«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. DXY Nedir, Kripto Paralar ve BTC Üzerinde Neden Etki Eder

DXY Nedir, Kripto Paralar ve BTC Üzerinde Neden Etki Eder

BTC NEDEN DÜŞÜYOR

DXY’de Son Zamanlarda Yaşanan Gelişmeler

DXY’de son günlerde yaşanan gelişmeler, DXY’de yükseliş nedeleri, DXY nasıl yükselir nasıl düşer, DXY nedir nasıl tanımlanır, BTC neden düşüyor, ETH neden düşüyor, BTC ve ETH de yaşanan düşüş nedenleri, Kripto paralar ve altcoinler neden düşüyor ve DXY’nin BTC, ETH, kripto paralar, altcoinler ve hisse senetleri üzerindeki etkilerini haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Amerika dolarının (USD)’6 büyük para birimi karşısındaki performansını yayınlayan dolar endeksi (DXY), son 20 senenin rekorunu kırarak 106 seviyesinin de üstüne çıktı. DXY’nin son zamanlarda ki, yükselişi kripto paralar ve hisse senetleri başta olmak suretiyle riskli varlıklardan çıkışları artırırken altın ve gümüş benzeri biçimde güvenilir yatırım aracı olan limanları da olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir.

DXY Tanımı / DXY Nedir?

ABD dolarının küresel çaptaki 6 büyük para birimi karşısındaki kıymetini gösteren endeksdir. DXY olarak adlandırılan Amerika doları (USD)  endeksinde son aylarda görülen çıkış dikkatlerden kaçmamaktadır. ABD dolarının küresel çaptaki 6 büyük para birimi karşısındaki kıymetini bir başka değişle değerini gösteren endeks, bu 6 para biriminden oluşan sepetin değerine göre, yükselir veya düşer. ABD doları (USD) değerlenip yükselince endeks de bu değere göre artar. Değer kaybı yaşanırsa o zaman tam tersi olarak düşer.

DXY’nin kıyaslandığı Sepeti Oluşturan Mevcut Olan Paralar

Söz konusu olan endeks altı büyük para biriminin ağırlıklı ortalamasını alır. Bu hususta paralar ihraç eden her bir ülkenin ekonomik koşullarının farklılığından ötürü, sepette bulunan her para biriminin ağırlığı veya kapsadığı yeri değiştirir. Sepetin içerisinde bulunan paraların ağırlıkları şu şekildedir;

Euro (EUR) yüzde 57.6 / İngiliz sterlini (GBP) yüzde11.9 /İsveç kronu (SEK) yüzde 4.2 / İsviçre frangı (CHF) yüzde 3.6 /Japon yeni (JPY) yüzde13.6/Kanada doları (CAD)yüzde 9.1

DXY ‘nin Artma Nedeni / DXY Neden Yükseliyor ?

5 Temmuz günü itibariyle ise, DXY doğrusu dolar endeksi son 20 senenin rekorunu kırarak (Aralık 2002) ve 106 seviyesinin de üstüne çıktı. Daha sonra ise euro ve dolar paritesinde yeniden son 20 senenin zirvesi görüldükten sonra euronun dolar karşısındaki kıymeti 1.03’ün altına inerek düştü. Yine son zamanlarda ki DXY’nin yükselişinin nedeni ABD Merkez Bankası Fed’in ABD dolarına uyguladığı yüksek faiz artırımına gitmesinden kaynaklandı .

Söz konusu hususta konunun uzman ve araştırmacıları tarafından yapılan yorumlara göre özellikle bugünkü artışın euro’nun değer kaybetmesinin büyük etkisi olduğu şeklinde yorumlandı. Euro’nun dolar kuru karşısında değer kaybetmesi her zaman DXY’nin yükselmesi ile sonuçlanır. Fransa’da PMI endeksinin aşağı yönlü hareketinin, aslına bakarsanız ABD Merkez Bankası (Fed)’in karşısında yavaş davranmasıyla eleştirilen AB Merkez Bankası’nın faiz artırımında çok yumuşak bir siyaset uygulayacağı beklentisi oluşturduğu, bunun da Amerika dolarının daha fazlaca değerlenmesine yol açmış olduğu izah edildi. Bilindiği benzer biçimde PMI endeksleri, büyük şirketlerin satın alma yöneticilerinin eğilimini göstermesi itibariyle, genel anlamda gelişme öngörülerini gösterir. Başka bir yönden baktığımızda ise DXY’deki bu ilerleyiş TL’nin de kıymet kaybetmesine yol açtı ve dolar 17.35 TL’nin üzerinde kapanış yaptı.

DXY’nin BTC ve Kripto Paralar Üzerindeki Etkisi /

Bu satırlarımızda BTC ve Kripto paraların DXY ile olan bağlantısından söz edeceğiz. Ayrıca BTC neden düşüyor ve kripto paralar neden düşüyor bu hususa açıklık getireceğiz.

BTC Neden Düşüyor / ETH Neden Düşüyor/ Kripto Paralar Neden Düşüyor

Kripto para borsalarını takip edenlerin bildiği üzere (BTC) Bitcoin, Kasım ayında bütün zamanların zirvesine çıkarak 69 bin dolarlık fiyatı görmüştü. BTC’nin 69 bin doları gördüğü zaman zarfı içinde Amerika hisse senetleri piyasaları her geçen gün ayrı bir rekor kırıyordu. Fakat Amerika Merkez Bankası (Fed)’in Aralık ayı itibari ile faizleri yükselmesi ve parasal sıkılaşmaya yönelik ilk işareti göstermesiyle birlikte o devrin arkasından Bitcoin, ETH, bütün altcoinler  ile hisse senetlerinde uzun vadeli düşüşler başlamıştı.

BTC, ETH ve hisse senetlerinde yaşanan düşüşlerin Fed’in ABD’ de yaşanan yüksek enflasyonu düşürmek adına faiz artırımına gitmek istemesiyle gerçekleşti. Daha sonra ise 2022 Mayıs ayı başlangıcı ile faiz artışları başlatıldı. FED tarafından yapılan faiz artırımının etkisi ile dolara verilen faizler de yükseldi. Bu nedenle yatırımcılar ellerinde bulunan hisse senetleri, BTC, ETH ve kripto paralarını satarak kıymet kazanan Amerika dolarına yönelmeye başladı. Fed’in AB Merkez Bankası’na (ECB) oranla fazlaca daha süratli ve agresif davranması doların euro karşısındaki enerjisini de iyice artırdı. Dolar güçlendi sadece enflasyon sayıları Fed’in istediği benzer biçimde gelmedi. Ve bundan dolayı Fed başkanı Powell daha da sert hamle yapacaklarını açıkladı. Hem FED başkanı Powel hemde ABD Başkanı Joe Biden tarafından yapılan açıklamalar ile BTC 20 Bin doların altında kapanışlar sergiledi.

İlginizi çekebilecek diğer haberlerimiz için aşağıda verilen url’ye tıklayınız.

Bitcoin ve Altcoinlerde son durum: https://www.finanshaberi.net/bitcoin-kripto-para/bitcoin-ve-altcoinlerde-son-durum/.html

Temmuz ayı FED toplantısı : https://www.finanshaberi.net/bitcoin-kripto-para/temmuz-ayi-fed-toplantisi/.html

Not: www.finanshaberi.net olarak burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Hiç bir haberimiz kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.