«
  1. Anasayfa
  2. Tarım ve Ziraat Haberleri
  3. Çiftçi ve Tarım Destekleri Yüzde 37 Artırıldı

Çiftçi ve Tarım Destekleri Yüzde 37 Artırıldı

Çiftçi Destekleri

Tarım ve Çiftçi Destekleri Yüzde 37 Artırıldı

2020 yılında çiftçilere verilen destekleme bütçesinin yüzde 37 oranında artırıldığı duyuruldu. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, yapmış olduğu açıklamalarda tarımsal destek bütçesi dahilindeki kaynaklarının üçte birlik kısmının hayvancılık sektörünün desteklenmesi için değerlendirileceğinin müjdesini verdi. Bu artan destek oranı ile küçükbaş hayvan sektörünün de fayda sağlaması bekleniyor.

Çiftçi Destekleri 2020 Bütçe Teklifi Kabul Edildi

Çiftçilerin ve kuruluşların talepleri doğrultusunda, yeni yıldaki destek bütçelerinin artırıldığının haberini veren Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, yeni yılda 33,4 milyar TL olarak ayrılan tarım bütçesine ek olarak 22 milyar TL tarımsal destekleme fonu ayrıldığını ifade etti. Bu 22 milyar TL’nin de 6,6 milyarının tasarımsal destekleme altındaki hayvancılıkla uğraşan kişileri desteklemeye yönelik olarak kullanılacağını aktardı.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik ayrılmış olan destekleme bütçesinin kendilerini memnun edici düzeyde olduğunu, bu bütçenin özellikle hayvancılık sektörünün canlanması için bir fırsat olacağını bildirdi. Çelik, açıklamasında ayrıca devletin ve doğal olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da tarımsal üretim faaliyetlerinin artmasına yardımcı olmak amacıyla tarımı desteklediklerini söyledi. Yeni yıl için ayrılmış olan tarımsal ve çiftçi desteklerindeki artışın geçmiş yıllara kıyasla kritik şekilde yüksek olması, hem tarımla uğraşan yetiştiricileri hem de hayvan sahiplerini mutlu edeceğe benziyor. Artırılan destek oranları sayesinde hayvancılıkla uğraşan kişilerin ve çiftçilerin faaliyetlerini artırmaları, dolaylı yoldan ülke ekonomisini de pozitif açıdan etkileyecek bir unsurdur.

2019 Yılına Göre Yüzde 37 Destek Artırımı

2019 yılı ile kıyaslandığında yüzde 37 oranında artan 2020 tarım ve çiftçi destekleri bütçesi, 22 milyar liraya ulaşarak herkesi sevindirdi. Bu bütçe içinden hayvancılık için ayrılması planlanan 6.6 milyar lira ise hayvancılık sektöründe çalışan üretici ve aracıları memnun edecek bir gelişme oldu. Çiftçi destekleri içinden önemli bir payın hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi için ayrılacak olması, özellikle küçükbaş hayvancılıkla uğraşan ve geçimini bu yönde sağlayan kişilerin yüzünü güldürecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gelecek yıl için hayvancılık sektöründe en az 1000 milyon adet küçükbaş hayvan hedefi koymuştur.

Açıklanan yeni bütçe rakamı, bu hedefe ulaşılmasının mümkün olacağına dair umut vermiştir. Türkiye’de hayvancılığın son derece önemli bir sektör olması, yeni yılda bu sektörde çok daha fazla ilerleme görüleceğini göstermektedir. Artırılmış çiftçi destekleri sayesinde hayvancılık üretiminin artması, sektörün kalitesini de artırması kaçınılmazdır. Özellikle son bir yıldır artan yem fiyatlarını eleştiren hayvancılık mağdurları, bu yeni düzenleme sayesinde nihayet rahat bir nefes alabilecektir. Yem fiyatlarından ötürü kar edemediği gibi zarara da uğrayan mağdurlar, son bir yılda çok fazla sıkıntı çekmiş, yaşadıkları zorlukları da her fırsatta dile getirmişlerdi.

2020 Yılında Çiftçi Destekleri ile Tarımsal Sorunlar Azalacak

Geçimini tarım ve hayvancılıktan karşılayan kişiler artık bu faaliyetlerle geçinebilecek kadar gelir edemediklerinden ötürü zorluk yaşıyorlardı. Zorlukların devam etmesi halinde bir sonraki aşamanın çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin tarımı bırakarak şehirlere göç etmeleri olması bekleniyordu. Bu durum hem kentsel nüfusun kontrolsüz artışına yol açacak, hem de Türkiye’deki tarıma ve hayvancılığa bağlı ekonominin iyice gerilemesine yol açacaktı. 2020 yılında çiftçiye sağlanan desteğin yüzde 37 oranında artırılacağının duyurulması üzerine bu bağlamdaki ekonomik ve sosyal sorunların da çözülmesi bekleniyor. Ayrıca geçim sıkıntısı çektiği için mesleğine, memleketine küsen çok sayıda çiftçinin de yüzünün gülmesi hedefleniyor. Türkiye’nin tekrardan hayvancılık ve tarımda öncü bir ülke haline gelmesi için yeni yılda verilecek olan bu desteklerin fazlasıyla işe yarayacağı düşünülüyor.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *