir. Peşinatın ne kadarını verebilirseniz, kredinizin miktarı o kadar azalacaktır. Kredinizin miktarının azalması konut kredisinin çıkma imkanını arttırır.
Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *