«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. Tahvil Ve Bono Nedir? Nasıl Yatırım Yapılır

Tahvil Ve Bono Nedir? Nasıl Yatırım Yapılır

Tahvil ve bono nedir

Tahvil Ve Bono Nedir ? Nasıl Yatırım Yapılır ?

Tahvil ve bonolar bir yatırım aracıdır. Vadeleri birbirinden farklı ve ihraç eden kuruluş da birbirinden farklı olabilir. Bu yazıda sizlere tahvil ve bono nedir ? Tahvil ve bonoların faiz oranları, Tahvil ve bonolara nasıl yatırım yapıalacağı ve tahvil ve bonoların çeşitleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Tahvil Nedir ?

Tahviller ülke hazineleri, ülkedeki  kamu kuruşları ve şirketler tarafından bütçe ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması için çıkarılan vadesi 1 yıldan uzun borçlanma senetleridir. Tahvil ihracındaki ana sebep ucuz finansman sağlanmasıdır. Tahvili satın alan kişinin herhangi bir şekilde şirket ortağı veya sahibi olması gerekmez tamamen gerçek kişilerce satın alınabilir. Tahviller çıkarılan kurum veya kuruluşa göre çeşitli adlara sahip olabilir.

Devlet Tahvilleri 

Hazine tarafından çıkartılan devletin bütçe giderlerini karşılamak için ihraç edilen vadesi 1 yıldan uzun tahvillerdir.

Özel Sektör Tahvilleri

Anonim şirketler tarafından çıkarılan şirketin borçlanma maliyetini azaltmak için ihraç edilen vadesi 1 yıldan uzun tahvillerdir.  Özel Sektör Tahvillerinin faiz oranları Devlet Tahvili faiz oranlarından genellikle daha fazladır.

Döviz Tahvilleri

Yabancı ülkelerin bütçe giderlerinin karşılanması amacıyla çıkartılan vadesi  1 yıldan uzun tahvillerdir. Daha çok eurotahvil veya eurobond olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir ülkenin para birimiyle çıkartılabilmektedir.

Tahvil Yatırımı Kazandırır Mı ?  Tahvil Yatırımı Nasıl Yapılır ?

Tahvil yatırımı yapacak kişinin ilerde şimdiki faiz oranından daha düşük bir faiz oranı bekliyor olması gerekmektedir. Tahvil vadesi 2-5-10 yıl şeklinde olduğu için yatırım yapacak kişi kazanmak istiyorsa ilerde faizlerin düşeceğini öngörmesi gerekir. Eğer dediği çıkar ve faizler düşerse enflasyon üzeri getiri kazanır. Ancak dediği çıkmaz faizler yükselirse  tahvil yatırımcısı nominal olarak kazansa da reel olarak kaybeder. Örneğin 10 yıllık tahvil aldığınızı düşünelim. Tahvil alırken yıllık basit faiz oranı da 16 olsun diyelim. Bu durumda on yıl sonunda 0 getiri elde edeceksiniz demektir. Yani 100 bin TL’lik yatırımınızı on yıl sonra 260 bin TL olarak geri alacağınız anlamına gelir. Bir yıl sonra faizler % 5 seviyesine kadar düşer ve 9 yıl böyle devam ederse kazanmış olursunuz. Çünkü faize yatırdığınızda 100 bin TL ana paranız faiz ile birlikte 150 bin TL olacaktı ama siz 260 bin TL elde ettiniz. Ancak faizler 0’a çıkar 10 yıl böyle devam ederse kaybeden taraf siz olacaksınız.

Tahvil yatırımı yapmak için güvenilir bir aracı kurumda hesap açtırabilir veya tahvil içeren fonlara yatırım yapabilirsiniz.

Bono Nedir ?

Devlet veya anonim şirket veya kuruluşlar tarafından çıkarılabilen vadesi bir yıldan az olan borçlanma senetleridir. Bonoların vade süresi genelde 60-300 gün arasındadır. Bonoların vadeli mevduata göre farkı % 5’lik bir vergi avantajı ve yatırım çeşitliliğidir.  Bonolar devletler, anonim şirketler ve yerel yönetimlerce ihraç edilebilir.

Bono Çeşitleri

Hazine Bonosu

Devlet tarafından çıkarılan vadesi 60-300 gün arasında olan borçlanma senetleridir. Bonolar TL veya döviz cinsi ihraç edilebilmektedir.

Banka Bonoları

Bankalar tarafınan çıkartılan borçlanma senetleridir. Hemen her banka bono satmaktadır. Faiz avantajı nedeniyle mevduata alternatif yatırım aracıdır.

Finansman Bonosu

Büyük şirketlerin yatırım projelerini veya borçlanma giderlerini karşılamak için ihraç edilen bonolardır. Finansman Bonosu almak için finansman bonosu içeren bir yatırım fonuna yatırım yapabilir veya büyük şirketlerin ihraç tarihlerinde alabilirsiniz.

Sayın okurlarımız bugün yazmış olduğumuz makalemizde sizleri Tahvil nedir, Bono nedir, tahvil ve bono nedir nasıl alım satım yapılır, tahvil ve bono çeşitleri nelerdir, Devlet tahvili nedir, Tahvil ve bono yatırımları nasıl yapılır, tahvil ve bono piyasası nedir, bono faizi ne demektir, Devlet tahvili ve hazine bonusu nedir ve tahvil piyasası ne demek gibi son zamanlarda internet haber sitelerinde en fazla aranan bu haberler ile bilgilendirmek istedik. Sizlerinde bildiği üzere son zamanlarda bono ve tahvil satışları ve yatırımları yoğunluk ve artış kazanmaktadır. Özellikle en son yaşanan 2018 Kasım ekonomi krizinden sonra kamu bankaları devlet tahvili satmaya başlamış ve vatandaşlarımızdan çok fazla rağbet görmüştür.

Sizlerde Devlet tahvili ve bono alarak kendinize yeni yatırım araçları seçebilir ve doğru işlemler ile yapmış olduğunuz yatırımlar ve almış olduğunuz Devlet tahvilleri ve Bonolar ile çok karlı çıkabilir ve yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Değerli okuyucularımız sizlerin bilgilerine sunmak amacı ve maksadı ile yayımlamış olduğumuz makalemizin içeriği olan söz konusu hususlarda yani Tahvil nedir, Bono nedir, nasıl alım satım yapılır, tahvil ve bono çeşitleri nelerdir,  Tahvil ve bono yatırımları nasıl yapılır, tahvil ve bono piyasası hakkında bilinmesi gerekenler, bono faizi ne demektir,  Devlet tahvili ve hazine bonusu nedir ve tahvil piyasası ne demek gibi sorulara aklınız takılırsa haberimizin altındaki soru cevap kısmından bizlere ulaşarak bütün sorularınızı sorabilirsiniz. Sormuş olduğunuz sorular en kısa zamanda ve en doğru yanıtlar ile cevaplanacaktır.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *