«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. 2020 Engelli Bakım Aylığı

2020 Engelli Bakım Aylığı

2020 ENGELLİ BAKIM

2020 Engelli Bakım Aylığı Artışı

Türkiye’de çok sayıda engelli vatandaş bulunmaktadır. Bu kişilerin engellilik oranları değişirken birçoğu ne yazık ki iş hayatında yer alamamaktadır. Bu durum, hem engelli kişilerin hem de yakınlarının maddi olarak bakıma muhtaç olmasına yol açmaktadır. Engelli bireylerle ilgilenen yakınları da çalışamadıkları için ekonomik desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sebeple devlet vatandaşlarına destek olmak için engelli bakım aylığı vermektedir. Türkiye’de bu yardımdan yararlanan kişi sayısı 500.000’den fazladır. Sayı bu kadar çok olduğu için yeni yılda maaş zammının ne kadar olacağı, 2020 engelli bakım aylığının yeni tutarı, bu aylık yardımdan kimlerin yararlanabileceği de merak konusudur. Ayrıca henüz bu yardımı almıyorsanız, ancak yeni yılda almaya başlayacaksanız güncel kriterleri öğrenmek için de okumaya devam edebilirsiniz.

2020 Engelli Bakım Aylığı Ne Kadar Artacak?

Şu anda engelli bakım aylığı alanlar aylık olarak 1305 TL destek almaktadır. Bu rakamın Ocak 2020 itibariyle artması beklenmektedir. Ancak artış oranının ne kadar olacağı, kimlerin bu destekten yararlanabileceği gibi hususlar birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Diğer bir konu ise aslında bu maaştan yararlanmaya hakkı olup da destek hakkında bilgi sahibi olmayan ya da nasıl başvuracağını bilmeyen çok sayıda kişi bulunması. Bu kişiler başvuru yapmadıkları ise yararlanabilecekken bu haklarından yararlanmamaktadır. Dolayısıyla aslında belki siz de 1. Dereceden engelli yakını iseniz 2020 itibari ile aylık bakım desteği alabilirsiniz.

Engelli bakım aylığı ödemeleri aylık periyotlar halinde yapılmaktadır. Bu noktada, 3 ayda bir ödenmekte olan 2020 muhtaçlık maaşı ile karıştırılmamalıdır. Engellilere bağlanan destek maaşları üç ayrı tipe ayrılmaktadır. 1. derece yakınınız engelliyse, yakınınızın engellilik oranına ya da yaşına göre alabileceğiniz farklı yardım çeşitleri şöyledir:

  • Engellilik oranı yüzde 70 ve üzeri;
  • Engellilik oranı yüzde 40 – 69;
  • 18 yaş altı engelliler.

Ayrıca kişinin hem engelli bakım aylığı hem de 65 yaş üstü kişilere verilen maaş desteğinden yararlanabilmesi için engellilik oranının yüzde 40 ve üstü olması ve 65 yaşının doldurulması gerekmektedir.

2020 Yılında Engelli Bakım Aylığı Ne Kadar Olacak?

2020 engelli bakım aylığı alınabilmesi için, hane içerisinde kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin üçte ikisi ya da daha azı olması gerekmektedir. Bu rakam asgari ücrete bağlı olduğu için dolayısıyla yeni yılda gelir kriterinin de değişerek rakamın artması beklenmektedir. Ayrıca 2019 yılının Temmuz ayında engelli bakım aylığına enflasyon değerine paralel bir zam yapılarak ödemeler 1305 TL’den 1383 TL’ye çıkarılmıştır. 2020 engelli bakım aylığının ne kadar artış göstereceği de enflasyon oranına bağlı olacaktır. 2020 zammı hesaplanırken de 2019 yılının son altı ayının enflasyon oranı dikkate alınacaktır.

2020 Yılında Engelli Bakım Aylığına Enflasyon Eklenecek mi?

Enflasyon oranının Aralık ayı sonunda ne olacağı da belli olduktan sonra 2019 yılının son altı ayı için ortalama enflasyon oranı ortaya çıkacaktır. Sadece 2020 engelli bakım aylığı değil, tüm maaşlar enflasyon oranına göre zam alacaktır. Şu anda bu oran tam olarak kesin olmasa da, yılın ilk yarısı ve üç çeyreğine bakıldığında, ekstrem durumlar olmadıkça enflasyon oranının yılın sonunda da yüzde 6 – 6,5 arasında kalması beklenmektedir. Eğer hanenizde bakımından sorumlu olduğunuz bir engelli varsa, size en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak engelli bakım aylığı talebinde bulunursunuz. Genelde başvurular başvuru tarihinden itibaren ilk bir ay içinde sonuçlanır. Ödeme almaya hak kazanan kişiler herhangi bir PTT şubesinden ödeme alınabilir. 2020 engelli bakım aylığı başvurusu için belgeler:

  • Mal beyanı
  • Engelli bakım aylığı başvurusu için dilekçe
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Yetkili sağlık kuruluşlarından alınan engelli raporu
  • 2 afet vesikalık fotoğraf
  • Muhtarlıktan alınabilecek fakirlik kağıdı
  • Herhangi bir gelir olmadığını gösteren resmi belge
Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *