«
  1. Anasayfa
  2. Asgari ücret haberleri
  3. Asgari Ücretli Çalışanın Maaşına 86.25 İlave

Asgari Ücretli Çalışanın Maaşına 86.25 İlave

ek ilave

Eylülde bütün işçilerin vergi dilimleri değişiyor, maaşlarda düşüşün önlenmesi için kasım ve aralık ayları için 86.25 lira AGİ’ye ilave yapılacak. Bu kapsamda yılın son üç ayın da vergi kesintisine maruz kalınmaması ve maaşların düşmemesi için asgari geçim indirimine yapılacak olan 86.25 ilave ek gelir ile milyonlarca çalışanın maaşında düşüş yaşanmayacak. Bunun nedeni ise asgari ücretin armasından sonra vergi diliminin değişmesinden kaynaklı olmuştur. Asgari ücretteki artış dan dolayı verdi dilimi %15 den % 20 çıkmıştı. Bu artış sonrası yıllık maaş toplamı yükseldiği için vergi diliminin değişmesi yol açmıştır. Günümüz koşulların da geçimini kıt kanaat sağlayan asgari ücretli vatandaşlarımızın birde maaşlarında vergiden dolayı fazla kesinti olması maaşlarında düşüşe yol açacaktı. Bu düşüşün çalışanların maaşlarına yansımaması için yapılan 86.25 TL. olan ek gelirle maaşlarında ki vergiden dolayı kaynaklanacak düşüşü engelleyecek dir.

Söz konusu olan İlave Asgari Geçim İndirimi asgari ücretli çalışan işçinin maaşına ekleniyor. Asgari geçim indiriminin toplamı, asgari ücretli çalışan işçiden kesilen gelir vergisinden fazla olamıyor. Bu kapsamdan dolayı yapılan düzenleme sonucunda “Aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutarı, asgari ücretli çalışan ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave yapılır. Bu kapsamda geçen net ücret, yasal olan kesintiler sonrası ücretin miktarına asgarî geçim indiriminin eklenmesi neticesinde oluşan ücreti ifade eder” hükmü getirildi.

Bu hususta yapılmış olan düzenleme neticesinde asgari ücretli çalışan 6 milyondan fazla işçinin Asgari Geçim İndirimi artırılarak maaşlara ilave edileceği duyurulmuştur. Şuan ki duruma göre bekar veya evli, eşi çalışan bir asgari ücretli ekim-aralık arasında her ay 86.25 TL ilave asgari geçim indiriminden yararlana bilecektir. Böylece maaşının bin 603 liranın altına düşmesin önüne geçilmiş olacaktır. Eğer ki bu katkı yapılmasa idi asgari ücretli çalışan bir işçinin eylül maaşı bin 566 TL, ekim, kasım ve aralık maaşı ise bin 516 TL’ye inmiş olacaktı. Gelir vergisi dilimleri her yıl yeniden belirleniyor. Gelir vergisinin ilk dilimi yüzde 15’lik olan bölümü için alt limit olarak 2018 için 14 bin TL oldu ve asgari ücretli çalışan işçilerin vergiden dolayı bir kayıp yaşamamasının önüne geçilmiş oldu. Bu kapsamda arada oluşan fark işverene yansıtılmıştır.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *