«
  1. Anasayfa
  2. Kosgeb Haberleri
  3. KOSGEB İş Planı Örnekleri

KOSGEB İş Planı Örnekleri

KOSGEB İŞ PLANI

KOSGEB İŞ Planı Nasıl Hazırlanır Örnek İş Planı

KOSGEB iş kurmak isteyen genç girişimcileri destekleyen bir kuruluştur, desteğin amacı başarılı iş adamları yetiştirmek ve daha çok istihdam sağlamaktır. Bu amaçla KOSGEB değişik adlar altında girişimcilere destek olmak amacı ile küçük ve büyük projeler için geri ödemeli ve geri ödemesiz kredi ve hibeler sunuyor. KOSGEB kredileri için girişimcinin kafasında para kazandıracak ve en önemlisi yeni istihdam alanları yaratacak iş fikirlerinin  olması gerekiyor. Kafanızda hiçbir iş fikri yoksa, krediyi ve hibeyi almak için bir şansınız olmayacaktır. Bu nedenle Girişimcilik kursuna katılmadan önce kafanızda net bir iş fikrini oluşturmuş olmanız gerekiyor. Oldukça kapsamlı bir plan olan İş planı hazırlamak için iş fikrinin bütün ayrıntılarına vakıf olmanız gereklidir. Bu yazımızda KOSGEB İŞ PLANI Nasıl Hazırlanır Örnek İŞ PLANI üzerinde durmamızın nedeni; iş fikrinizi örnek iş planına uygun olarak oluşturmada size bir fikir vermesini sağlamaktır.  İş planı dosyası KOSGEB tarafından inceleneceği için, planın kabul edilmesini sağlamak üzere, KOSGEB’in nelere dikkat ettiğinin altını da çizmek gerekiyor: KOSGEB tutarlı ve istihdam yaratacak olan, önü açık iş fikirlerine öncelik verir. Söz gelimi işinizi kuracağınız yerde bir çok berber- kuaför varken böyle bir iş fikriniz varsa kredi alabilmek için daha fazla çaba sarf etmeniz gerekecektir. Ama rakiplerinizin az olduğu ya da hiç olmadığı durumlarda siz daha fazla avantajlısınız demektir. Verdiğimiz örnek iş planında birçok aydınlatıcı bilgi bulacaksınız. Bu bilgilerin ışığında kendi işletmenizi kurmak için nasıl bir yol izleyeceğiniz hakkında fikir sahibi olabileceksiniz.  KOSGEB kredi ve hibeleri, birçok bankanın verdiği kredilerle kıyaslandığında çok büyük avantajlar sağlıyor. 3 yıl ödem erteleme kolaylığı sağlayan programlar size mali açıdan büyük rahatlıklar getirecektir. Sıfır faiz veya düşük faiz programları geri ödemesi olarak verilen destekler; işinizi kurarken en zor probleminiz olan mali sıkıntıları aşmanızı sağlayacaktır. Hazırsanız hemen KOSGEB İŞ PLANI nasıl hazırlanır bakalım.

KOSGEB İş Planını İndirmek

İş Planını word veya PDF uzantılı olarak KOSGEB sitesinden indirebilirsiniz. Öncesinde KOSGEB girişimcilik kursunu almış olmanız gerekiyor. Almadıysanız yılın belirli zamanlarında açılan girişimcilik kurslarına kayıt olmaya çalışın. Eğer 4 yıllık bir teknik fakültede okumuşsanız ve ders programlarınız arasında girişimcilik dersi varsa bu kursu zaten almışsınız demektir. Önünüzde tek engel akıllıca ve tutarlı hazırlanmış olan bir iş Planı olacaktır. Bu makaleyi okumaya devam ederek iş fikrinizin ayrıntılarını daha net görebileceksiniz.  Hemen başlayalım:

KOSGEB İş Planında Neler var?

İş Planı dosyasını indirdiniz ve Word formatında doldurmaya hazırsınız. İlk sayfada girişimcinin adı ve soyadı olacaktır.  daha sonra 1.1 numarada iş planınızın tam bir özeti isteniyor. Yani örnek vermek gerekirse girişimci ; iş alanı ile ilgili gelişmelerden haberdar olan, iyi bir lider ve yönetici vasıflarına sahip, iş dışında çalışanları ile ilişkilerinde dengeli, empati yeteneği yüksek, müşteri memnuniyetini ön planda tutan ve işletmesinin geleceğini bu şekilde garanti altına almayı planlayan piyasadaki rakiplerinden daima farklı olması gerektiğini bilen, değer katacak fikirleri olan, riskleri göze alan ve disiplinli kimselere girişimci denir.

Bu tanımla başladıktan sonra iş fikrinizi tanıtmaya başlayın: Bulunduğunuz yerde atıyoruz, kamera ve güvenlik sistemleri alanında bir arz açığı olduğunu düşünüyorsunuz. Az sayıda tedarikçi var. O zaman hemen istatistikleri de inceleyin. O bölgede kamera ve güvenlik sistemleri bulunmayıp, birçok hırsızlık olaylarına maruz kalmış maddi ve manevi zarar uğrayan kimseleri örnek verebilirsiniz. TÜİK verileri ışığında o yılda ne o bölgede veya ilde ne kadar hırsızlık saldırı vakası olmuş? Hemen görebilirsiniz. İşinizin, bu hırsızlık olaylarını azaltacak ve caydırıcı bir iş olduğunun altını çizin. İstatistiksel veriler ışığında bunu yapın. Ya da belki de bulunduğunuz yerde doğalgaz tesisatçılarının sayısı azdır veya petek satıcı firmaları az ve talebi karşılayamamaktadır? Siz bu işi yapmak istiyor da olabilirsiniz. Amacınız her evde-mekanda doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak olabilir.  İş fikriniz her ne ise TÜİK istatistiklerini kullanın ki, gerçekçi bir tablo oluşturabilesiniz. Sallamasyon rakamlar vererek kredinizi heba etmeyin. Tamamen gerçekçi olun

Kosgeb İş kurma Süreci

İş kurma sürecinizi anlatacak bir Word -tablo oluşturup,

  • vergi levhası çıkarma karşısına kaç günde çıkaracağınızı yazın
  • Açma ruhsatı çıkarma karşısına kaç günde çıkaracağınızı yazın
  • Sicil kaydı çıkarma karşısına kaç günde çıkaracağınızı yazın
  • ticaret Odasına kayıt  belge çıkarma karşısına kaç günde çıkaracağınızı yazın
  • Bankalara hesap açma kaç günde açacağınız yazın

 

Girişimcinin Özellikleri

  • Siz bir girişimcisiniz, adı -soyadı adresi
  • Telefon
  • Mail
  • Faks numaranızı yazınız

 

Girişimcinin Eğitim Durumu

  • Nereden ne zaman mezun oldunuz ve bölümünüz nedir?
  • Daha önce nerede çalıştınız iş tecrübelerinizi aktarın.
  • Bilgi becerilerinizi aktarın. Neler yapabilirsiniz?
  • Sizi girişimci yapan özelliklerinizi yazınız.( dürüst çalışkan, atılgan vs…)

 

İş fikrini Seçme Nedeniniz Nedir?

Kamera sistemleri ve diğer güvenlik sistemlerini mi seçtiniz? O halde bunların gerekli olduğunu ortaya koyacak gerçekçi argümanları ortaya koyun. Doğalgaz sistemlerinin satış ve montajı işini mi yapacaksınız? O bölgede bunun bir ihtiyaç olduğunu açıkça ortaya koyun, rakip analizlerini yapın ve siz olmazsanız, bu işlerin eksik kalacağını komisyona sezdirin.

Kısa Dönemde Mali hedefleriniz Nelerdir?

İşinizle ilgili arzı oluşturacaksınız ama talepleri nasıl kendinize çekeceksiniz? Yani reklam araçlarını kullanmak, ihalelere girme, kuruluşların teknik destek sözleşmelerine imza atma vs. kısa dönemde yapacaklarınızı anlatın.

 Girişimcinin orta dönemli hedefleri nelerdir?

Bu alana ise orta vadede neler yapacağınızı anlatmanız gerekiyor. İşletmenizi başarılı bir şekilde kurduktan sonra orta vadede işletmeniz ne kadar büyüyecek? Bunun için neleri planladığınızı anlatın. Diyelim ki şirketiniz elektronik güvenlik sistemleri üzerine kurulu bir şirkettir. Dolayısıyla Siz çevredeki ev ve iş yerlerinin elektronik güvenliğini sağlamaya çalışacaksınız. Güvenlik kameralarının satış ve montaj hizmetini vereceksiniz. Bunun için kamu ve özel kuruluşları ziyaret ederek teknik Lojistik Destek vereceğinizi ve bunu uygun fiyatlarla yapacağınızı beyan ederek bakım sözleşmelerini  imzalayabilirsiniz. Daha ucuz ve kaliteli sistemleri sunacağınızı taahhüt edebilirsiniz. Başlangıçta az kar edin ama çok müşteriye ulaşın.

 

Girişimcinin uzun dönemli hedefleri nelerdir?

İşletmeniz için uzun vadede ne yapmayı düşünüyorsunuz? İşletmenizi geliştirmek için ne yapmanız gerekiyor? İşletmeniz bir kamera güvenlik sistemleri şirketi ise uzun vadede ayakta kalmanız için bu alanda yayılmanız gerekiyor, uzun vadede yeni şubeler açmanız yeni istihdam alanları oluşturmanız gerekiyor. Bunun için Seçtiğiniz ürün veya hizmetin rakiplerinize oranla daha avantajlı olması gerekiyor! Yoksa insanlar, neden eski firmaları bırakıp size gelsinler?  uzun dönemli hedefleriniz arasında rakiplerinizle aranızda fark yaratacak önemli yenilikleri keşfedip bu alana yazmanız gerekiyor. Müşterilerinizin sizden memnun olmasını sağlamak; işletmenizin uzun dönemli hedefleri arasında yer almalıdır. Müşterilerin size kolayca ulaşabilmesini sağlayacak bir haberleşme şebekesine sahip olmanız gerekiyor. Teknik destek alanında müşterileri müşkül durumda bırakacak durumlardan kaçınmanız gerekiyor. Herhangi bir markanın bayiliğini aldıysanız o markayı her tarafa yaymak için gece-gündüz çalışmanız gerekiyor.

Kuracağınız işin temel nitelikleri neler olacak?

İnsanlara hizmet vermeyi Seçtiğiniz işinizin, temel özellikleri hakkında bilgi vermeniz gerekiyor, işinizin yasal statüsü nedir, Hangi işletme türünü kuracaksınız limited şirket mi anonim şirket mi uluslararası ithalat ihracat yapacak olan bir şirket  mi olacağınıza burada karar vermeniz gerekiyor. Birden fazla kişi ile ortaklaşa kuracaksanız en basitinden Limited Şirketi olarak kurmanız gerekli…

Birlikte çalışacağınız işletme ortakları kimlerdir özellikleri ve ortaklık payları

İşletmenizi tek başınıza kurmayacaksanız, ortaklarla beraber bu işe gireceksiniz onların özellikleri işinize neler katılacakları ortaklık payları gibi bilgilere burada yer vermeniz gerekiyor, yine burada ortaklarınızın işletmenize nasıl bir değer kazandıracaklarını belirtmeniz ve bunun altını çizmeniz de yarar var. Kimin Hangi pozisyonda çalışacağını da yine burada belirteceksiniz.

 İşinizi kurmak için alacağınız izin ruhsat ve diğer resmi belgeler için süre belirleme

İş planının bu aşamasında alacağınız belgelerin hangi kurumdan alacağınızı ve ne kadar sürede alacağımızı belirten bir tablo oluşturmanız gerekli. İşletmenizin hizmet verdiği alan da iş gücü ve piyasa durumunu birkaç cümle ile açıklarsanız. Yine bu kısımda hedeflediğiniz müşteri kitlesinin niteliklerine yer vermeniz gerekiyor. Eğer kamera ve güvenlik sistemleri içine gireceksiniz bütün evler ve iş yerlerinin bu güvenlik sistemlerine ihtiyaçları vardır. Aynı şekilde doğalgaz işi yapacaksanız yine doğalgazın girdiği bütün mahallelerde evler ve işyerleri iş potansiyelinizi oluşturacak. Onları kendinize çekmek temel hedefiniz olacaktır.

İşinizi kurmayı hedeflediğiniz alandaki rakipleriniz ve onların özellikleri hakkında bilgi verin

İşinizi kurmayı hedeflediğiniz yerde kaç tane rakip firma var ve bunların hizmetleri hakkında bilgi verdikten sonra sizin firmanızın bu rakip firmalara fark atacak özelliklerini belirtmeniz gerekiyor. Neden bu alanda size ihtiyaç duyulduğunu ifade etmeniz gerekiyor. Onların veremeyip de sizin verebileceğiniz neler var? Düşünce ve hayal gücünüzü zorlayın!

Vereceğiniz ürün veya hizmet iyi müşterilere tanıtırken hangi araçları kullanacaksınız

Bu da en önemli konulardan biridir İşletmeyi kurduktan sonra ofisinizde oturmayacaksınız her halde… Müşterilerin size gelmesini beklemeyeceksiniz,  müşterilere siz kendiniz gideceksiniz bunun için birçok tanıtım araçlarını kullanmanız gerekiyor! İnternet sitelerini açmak, yerel televizyon ve radyolar, gazeteler sosyal ağlar reklam broşürleri basarak dağıtım yapma gibi birçok seçeneğiniz var. Müşteri kitlesinin ister özel olsun ister kamu kuruluşları olsun, hizmetinizi ve ürününüzü beğendirmeniz tanıtmanız gereklidir.

 

 Bu pazara girdikten sonra 1. Yılda ve  3. Yılda planlarınız Nelerdir?

İşletmenizi açtınız, 1. yılda ne hedefliyorsunuz? 3. yılda neler hedefliyorsunuz? Pazarda nasıl bir pay alacaksınız? Nasıl bir hizmet vereceksiniz? en önemlisi istihdamı nasıl arttıracaksınız bu konuda bilgi vermeniz gerekiyor. Kamera ve güvenlik sistemleri satış ve montaj hizmetlerini veriyorsanız kendinize belirli bir müşteri kitlesi oluşturup 1. yıl 100 müşteri, 2 yıl 300 müşteri 3 yıl 500 Müşteri gibi tutarlı rakamlar vererek hedef kitlenizi ve onlara nasıl ulaşacağınızı belirtmeniz gerekiyor.

Rakiplerinize karşı alacağınız önlemler

Bu bölüm de iş planında oldukça can alıcı bir noktadır. Çünkü Siz işinizi kurduğunuzda zaten işinizi yapan firmalar olacaktır. Bu yüzden rakiplerinize fark atacak özelliklerini ön plana almamız gerekiyor. Yani müşterilerin bireysel veya kurumsal olsun sizi tercih etmesini sağlayacak bir şeyler bulmanız gerekiyor. Sunacağınız hizmetin kalitesinin daha fazla olacağını ön plana alabilirsiniz verdiğiniz ürünlerin daha kaliteli ve daha ucuz olduğunu, Garanti sürelerinin daha uzun süreli olduğunu teknik servisin kısa sürede problemi çözüp müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik daha fazla gayretli çalışacağını anlatabilirsiniz.

 İşletmenizin rakipler karşısındaki mali durumu nedir

İşletmenizin zayıf yönleri nelerdir, daha doğrusu bu soruyu cevaplamanız isteniyor. Mesela bu işe başlıyorsunuz bölgede aynı işi yapan farklı firmalar var, İnsanların sizi tercih etmesinin İlk başlarda zor olacağını belirtebilirsiniz! Ama bunun için daha büyük bir gayret göstererek gerek reklam araçlarını kullanarak gerekse verdiğiniz hizmetin daha iyi olduğunu bir şekilde müşteriye ileterek bu zayıflığı gidereceğinizi ifade edebilirsiniz.

 Aylara göre işletmenin tahmini satış planları

Bir tablo oluşturarak 12 ay boyunca ürün ve hizmet satışından kaç parça satacağınız veya kaç adet hizmet götüreceğinizi ifade eden bir tablo hazırlayın. Eğer kamera ve güvenlik sistemleri satışı yapacaksanız ilk ay kaç adet satacaksınız ya da doğalgaz işine girme iseniz kaç adet Petek ve kombi satacaksınız 12 ay boyunca her ay için ayrı ayrı olmak üzere adet sayısını yazmanız gerekiyor. Elbette Bu sadece bir tahminden ibaret olacak ama tutarlı bir tahmin olmasına dikkat edin. Tutup da da İlk ay 1000 tane kombi satacağım diye başlarsanız bu gerçekçi olmaz.

Ürün ve Hizmetinizin maliyet tutarları ve satış tutarları

Satacağınız ürün veya hizmetin maliyeti satış tutarı ve karını ortaya koyacak bir tablo hazırlamanız gerekiyor. Ürünü kaça alıp kaça satacaksınız? Bu satıştan ne kadar kar edeceksiniz elde edeceğiniz bu kar personel giderleri ve diğer giderleri karşılıyor mu? Satış fiyatlarınızı belirlerken nasıl bir politika izliyorsunuz? Bu noktada tavsiyemiz kar marjını düşük tutmanız ilk yıl için yüzde 5 veya yüzde 10 kar ile ürün satmanız daha fazla müşteri kazanmanıza yardımcı olacaktır

İşletmeniz için Seçtiğiniz yer hakkında bilgi veriniz

İşletmeniz için seçtiğiniz yerin müşteri kitlesine ulaşımdaki avantajları nelerdir? Merkezi bir yerde mi olacaksınız yoksa müşterilerin size ulaşamayacağı bir yermiş seçeceksiniz? Müşteri kitlenize ulaşmak için kullanacağımız dağıtım ve iletişim kanalları neler olacak birkaç cümle ile ifade edin.

 Reklam ve tanıtım araçlarına ayırdığınız bütçeyi ifade edin

Detaylı olarak bir tablo oluşturup reklam ve tanıtımına ne kadar bütçe ayıracağınızı net olarak belirtmeniz gerekiyor. Eğer bir ürün üretiyorsanız üretim akış şemasını 1 sayfa olarak çizmeniz yararlı olacak, malzemelerin alınması kontrolü tesisatın yapılması test edilmesi seri üretime geçişi Gibi bilgileri barındıran bir şema oluşturmanız gerekiyor.

Ayda ne kadar ürün veya hizmet üreteceğinizi yani üretim tablonuzu oluşturun

12 ay boyunca vereceğiniz ürün ve hizmetin adet sayılarını bu tabloda belirtmeniz gereklidir, veriler yine tahmini olacaktır ama tutarlı olmasına dikkat edin.

Kullanacağınız makine ve ekipmanlar hakkında tablo oluşturma

İşletmeniz için demirbaş olabilecek makinelerinizi ve onların tutarlarını gösteren bir tablo oluşturmanız gerekiyor. Eğer üretim değil de ürün satışı yapacaksanız işletmenizde bulunması gereken ürünlerin listesini maliyetlerini adet sayısını ve markasını modellerini belirleyen açıklayıcı bir tablo oluşturmanız gerekiyor. Bu tabloda ödeme planınızı ne olduğunu da yazmanız lazım. Ürünleri peşin mi alacaksınız ya da taksitle mi alacaksınız bunu belirtmeniz gerekiyor.

İş grupların gerektirdiği işgücü grupları

İş planı dosyasında bulunması gereken bir diğer bilgi iş grupların gerektirdiği işgücü grupları ve nitelikleri hakkında hazırlanacak bir tablodur, teknik servis elemanlarınız kaç kişi olacak pazarlama elemanlarını satış elemanlarının muhasebe departmanında kaç kişi çalışacak? Bütün bu bilgileri yazmanız gerekiyor. Bu personele vereceğiniz ücreti de belirtmeniz gerekiyor. İş gücünü nasıl temin edeceğinizi bir iki cümle ile anlatmanız gerekiyor. Burada işinizi yürütecek olan personelin nitelikleri özellikleri ve nereden temin edileceği açıklanacak. Ek olarak, İşyerinizde çalıştıracağız insanların görev yetki ve sorumluluklarını belirten bir tablo oluşturmanız gerekiyor Örneğin görevlinin adı bağlı olduğu birimi görevi özgeçmişi bu tabloda belirtilecek.

Başlangıç yatırım sermayesi

Yatırım harcamaları nedir, bunun tutarları nedir ve açıklamasını yapacağınız bir tabloya ihtiyacınız var. Makine ve teçhizatlarınızın giderleri tutarları ve en sonunda da bu teçhizatların yatırım harcamalarının toplam tutarlarını bir tablo halinde oluşturun.

Yıllık işletme gideri tablosu

1 yıl boyunca işletme malzemeleri kira giderleri elektrik aidat bakım onarım işçilik personel lisans giderleri genel giderler pazarlama giderleri gibi bütün giderleri bir tablo halinde yazın ve en sonunda da toplam giderleri belirtin

 İşletme sermaye tablosu

Bu tabloda hammadde stoğu yardımcı madde stoğum yakıt stoğu işletme malzemesi yedek parça stok müşteriye bağlı mal değeri genel giderler nakit ihtiyacı belirtilecek.

Toplam Yatırım İhtiyacınız

Sabit yatırım ihtiyacınız ile işletme sermayesini topladığınızda yatırım ihtiyacınız ortaya çıkacaktır. İşletmenizin finansman yapısını gösteren bir tablo da gereklidir.

  • Başlangıç yatırımınız
  • İşletmenizin sermayesi
  • Toplam finans ihtiyacı

Tablo olarak yazılacak.

Finansman Kaynaklarınızı Belirtiniz

  • Öz kaynaklar
  • Krediler
  • Borçlar
  • Toplam finansman kaynakları Tek Bir Tabloda belirtilecektir.

 

 

Gelir Gider tablosu 10 yıllık

  • Gelir Gider Tablosu 1-10 yıl arası
  • İşletme Gelirlerinin toplamı 1-10 yıl arası
  • İşletme Giderleri 1-10 yıl arası
  • Gider toplamı 1-10 yıl arası
  • Gelir Gider Farkı 1-10 yıl arası

Satış Gelirleri Tablosu 1-10 yıllık

  • Satış Gelirleri
  • İşletme giderleri
  • Finansman giderleri
  • Vergi Öncesi Kar
  • Vergi Sonrası Kar
  • Amortismanlar
  • Net Nakit Akımları

 

Sayın okurlarımız bugün sizlerin bilgilerine sunmak için hazırlayarak sitemiz www.finanshaberi.net üzerinde yayımlamış olduğumuz KOSGEB İŞ PLANI nedir nasıl hazırlanır, kosgeb iş planı örneği, kosgeb girişimci desteği iş planı hazırlama, kosgeb örnek iş planı hazırlama ve kosgeb iş planı nasıl doldurulur gibi çok merak edilen önemli hususlara açıklık getirmek istedik.

Kosgeb İş planı örnekleri ile kosgeb iş planı hazırlama ile alakalı bir çok vatandaşımız tarafından merak edilen söz konusu hususlarda Kosbeb iş planına dair bütün bilmeniz gereken detaylar en ince ayrıntısına kadar açıkladık. Fakat yinede Kosgeb iş planı örnekleri makalemizin uzun olması sebebi ile akıllarda karışıklık olabilir. Bu gibi durumlarda KOSGEB İŞ PLANI Örnekleri makalemizin en alt kısmında okurlarımızın sorularını sorabilmesi için ayrılmış olan yorum bölümüne aklınıza takılan veya tam kanaat edemediğiniz soruları bizlere sorabilirsiniz. Siz değerli okurlarımıza çok daha iyi hizmetler vermek adına konu hakkında sorulan bütün sorulara en geç sekiz (8) saat içinde yanıt verilmektedir…

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorumlar

  1. MEHMET VERGISIZ

    Kosgeb is kurmada sertifikaya ihtiyaç var mı

    • Uğur Aydın

      Sayın okurumuz Mehmet Bey Kosgeb İş Planı hazırlama makalemizde bu konuyu çok detaylı açıkladık. Bir çok Kosgeb yönlü iş kurmalar için Kosgeb sertifikası ve Kosgeb girişimci belgesi gibi sertifikalar gerekmektedir.

  2. Umut ÜZÜMCÜ

    Okumuş olduğum fakültede girişimcilik dersi aldım. Kosgeb iş planı hazırlama ve iş planı örnekleri hususunda bilgi sahibi olmaktayım. Makalenizi okudum ve sizin açıklamanıza göre girişimcilik dersi aldığım için yeniden Kosgeb Girişimci kursuna gitmeme gerek olmadığını anladım. Doğru anlamış mıyım cevaplarsanız sevinirim.

    • Uğur Aydın

      Sayın okurum Umut bey Kosgep İş planı örneği hazırlama başlıklı makalemizde bu husustan bizzat bahsettim. Eğer almış olduğunuz dersler içinde girişimcilik var ise eğer KOSGEB girişimci derslerine katılmanız gerekmektedir. Bizzat almış olduğunuz girişimcilik dersi bunun için geçerli olmaktadır.