«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Bireysel Emeklilik Neden Önemli

Bireysel Emeklilik Neden Önemli

BESSSSS

Bireysel Emeklilik Nedir? Bireysel Emekliliğin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

BES’ in açılımı her ne kadar da bireysel emeklilik sistemi olarak geçiyor olsa da aslına bakılacak olursa bir emeklilik sistemi değildir. Emeklilik deyince aklımıza, ömür boyu düzenli olarak aylık maaş almak geliyor. Bireysel emeklilik sistemi sizi ömür boyu maaşa bağlamıyor. İnsanların sisteme daha kolay dahil olmalarını sağlamak için adını bireysel emeklilik sistemi yapmışlardır. Doğrusu, bireysel emeklilik yatırım danışmanlığı sistemidir.
Herkeste kafa karışıklığına neden olan ve iyi bir yatırım şekli olup olmadığı konusunda tereddütü olanlar, BES’e sıcak bakmayanlar için bireysel emeklilik nedir? bireysel emekliliğin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Toplumun her kesiminden insanların farklı farklı düşüncelere sahip olduğu bu sistemle ilgili tüm soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Nedir?

Ülkemizde bulunan 20’ye yakın bireysel emeklilik kurumundan herhangi birine dahil olarak 10 yıl süre boyunca, aylık en az 100 TL prim ödemek kaydı ile kişisel birikim yapma sistemi, bireysel emeklilik nedir? Sorusunun tam olarak karşılığıdır. Bu sistemde, devletin çalışanlara sağlamış olduğu sosyal sigortalar kurumu, Bağkur ve emekli sandığı gibi kurumlardan emekli olunduğu gibi aylık düzenli maaş alınmamaktadır.

Bireysel Emeklilik Neden Çok Önemlidir?

Aslında sistem bize şunu vadediyor; birikim yapmak istiyorsanız her ay düzenli olarak bütçeniz dahilinde belirli miktarlarda prim ödemesi yapın. Bireysel emeklilik kurumu olarak bizde sizin yapmış olduğunuz bu prim ödemelerini çeşitli fonlarda değerlendirerek sizin birikimlerinizin değer kazanmasına yardımcı olalım demektedir. Fakat yatırım yapmak isteyen kişilerin sadece fon gelirleri ile birikimlerinin değer kazanmayacağını düşünmeleri nedeniyle bireysel emeklilik sistemi ülkemizde 2013 yılına kadar çok fazla rağbet görmemiştir. Ta ki 2013 yılında insanları bireysel emeklilik sistemine teşvik etmek amacıyla devletin yüzde yirmi beş katkı payı vermesi, insanların bu sisteme ilgisini arttırmıştır.
Yüzde yirmi beş devlet katkısı demek, yatırmış olduğunuz her 100 TL için 25 TL de devletin vereceği anlamına gelmektedir. Şöyle basit bir hesap yapmak gerekirse, ayda 100 TL yatıran yılda 1200 TL yatırmış olur. Bu 1200 TL nin karşılığı devletin vereceği katkı payı ise 300 TL’dir. Bir de fon gelirlerini ekleyecek olursak sizin yıllık yatırmış olduğunuz 1200 TL nin geri dönüşümü en az 1700 TL olacaktır.
Devletin vermiş olduğu yüzde yirmi beş katkı payının tamamını alabilmek için sistemde 10 yıl kalmanız  ve 56 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Yani bir yılda 1200 TL yatırıp yüzde yirmi beş devlet katkısını ve fon gelirini alıp sistemden çıkılamıyor maalesef.

Bireysel Emeklilik Avantajları

Kendi imkanları ile para biriktirmeyi başaramayan insanlar için çok ideal bir sistemdir. Düşünsenize çocuğunuz 8 yaşındayken bireysel emeklilik sistemine dahil olup 10 yıl boyunca her ay düzenli olarak prim ödeyerek toplamda 12000 TL yatırdığınız takdirde çocuğunuz 18 yaşına geldiği zaman birikiminiz en az 17 bin TL olacaktır. Bu birikmiş olan parayı çocuğunuzun üniversite eğitimi için kullanabilirsiniz.
Bütçeniz dahilinde aylık ödeme prim miktarını dilediğiniz şekilde arttırabilirsiniz. Aylık ne kadar fazla öderseniz devletten alacağınız katkı payı miktarı o ölçüde artış gösterecektir. BİREYSEL EMEKLİLİĞİN AVANTAJLARI arasında en cazip olanı, her ay düzenli olarak para yatırma zorunluluğu olmamasıdır. Paramız oldukça ister 2 ayda bir ister 3 ayda bir prim ödeyebilirsiniz. 10 yıl gibi uzun bir süre içinde birikim yapmak isteyenler için bireysel emeklilik sistemi oldukça mantıklı bir yöntemdir.
Ayrıca 10 yıllık sürenin sonunda 56 yaşını doldurma şartı ile tüm birikimlerinizi isterseniz tamamını toplu bir şekilde alabileceğiniz gibi isterseniz aylık olarak ta birikimlerinizi peyderpey alabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Dezavantajları

Devletin vermiş olduğu yüzde yirmi beş katkı payının tamamını alabilmek için 10 yıl boyunca sistemde kalmanız gerekiyor. Şayet 5 yılı doldurmadan sistemden çıkmak isterseniz yatırmış olduğunuz ana paradan birtakım kesintiler yapılmaktadır.
Bireysel emeklilik sistemine giriş yaparken ya da sistemden çıkarken giriş aidatı ücreti alınmamaktadır. Bu ücret yıllık 150 TL civarındadır ve beş yıl boyunca alınır. Genellikle bu giriş aidatı ücretinden katılımcıya bahsedilmez.
Devlet katkısının yüzde on beşini üç yılı doldurunca, yüzde otuzunu altı yılı doldurunca, yüzde altmışını on yılı doldurunca, yüzde yirmi beş devlet katkısının tamamını almak için 56 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

Bireysel Emeklilik’te Yüksek Kazanç Nasıl Sağlanır

Bireysel emeklilik sisteminde çok daha yüksek gelir elde etmek istiyorsanız eğer şimdi belirtecek olduğum hususlara çok ama çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Bireysel emeklilik kazancınızı daha fazla artırmak isterseniz eğer mutlaka bireysel emeklilik için anlaşmalı olduğunuz bankanın sizin paranızı hangi fonlarda beklettiğini kontrol etmelisiniz. Bankadan bütün fonların isimlerini talep ederek her ay takip edin çünkü fonların vermiş olduğu faiz getirisi her ay güncelleniyor. Bazı aylar yüksek faiz veren fon bazı aylarda bireysel emeklilikteki faiz oranını aşağı çekmektedir. Bu fonları takip ederek her ay bireysel emeklilikteki paranızı bankanıza talepte bulanarak sizin istediğiniz fona taşımasını isteyerek çok daha yüksek kazanç elde etmiş olursunuz. Bazı fonlar yüksek getiri faizini bankaya verirken bazı fonlar yüksek getiri faizini bireysel emeklilik sahibine vermekte ve bankaya daha düşük faiz vermektedir. Aksi takdirde banka kendi kazancını düşündüğü için bireysel emeklilikteki paranızı size yüksek veren fon yerine bankaya yüksek faiz veren fonlarda tutacaktır.
Değerli okuyucularımız bu hususlara dikkat ederseniz BES mutlaka size yüksek getiri sağlayacaktır. Fakat söz konusu olan hususlara ve püf noktalara dikkat etmezseniz eğer artan ekonomi ve TL’de yaşanan değer kaybından dolayı sadece paranızı kazanç sağlamayan bir kumbarada biriktirmiş olursunuz. Tabi durum böyle olunca sizin yerinize banka kazanacaktır. Sayın okurlarım Bireysel Emeklilik Nedir,BES neden önemlidir,  Bireysel emekliliğin faydaları nelerdir ve bireysel emekliliğin dezavantajları nelerdir gibi yayımlamış olduğumuz haberimiz hakkında aklınıza takılan ve merak etmiş olduğunuz bütün sorularınızı Bireysel emeklilik nedir Faydaları ve dezavantajları nelerdir başlıklı haberimizin en alt kısmında mevcut olan soru cevap bölümünden bütün sorularınızı sorabilirsiniz…
Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *