«
  1. Anasayfa
  2. Euro-Dolar-Altın Haberleri
  3. Döviz Yükseldi! Piyasalarda Son Durum

Döviz Yükseldi! Piyasalarda Son Durum

vergiler

Ülkemizin başına bela olan Döviz yine yükselişe geçti. Peki Dövizde düşüş tekrar sağlanacak. Son bir aydır Dolar ve Eura da yaşanan düşüş vatandaşlarımızı bir nebzede olsa enflasyon düzeliyor diye umutlandırmış ve üretimlerini yapmak için dolar kuru üzerinden malzemesini alan sanayi esnaflarını da sevindirmişti. Hatta bunda küçük ve büyük esnaf ayrımı yapmadan bütün üretici firmalar döviz tekrar düşüyor diye umutlanmıştı. Fakat bu denli artmış döviz kurunun düşmesi ve piyasaların tekrar düzelmesi kolay bir iş değildir.

Merkez Bankası tarafından 30 Ekim 2018 günü açıklanan yıl sonu tahmini enflasyon oranını açıklandıktan hemen sonra hatta açıklamanın arasından bir iki saat geçmeden dolar ve Euro’ nun bu oranlara tepkisi artış göstererek olmuştur. Dolar ve Euro’daki bu yükselişin Merkez Bankası tarafından açıklanan yıl sonu tahmini enflasyon raporundan kaynaklandığı söylenmiş en geç iki gün içinde piyasaların normale döneceğinin de açıklamaları yapılmıştı. Fakat söz konusu olan döviz kurun da hiç bir şekilde düzelme olmadığı gibi piyasaların da bu durumdan kötü şekilde etkilenmesine neden oldu.

Bu yaşanan gelişmelerin ardından Hükümet bir adım atıp piyasaların düzelmesi ve enflasyon artışını durdurmak ayrıca Dolar ve Euro’nun yükselme hızını kesmek istemiş olsa da bunu başaramamıştır. Bu hususta Hükümet tarafından atılan adım da şudur ki yıl sonuna kadar beyaz eşyada ÖTV’ nin sıfırlanması 1600 ün altındaki motorlu araçlar da yüzde 15 ÖTV’ indiriminin uygulanması KDV indirimi devam eden konutlar da indirimin yıl sonuna kadar sürmesi gibi atılan adımlar oldu.

Bu gelişmeler ne zaman yaşandı derseniz Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat ALBAYRAK alınan kararları açıklamasının hemen ardından Hükümetin beklediği gibi döviz de düşüş piyasaların normale dönmesi durumu olmamış, beklenenin tam aksine   bu duruma Dövizin tepkisi de çok sert olmuştur. Berat ALBAYRAK’ın yaptığı açıklamaların hemen ardından dolar ve Euro çıtasını daha da yükselterek zaten sıkıntıda olan piyasaları daha çok  sıkıntılı hale getirmiştir.

Bu atılan adımlar gösterilen politika doğru fakat Hükümetin yanlış yaptığı bilmediği şudur. Halkın alım gücünün olamadığını görememek veya görmezden gelmek olmuştur. Piyasaların düzelmesi vatandaşın alım gücünün olmasına bağlıdır. Asgari ücret komisyonunun erken toplanmasına karşı çıkan hükümet dememiştir ki benim halkım 1600 TL ile nasıl geçinsin kira ödese bu pahalılıkta evine nasıl pazar görsün diye. Halkın domates almaya bırakın kırmızı eti beyaz eti sebze almanın çok güç olduğu hatta meyve almanın lüks olduğu ortamda asgari ücretli araba ve ev alacakmış ÖTV indiriminden dolayı daha ucuza alıp piyasalar hareketlenecekmiş. Yapılan adım doğru ama söylediğimiz gibi Halkın alım gücünün iyiden iyeye düştüğünü ve özellikle asgari ücretli vatandaşlarımızın çektiği zorluklara çare bulmak daha akılcı ve mantıklı olacaktı. Bakalım ilerleyen günlerde ne olur döviz düşer mi çıkar mı. Bizim gönlümüz dövizin düşmesinden yana fakat bu gidişat hiç de hayırlı durmuyor dövizin daha çok yükseleceğini gösteriyor.Bu durum için bu söz çok doğru olacaktır görünen köy kılavuz istemez.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *