«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Merkez Bankası Yıl sonu Dolar Tahminini Açıkladı

Merkez Bankası Yıl sonu Dolar Tahminini Açıkladı

MERKEZ BANKASI

Merkez Bankası Anket Sonuçları

Her yıl sonunun yaklaşmasıyla beraber Merkez  Bankası tarafından açıklanan dolar tahmini açıklanmıştır. Merkez Bankası tarafından açıklanan yıl sonu tahmini dolar kuru geçtiğimiz aylarda açıkladığı dolar kuru oranının altına inmiştir. Daha önceleri açıklanan yıl sonu tahmini dolar kuru 5,99 TL olurken bundan sonraki anket döneminde 5.64 TL olarak açıklanmış daha sonraki günler de 12 ay sonrası beklenen dolar kuru beklentileri 6,53 TL iken en son açıklanan dolar kuru bu değerin de altına düşerek 6,37 TL’ ye düştüğü açıklandı. Merkez Bankasının yapmış olduğu yıl sonu dolar kuru tahminine göre ise enflasyon da artış olacağı yönün de beklentileri de gün yüzüne çıkarmıştır. Bu tahminlere göre yıl sonu enflasyonu nasıl olacak hep birlikte bakalım.

Enflasyon Artışındaki Beklentiler Yükseldi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan 12 aylık yıl sonu  dolar kurunun 6,37 çıkması sonucun da enflasyon verileri de yükseklik kazandı. Bu husus da yıl sonu enflasyon beklentisi 12 aylık yüzde 17,03′ den yüzde 17,38′ e kadar yükselmiş oldu. Bunun sonucun da ise enflasyon beklentisi 24 aylık bazda yüzde 12,70′ ler den yüzde 12,97′ ye çıkmış oldu. Bu açıklanan anket sonuçlarının ardından 2018 TÜFE artışı beklentisi de yükseklik göstererek yüzde 24,2 beklenirken yüzde 24,45 olarak yükseklik göstermiştir.

Merkez Bankası tarafından açıklanan yıl sonu dolar kuru tahmini sonucun da büyüme beklentileri düşmüş ve beklenen büyüme beklentisi oranı yüzde 3,2′ den yüzde 3,1′ e kadar gerilemiştir. Bu açıklanan anket sonucun da faizler de bir değişiklik yaşanmayacağı öngörülmüştür. Bu husus da cari işlemler dengesi beklentileri ise 2018 yılı cari işlemler açığı bundan önceki yapılan anket dönemin de 40,7 milyar dolar iken yeni yapılan yani şimdiki ankete göre 36,7 milyar dolara gerilediği görülerek 2019 yılı cari işlemler de olacak açıklığın ise 31,6 milyar dolar yerine 29,8 milyar dolar olarak yansıyacağı beklenmektedir.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *