«
  1. Anasayfa
  2. Banka Haberleri
  3. Merkez Bankasından Yıl Sonu Enflasyon Tahmini

Merkez Bankasından Yıl Sonu Enflasyon Tahmini

merkezzzz

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon oranlarını güncelledi. İşte güncelleme sonu oluşacak yıl sonu enflasyon raporu. Merkez bankasını güncellediği yıl sonu enflasyon raporuna göre enflasyonun 23.5 olacağıdır. Bu oranla temmuz ayında 13.4 olan enflasyon oranı yıl sonunda 23.5 olacağı yönündedir.

Güncellenen yıl sonu tahmini enflasyon oranları Merkez Bankası Başkanı Sayın Murat ÇETİNKAYA tarafından açıklanarak kamuoyuyla paylaşıldı. Güncellenen yıl sonu tahmini enflasyon oranları hakkın Merkez Bankası Başkanı Sayın Murat ÇETİNKAYA açıklamalarda bulunmuştur. Bizde o açıklamalar nelerdir siz değerli okuyucularımıza aktaralım istedik.

Sayın ÇETİNKAYA açıklanan raporda 2019 yılı sonu tüketici fiyat endeksinin tahmini olarak 9.3 den %15.2 ye çıkacağını 2020 yılı sonunda oluşacak  tahmini Tüfe’nin %6.7 seviyelerinden %9.3 seviyelerine yükseltildiğini açıklamıştır. Hazırlanan rapor doğrultusunda enflasyon oranının 2018 yılının sonunda yani aralık ayın da %13 seviyelerinden yaklaşık %29.5 seviyelerine yükseltildiğini de belirterek güncellenen tahmini enflasyon oranları hakkın da merak edilen konulara cevaplar vererek açıklamalarına devam etmiştir.

Merkez Bankası Başkanı Sayın Murat bey açıklamalara devam ederek bu tahminleri küresel risk iştahın da herhangi bir bozulmanın yaşanmayacağı öngörüsünde bulunarak yapıldığını da açıklamalarına eklemiştir. Enflasyonun bu denli yüksek olmasının sebeplerine de değinerek dolar yükselişinin büyük etken olduğunu ve bu doğrultuda Türk lirasının yaklaşık yüzde 37 oranında değer kaybı yaşadığını ve bu yaşanan sürecin enflasyonun artmasındaki en büyük etken olduğunu da sözlerine eklemiştir. Bu yaşanan gelişmeler sonucun da ise üretici enflasyonu kaynaklı oluşan mali baskılar sonucun da tüketici enflasyonu üzerinde de belirli rol oynadığını da ifadelerine eklemiştir.

Merkez Bankası Başkanı Sayın Murat ÇETİNKAYA’ nın son sözleri ise enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama üzerinde büyük risk olmaya devam ettiğini ve bu sonuçta para politikasının mutlak suretle uzun bir müddet botunca korunması gerektiğini ifade etmiş ve açıklamalarına son vermiştir.

 

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *