«
  1. Anasayfa
  2. Euro-Dolar-Altın Haberleri
  3. Finansman Nedir

Finansman Nedir

FİNANSMAN NEDİR

Finansman Nedir? Finansman Ne Demek ?

Finansman ne demek, finansman nedir, finansman giderleri nedir, finansman giderleri nasıl hesaplanır ve finans ile finansman arasında ne fark vardır sorularının cevapları haberimizin içerisinde yer almaktadır.

Finansman Nedir;

Finansman, işletme ya da müessese için olan finansal idarenin ancak para bulma hususu ile ilgili olan yönü olmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları muhtelif faaliyetler içerisinde, işletmelerde üretim, satış, yatırım ve stoklama şeklinde işlemlerin idame ettirilmesi mevzusunda finansmana gereksinim duymaktadır.

Para piyasaları içerisinde oldukça fazla kullandığımız sözcük olarak finansman gelmektedir. Finansman sözcüğü para piyasaları ile olakalı bütün ortamlarda oldukça fazla kullanılır. Söz konusu hususta para idaresi üzerine pradigma kararlar alabilmek için finansman gibi ana kavramları bir bütün olarak neyi/nasıl karşıladığının tam anlamıyla bilinmesi gerekir. Hakeza, paranın idaresi daha isabetli kararlar alınarak yapılabilecektir.

Finans ile finansman arasında fark vardır;

Finans, bir kişinin ya da bir kurumun, işletmenin yaptığı faaliyetler neticesinde elde ettiği gelirdir. Geliri yükseltmek ve gelir kalemlerinin sınıflandırılması üzere bir dizi yatırımlarda finans ile yapılır.

Finans, sadece yatırım aracı olarak ön görülemez. İşletme idaresinin ya da bir kişinin gereksinimler sonucunda yapmış olduğu harcamalar da finans kalemleri içerisinde yer alır. Bu nedenlerden dolayı finans kavramı için kısa bir tanım şu şekilde yapılabilir. İşletme, ticarethane, firma ya da kişinin çalışarak elde ettiği paranın yine işletme, ticarethane, firma ve kişinin genel ihtiyacına, yatırım stratejisine uygun şekilde kullanılması olarak tanımlanır. Kullanım şekli açısından finansman kavramı biraz değişiklik gösterecektir. Bu değişiklik ise işletmenin ya da ticarethanenin harcama ve yatırımları için fon sağlama, kredi alma, işletmeye nakit bulma ve nakit gereksinimini sağlamak için aranan kaynaklara “finansman arayışı” denir.

Finansman giderleri ne demek?

Bütün ticarethane ve işletmelerin kendilerine yönelik gider faaliyetleri olur. Söz konusu olan gider faaliyetlerinin karşılana bilmesi adına mutlak suretle finansa ihtiyaç duyulacaktır. Kısa bir tanım ile finansman giderlerini şu şekilde tanımlayabiliriz. Herhangi bir ticarethane, işletme veya fabrikanın işleyişini devam ettirmesi adına çalışanının ücretini zamanında ödemesi gerekir.

Çalışan ücretlerinin ödenmemesi ya da ücretlerin aksatılması gibi durumlarda faaliyetler tamamen durucak ve finans yaratan bir kaynak kesintiye uğrayacaktır. İşletme idaresinin işletmenin faaliyetlerinin durmasına neden olabilecek finans krizinin önüne geçmesi ve finans giderleri ile finans ihtiyaçlarını en doğru şekilde çözümleyerek yönetmesi finans gideri zorunluluğu olmaktadır.

Finansman Giderleri Nasıl Hesaplanır?

Finans giderleri muhtelif kalemlerden oluşur. İşletmenin yatırım için yapmış olduğu orta ve uzun vadeli harcamalar, ürem giderleri, işçi ücretleri, emtia giderleri, kur farkı ödemeleri, komisyon ve borçlara yönelik giderlerin tüm bunlar finans giderler tablosunda yer alması ihtiyaç duyulan masrafları kapsar. Bu harcamaların gelir tablosu ile dengeli bir biçimde oluşturulması gerekir. Giderlerin oldukça fazla artması ile gelir kalemlerinin azalması gibi durumlarda finansal kriz riski de yükselir. Böyle bir durum ise şirketin faaliyetlerinin riske girmesi anlamına gelir.

Söz konusu hususta finansal giderler hesap edilirken ileriye dönük oluşabilecek risklerinde gözönüne alınması gerkmektedir. Misal olarak, üretim kalemlerinde ithal girdi araç-gereç bulunan firmanın ileriye dönük kur yükselişlerine karşı yaşanabilecek olumsuz durumlar için hazırlıklı olması beklenir. Ayrıca banka finansına gereksinim duyan bir firmanın faizlerdeki artışları çok detaylı olarak hesap etmesi gerekir.

 

İlginizi cekeceğini düşündüğümüz haberlerimiz için aşğıda verilen url’ye tıklayarak giriş yapabilirsiniz. Sitemizde günlük olarak yayımlanan ekonomi haberleri, finans haberleri, banka haberleri ve altın / euro/ dolar/ BTC ve kripto para haberlerini bulabilirsiniz.

TCMB’nin yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini: https://www.finanshaberi.net/euro-dolar-altin-haberleri/merkez-bankasi-yil-sonu-enflasyon-ve-dolar-tahmini/.html

DXY Nedir BTC ve Kripto paralar üzerindeki etkileri: https://www.finanshaberi.net/genel/dxy-nedir-kripto-paralar-ve-btc-uzerinde-neden-etki-eder/.html

Temmuz ayı FED toplantısı ne zaman: https://www.finanshaberi.net/bitcoin-kripto-para/temmuz-ayi-fed-toplantisi/.html

finans nedir kaç tür finans vardırhttps://www.finanshaberi.net/banka-haberleri/finans-nedir-kac-tur-finans-vardir/.html

 

 

Uğur Aydın Hakkında

Uğur Aydın

2018 yılının ağustos ayında yayın hayatına başlayan finanshaberi.net sitesinin yönetisiyim. Güncel ekonomi haberlerini takip ederek makale hazırlıyorum.