«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Asgari Ücret Aylık Gıda Harcamasını Karşılamıyor! TİSK’İN Raporu

Asgari Ücret Aylık Gıda Harcamasını Karşılamıyor! TİSK’İN Raporu

tisk

TİSK’İN Raporuna Göre Asgari Ücret Aylık Gıda Harcamalarına Yetmiyor

Değerli okuyucularımız sizlere önce TİSK’in ne olduğunu yazıp daha sonra haberimize geçmek istiyoruz. TİSK açılımı şu şekilde olmaktadır. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu. Bu sendika tarafından yaklaşık 30 yıldır açlık ve yoksulluk sınırı araştırmaları yapılmaktadır. TİSK sendikaları tarafından yapılan açlık ve yoksulluk araştırmaları genellikle doğru çıkmakta ve bu doğruluk oranları %97 ile %100 tutmaktadır. Şimdi konumuz olan TİSK’İN yapmış olduğu mutfak ve gıda harcamalarına değinelim ve bakalım açıklamalar ve ortaya çıkan oranlar nedir hep birlikte görelim.

TİSK’in sunmuş ve açıklamış olduğu rapor doğrultusun da Kasım ayın da yoksulluk sınırı 6 bin 323 TL’ ye yükseldiği belirtildi. Söz konuu olan yoksulluk oranı geçen sene 5105 TL’ olduğuna göre bu sene ekonomimiz iyi diyenlerde okursa anlarlar tabiki, tam 1.223 TL’ lik artış göstermiştir. Evet ekonomi iyi diyenlere söylemek gerek maaşlarınız 1.223 TL yükseldimi diye.

TİSK Raporuna Göre Mutfak Enflasyonu

Bu hazırlanan mutfak gideri raporuna göre ise dört kişilik bir ailenin yapacağı mutfak masrafının asgari harcaması geçtiğimiz yıla oranla % 24 artış göstermektedir. Bu oranları zaten görmemiş olmamız imkansız insanlar evin de buz dolaplarını açtıkların da mutlaka görüyorlardır. Bırakın eti, balığı ve tavuğu artık domates, patates,biber ve yoksul yemeği kuru soğan bile dolapların tereklerin de azalmıştır.

Hazırlan rapora göre asgari ücretin 1.603 TL olduğu fakat ekonomik ve sosyal koşullarda sadece tek bir kişini yaşama maliyetinin ise 2.385 TL olarak çıktığı rapor edilmiştir. Genellemeye bakılınca asgari ücretin dört kişilik bir ailenin bir haftalık geçimini anacak sağlaya biliyor. Günümüz koşullarında ki asgari ücret dört kişilik bir aileye bir hafta ancak mutfak masrafına yetiyor. Fakat bizim halkımızı açlığa yoksulluğa alıştırdıkları için vatandaşlarımız üzerin de çok etki yapmıyor gibi gösteriliyor.

Açlık Sınırı Raparu

Günümüz koşulların da açlık sınırının 1.943 TL olduğu rapor edilirken bu rakam toplam da dört kişilik bir ailenin yeterli ve dengeli beslenmesini ancak ve ancak sağlıyor. Yani belirtilen açlık sınırı dört kişilik bir ailenin bir haftalık gıda harcamasına denk geliyor. Açıklanan rapor da yoksulluk sınırı 6.328 TL olduğu açıklanırken  garibim asgari ücretli 1.600 TL ile geçinmeye çalışırken SSK ve BAĞ-KUR emeklisi olan vatandaşlarımız 1.020 ile 1.300 TL arasın da geçimlerini sağlamaya mahkum edilmiştir.

Bir Cevap Yaz

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *