«
  1. Anasayfa
  2. Emlak Ve İmar Haberleri
  3. Kiracılara Zam Uyarıları Yapıldı En Fazla %21.36

Kiracılara Zam Uyarıları Yapıldı En Fazla %21.36

kiraci

Kiracılara zam uyarısı yapıldı. Kiracıların ev sahipleri veya iş yeri sahipleri tarafından yapılacak olan zamlara dikkat etmesi gerektiği bilinmektedir. Bazı kiracı vatandaşlarımızın emlak sektöründe değişen farklılıklardan haberdar olmadığı için her istenen kira talebine evet dediği bilinmektedir. Bazı kiracılarımız ise özellikle de esnaf kiracılar için bu konu daha çok önem arz etmekte olup ciddi anlaşmaların yapılması gereken bir husustur. Çok büyük sıkıntılar içinde olan küçük esnaflarımız içinde geçerli olan bu kira artışları ile ilgili mutlaka araştırmalar yapılmalı. İş yerlerini oturmuş durumda olan ve hali hazırda kendi bulundukları alandaki müşteri kazanımlarını kaybetmemek adına dükkan sahiplerinden gelen her fiyat artışına evet demek zorunda bırakılmışlardır. Bu zamana kadar bu konular da her zaman mağdur edilen taraf kiracılar olmuştur. Fakat kiracılarında kendi hakları vardır ve bu haklarını mutlaka bilmeleri gerekmektedir. Küçük esnaf grupları zaten ekonomik sıkıntı yaşadıkları için genelde büyük alış veriş merkezlerine önlemler alınmadığı için sıkıntı çekmekte iken artan kiralarla da daha çok maddi sıkıntıların içine çekilmektedir. Bu kapsamda kiracı haklarını bilmeli ve bütün ayrıntılarına kadar sahip olduğu hakları mutlak suretle öğrenmesi gereklidir. Kira artışlarında mutlaka bir bedel ve bir oran vardır. Kira artışlarını ev sahipleri veya dükkan sahipleri kafasına göre yapamamaktadır bunu dahi bilmeleri kiracı vatandaşlarımız için çok büyük önem taşımaktadır. Kiralar nasıl ve neye göre artış gösterir en fazla ne kadar hangi oranlarda zam yapılır mutlaka araştırmaları gereken bir husustur. Söz konusu olan kira artışları hakkında bizimde açıklamamız gereken konulara değinelim. Bu konular kira artışının nasıl ve neye göre yapıldığı şeklinde olacaktır.

Kira artışları yapılırken enflasyon oranlarını belirleyen en büyük unsur olana ÜFE ile TÜFE oranlarına bakılır. Bilindiği üzere ülkemizde hemen hemen bütün artışlar bu oranların belirlenmesinden sonra açıklanır. Nasıl emekli, memur.işçi ve asgari ücret bu oranlar yıllık bazda belirleniyor artışlarda bu oranlara göre yapılıyor ise ev kirası veyahut iş yeri kirası bir çok kiralık önem taşıyan taşınmaz varlıkları da ekleye biliriz. Bütün kiralık taşınmaz varlıkların tümü de ÜFE-TÜFE oranlarına göre belirlenmektedir. Bu seneki ÜFE- TÜFE oranlarına göre ev sahipleri ve iş yeri sahipleri en fazla yapa bileceği artış %21.36 olarak açıklanmıştır. Bu oran bu kadar açıklandı diye böyle vermek zorunda değilsiniz. Bu açıklanan oran en fazla yapıla bilecek artış oranıdır. Mülkiyet sahipleri ile pazarlık yapmanız sizlerin en doğal hakkıdır.Bu pazarlıklar sonucu oranları daha düşük tutabilirsiniz. Bize göre bu oranlar çok yüksek oranlardır. Kiracı vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için kira artışlarının kesinlikle %10 dan fazla olması yanlıştır. Fakat mülkiyet sahiplerine de tanınan haklar göze alınarak EFE-TÜFE oranları açıklanmış ve bu oranların geçilmemesi ön görülmüştür. Sizlerinde ev veya iş yeri kira artışlarında mülkiyet sahipleri bu oranları göze almaksızın artış yapmak isterlerse konuyu mahkemeye taşıma hakkınız vardır. Zaten sizlerden istenen kira bedeli bu oranların üzerinde çıkarsa mahkeme sizin lehinize sonuçlanacaktır. Hiçbir şekilde kiracı olarak hakkınızı korumak için çekinmemeli ve size bir haksızlık yapılıyor ise hukuk yoluna başvurmalı ve hakkınızı aramalısınız.

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat İzzet Doğan milyonlarca kiracıyı kira artış oranları konusunda uyarılarda bulunarak Yargıtay’ın içtihadına göre konutta yıllık kira artışında Üfe’nin 12 aylık ortalamasının dikkate alınmasını açıklamış ve kiracı vatandaşlarımızı bilgilendirmiştir. Sayın İzzet DOĞAN kirada artışlarında bu oranlara uyulmadığı takdirde kiracı vatandaşlarımızın hukuk haklarını sonuna kadar savunmalarını gerektiğini açıklamış kiracı vatandaşlarımızın bu konularda daha dikkatli olmasını gerektiğini ifade ederek açıklamalarını tamamlamıştır.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *