«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Hal Yasası İle Komisyonculuk Son Bulacak

Hal Yasası İle Komisyonculuk Son Bulacak

hal yasası

Ülkemizde yaşanan fiyat pahalılığı nedeni ile vatandaşların sıkıntı yaşamaları ve şikayet taleplerinin yoğun olduğu bir dönem içindeyiz. Yaşanan sıkıntılar bütün market ve hallerde hatta ve hatta Pazar tezgahlarında da boy göstermesi ile fiyatlar tabiri caiz ise artmış değil resmen uçmuş durumdadır. Domates tarladan 0.50 kuruşa çıkarken bu pazarda 4 ,5, ve 6 tl yi bulmakta manav da 7,8 ile 9 tl fiyatlarını görüyor ayrıca market ve alış veriş merkezlerin de 9,11, ile 13 tl gibi fiyatları görmüştü. Hatta bazı yerler de yine aynı fiyatlar sürmekte olup verdiğimiz domates bunlara sadece bir örnekti. Bütün yaş sebze ve meyve de bu durum alenen yaşanmaktadır. Söz konusu olan faiş fiyat artışları halkımızın yoğun tepkisini de çekmiş durumdadır. Bu olayın yaşanmasında ki en büyük etkenler ise tarladan çıkan sebze ve meyveler Pazar tezgahlarına gelene kadar 3 veya 4 el değiştirmesi ve bu sebze ve meyvelerin her el değiştirmesin de üstüne fiyat yüklenmesi olarak bilinmektedir. Bu sektörde yaşanan olayların ve sıkıntıların başında da hal komisyoncularının olmasıdır. Bu yaşanan sıkıntılar ve vatandaşlarımızın yoğun tepkisinden dolayı Devlet bu işe dur demek için önemli çalışmaları başlatmış ve ilik adımlar atılmış olup komisyonculuğun bitirileceği bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK tarafından açıklanmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK’ ın yaptığı açıklamalar ve ifadeleri şu şekilde olmuştur. Fiyatlardaki manipülasyonu azaltacak Hal Yasası ile tarladan çatala kadar çok güçlü bir ekosistem oluşturulacağı ayrıca ürün kalitesi, maliyeti ve zamanın da ulaşım ile israfın önlenmesi noktasında bu kanunun ciddi bir çözüm olacaktır demiştir. Bakan ALBAYRAK Hal Yasasının çok yakın zamanda TBMM’ ye geleceğini bildirerek komisyonculuğun kaldırılarak tarihe karışacağını ve satıştaki rekabetin en üst seviyelere çıkacağı yönün de beyanlarını iletmiştir. Dünyada ilk olacak güçlü bir sistem oluşacağı ve sebze ve meyvelerin de tarladan çıkıp el değiştirmeden çatala kadar geleceğini belirterek açıklamalarına devam etmiştir.

Bu açıklamaların ardından ne olduysa çok hızlı bir şekilde artış gösteren yaş sebze ve meyve fiyatları bir anda frene basmış hatta geri vitese takmış duruma gelmiştir. Komisyoncuların Yaptıkları fırsatçılığın yanlarına kalmayacağı yönündeki Devlet hareket ve politikası bir anda komisyonculara geri adım attırmıştır. Ülkemizin maruz kaldığı ekonomik savaştan nemalanmak isteyenler 0.50 kuruşa aldıklarını vatandaşın sofrasına 7 ve 8 tl gibi rakamlarda satanlara fırsatçımı yoksa komisyoncumu denmeli bunu halk biliyor. Ne yazık ki Ülkemizin ve vatandaşlarımızın maruz kaldığı ekonomik savaş yüzünden sıkıntı çektiği bir dönemde bir savaş ta kendi vatandaşlarına komisyoncular tarafından yapılmıştır. İnşallah Bakanın da açıkladığı gibi bu komisyonculuk son bulacaktır. Bunun gerçekleşmesi için bütün faaliyetler yapılmakta olup biran önce çıkarılmak istenen Yasanın da çalışmalarına hız verildiği gerçeklik kazanmıştır.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *