«
  1. Anasayfa
  2. SGK- BAĞ-KUR Haberleri
  3. Yeni İş Kuracak Gençlere Teşvik Müjdesi

Yeni İş Kuracak Gençlere Teşvik Müjdesi

sgkkkkkkk

Günümüz koşulları ve yaşanan ekonomik olaylar karşısında her gün ekonominin rahatlaması işsizliğin azalması ve enflasyon oranlarının düşürülmesi için yeni adımlar atılmaya devam ediliyor. Özellikle devlet teşvikleri her alanda sanayi, tarımsal gibi örneklerde verebiliriz yeni yeni teşvik paketleri açıklanıyor. Son yapılan çalışmalardan bir tanesi ise genç girişimcileri esnaf olmak isteyen genç adayları çok yakından ilgilendirmekte olup önlerine yeni fırsatlar açılması yönünde. En son düzenlemesi yapılan 7143 Sayılı torba kanun ile de genç girişimcilerin önünün açılması ve gençlere cesaret verecek yönde olmasıdır. 7143 Sayılı torba kanun ile düzenlenmekte olup çıkarılacak kanun ile yeni girişimciler kazanmak için genç girişimcilerin ticarete atılmaları için fırsat ve avantajlar sağlayacak olmasıdır. Söz konusu olan bu kanun kapsamın da yeni ve genç girişimcilere olanak sağlamak için düzenlemeleri yapılmış bir kanun olarak karşımıza çıkıyor. Nedir bu kanunun kapsamında genç girişimcilere yönelik fırsatlar onları açıklayalım.

Ekonomik hayata canlılık kazandırmak ve genç girişimcilerin sayısını artırmak amaçlı 7143 Sayılı Torba Kanun ile yeni ve genç girişimcileri kazanmak için hazırlanan teşvik uygulamasında yaşları 18 ile 29 arası girişimciler göz önünde tutulmuş ve bu yaş gurubundaki kişilerin yeni açacakları ticaret hanelerinde Bağ-Kur Pirimleri alınmayacak. Söz konusu yasa hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu da bir genelge yayınlayarak detaylı bilgileri sunmuştur. Buna göre yeni iş kuracak girişimci gençlerin vergi muafiyetleri de tam 3 yıl süre ile olmayacağı da genelgede açıklanmıştır.

Bu genç girişimcilerin söz konusu teşvik den yararlana bilmeleri için de bazı şartlar oluşturulmuş olup sahte ve yanlış işlerin önü kesilmiştir. Bu şartlara uyan bütün genç girişimciler yeni iş yerlerini açabilecek 3 yıl boyunca vergide muaf olacak ve Bağ-Kur pirimleri Devlet tarafından karşılanacaktır. Ülke ticaretine ve ekonomisine yeni katılacak olan Genç girişimcilerde mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran ve 29 yaşını doldurmayanlar teşvikten yararlanacak. 4B’li yani Bağ-Kur’lu sayılan girişimci gençler ile adi ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu teşvikten yararlana bilecektir.Bu husustaki istenilen şartlar neler sırası ile açıklayalım.

Teşvikten Yararlanmak İçin Gereken Şartlar

1- İşe başlama bildiriminin kanuni süresi içinde verilmiş olması gerekiyor. Geriye dönük tescil işlemi yapılması halinde vergi kaydının başladığı tarih itibarıyla teşvikten yararlanılacak.
2- Teşvikten yararlanacak gencin kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor.
3- Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması durumunda ise tek bir ortak yararlanacak olup ortaklar arasında da yaşı en genç olanı faydalana bilecektir.
Ortaklardan herhangi birinin teşvik şartlarını taşımaması halinde, diğer ortaklar da sigorta prim teşvikinden yararlanamıyor.
4- Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması gerekiyor.
5- Sigortalının vergi mükellefiyet başlangıç tarihi ve sigortalılık tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması gerekiyor.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *